17.01.2020 Beograd

Pokret Odbranimo reke Stare planine: Vučićeve tvrdnje netačne

Pokret Odbranimo reke Stare planine: Vučićeve tvrdnje netačne Foto: Beta/Biljana Ljubisavljevic
Pokret Odbranimo reke Stare planine ocenio je danas da su netačne tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi se gradnjom minihidroelektrana smanjila zagađenost vazduha u Srbiji.

 


"Aleksandar Vučić svojim poslednjim izjavama pokušava da zavadi vazduh i vodu da bi sklonio fokus sa svog neodgovornog nedelanja kad su ekološke i životno važne teme u pitanju", navodi se u saopštenju tog pokreta.

Ukazano je da bi izgradnjom svih planiranih minihidroelektrana Srbija dobila svega dva do tri odsto elektične energije od kupnih godišnjih potreba i da bi većina električne energije iz tih malih hidroelektrana bila proizvedena u proleće, kada je zagađenje vazduha najmanje.

"U zimu, kada je zagađenje na maksimumu, doprinos svih minihidroelektana u proizvodnji elektične energije bi bio manji od jedan odsto, a kako su termoelektrane samo deo zagađivača vazduha, to bi se ukupno zagađenje smanjilo najviše za nekoliko promila. Dobrinos čistijem vazduhu bi bio zanemarljiv, a sve planinske reke i priroda oko njih bi bile sravnjene sa zemljom", smatra Pokret Odbranimo reke Stare planine.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side