Pokret Odbranimo reke Stare planine pozvao ministra Trivana da poseti Rakitu
19.07.2019 Beograd

Pokret Odbranimo reke Stare planine pozvao ministra Trivana da poseti Rakitu

Pokret Odbranimo reke Stare planine pozvao ministra Trivana da poseti Rakitu
Pokret "Odbranimo reke Stare planine" danas je pozvao ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da poseti mesnu zajednicu Rakita i nađe rešenje za problem meštana koji se protive izgradnji minihidroelektrane na Rakitskoj reci na Staroj planini sa obrazloženjem da će biti ugrožena životna sredina.

Član tog pokreta Aleksandar Jovanović podsetio je na konferenciji za novinare u Beogradu na, kako je rekao "upad od pre godinu i po dana u selo Rakita po naređenju investitora minihidroelektrane Gorana Belića" i "sravnjenje reke za zemljom".

"Prozivaćemo Trivana dok ne dođe u Rakitu, a očekujemo posetu i ministra policije Nebojše Stefanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Jovanović.

Dodao je da će oni doći u Rakitu "kada nekome odleti glava".

"Zato ih pozivamo da to urade sada, dok ne bude kasno, da problem ne bi bio rešen na najgori mogući način", naglasio je Jovanović i ukazao da je više od 20 puta upućen poziv Vučiću da poseti Rakitu i uveri se sa kakvim se problemom susreću meštani zbog izgradnje minihidroelektrane. 

Član pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Panić ocenio je da su minihidroelektrane, odnosno elektrane snage manje od deset megavata bile prihvatljive početkom veka, ali da su rađene sa takvom pažnjom i sa takvim načinom izrade da nije bila ugrožena životna sredina ni malo, ali da su cevovodne derivacione hidroelektrane, koje se sada grade, veoma štetne za životnu sredinu.

"Mi samo tražimo da se zabrani izgradnja derivacionih hidroelektrana", kazao je on.

Jedan meštanin Rakite ometao je konferenciju za novinare navodeći da taj pokret, kako je rekao, ne pravda novac koji leže na njihov tekući račun.

Za agenciju Beta je kazao da je pokret objavio da je prikupio 675.000 dinara za osam meseci, a da on smatra da je cifra bar deset puta veća.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side