Poslanici o blokadi Rektorata BU
01.10.2019 | 10:30h ► 12:00h Beograd

Poslanici o blokadi Rektorata BU

Poslanici o blokadi Rektorata BU Foto: Novi magazin/SA
Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije danas su najčešće postavljali pitanja i tražili obaveštenja o blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu ocenjujući da je u pitanju bio politički protest.

 

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević pitao je da li je logično da 15 studenata ne dozvoli rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović da obavlja svoj posao, te pitao da li je to akademsko ili političko pitanje.

"Koliko je meni poznato ministra biramo mi, a nas poslanike biraju građani, a ti koji su bili, njih 15 su građani, predstavnici jedne od političkih opcija i poznato je koje političke opcije. Znači u pitanju je klasična zloupotreba dece u političke svrhe i to je nešto što smo već videli. To je bleda kopija nekadašnjeg DOS-a", ocenio je Milićević.

On je napomenuo da je Srbije slobodna i demokratska država u kojoj svako ima pravo da protestuje i donese odluku o bojkotu i na taj način izražava svoj politički stav, sve dok takva vrsta protesta ne ugrožava prava drugih i funkcionisanje države.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević pitao je šta će Ministarstvo prosvete uraditi da se povrati oduzeta autonomija upadom političkih aktivista iz organizacije "Jedan od pet miliona" u Rektorat.

On je za rektorku Ivanku Popović rekao da nije "sveta krava" i da ne zna da li je starija ona ili studenti koji su blokirali rektorat.

"Mislim da je narušena autonomija ulaskom političkih aktivista i šta će Ministarstvo učiniti da se povrati autonomiju i da Rektorat ne bude politički brlog organizacije 'Jedna od pet miliona'", upitao je Rističević.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković rekao je da je krajnje neverovatno da rektorka izjavi da su pripadnici vladajuće stranke upali u Rektorat, a što je primetila tek desetak dana nakon što su pripadnici političke organizacije "Jedan od pet miliona", zaposeli tu zgradu, a nije videla opozicione predstavnike koji su danima dolazili.

Po njemu, jasno je da je u pitanju bila politička blokada Rektorata odnosno "tužna politička predstava Saveza za Srbiju koja pokazuje svu nemoć Dragana Đilasa i ostalih".

Marković je rekao da je politika Đilasa i njegovog kolege Marka Bastaća blato i da je Bastać pravljenjem blata ispred Skupštine grada od pre nekoliko dana, pokazao da je to jedino što ume da radi.

Poslanici su se osvrnuli i na rad medija pa je tako Đorđe Milićević negodovao zbog izjava lidera Dveri Boška Obradovića da će glavni i odgovorni urednik "Informera" Dragan Vučićević završiti u zatvoru kada oni dođu na vlast.

Milićević je istakao da na medije ne sme da se vrši pritisak i da je sloboda medija i izražavanja garantovana Ustavom, dok je poslanik Narodne seljačke stranke prikazivao fotografije televizije N1 tražeći da se izvrši nadzor nad primenom zakona o "lažnim prekograničnim tv stanicama preko kojih se ispumpava novac van zemlje".

 

Skupština konstatovala ostavku Miroslava Lazanskog

kupština Srbije konstatovala je danas ostavku poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Miroslava Lazanskog, koju je podneo pošto je imenovan za novog ambasadora Srbije u Rusiji.

Lazanski na mesto ambasadora odlazi umesto Slavenka Terzića koji je opozvan sa te funkcije.

Lazanski je poslanik SNS i novinar, vojni komentator.

 

Počelo redovno jesenje zasedanje

Skupština Srbije počela je danas redovno jesenje zasedanje intoniranjem državne himne "Bože pravde". Poslanike je ispred parlamenta dočekala počasna garda Vojske Srbije.

Skupština će na prvoj sednici razmatrati izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu i izmenu Odluke o izboru članova Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, koji je podneo narodni poslanik Darko Laketić.

Poslanici početak rada koriste da postave pitanja što im je omogućeno poslovnikom svakog utorka i četvrtka na početku rada.

Deo opozicije koji bojkotuje parlament ni danas nije došao na sednicu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side