Ponovo ćemo osvojiti vlast
06.07.2011 Beograd

Ponovo ćemo osvojiti vlast

Ponovo ćemo osvojiti vlast
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je siguran da će koalicija koja je trenutno na vlasti osvojiti većinu i na predstojećim parlamentarnim izborima i tako nastaviti da vodi Srbiju.

"Sigurno je da nema šanse da izgubimo izbore. Mislim da će ova koalicija i nakon izbora imati mogućnost da vodi dalje Srbiju", ocenio je Cvetković u intervjuu Tanjugu.

Cvetković je rekao da takvo uverenje temelji na rezultatima Vlade i ocenio da opozicija kritikuje Vladu a ne nudi nikakva rešenja.

"Naši najveći problemi su bili ekonomski i to zbog svetske ekonomske krize, i van toga ja ne vidim osnov za neku ozbiljniju kritiku. Sa izlaskom iz krize otvaraju se nove perspektive", istakao je premijer Srbije.

Cvetković je najavio i da će vlada u naredni danima preporučiti organima upravljanja u javnim preduzećima da otvore konkurse za rukovodeća mesta, kako bi se na taj način započeo proces profesionalizacije upravljanja javnim preduzećima.

Premijer je podsetio da je jedna od tačaka njegovog ekspoze prilikom formiranja rekonstriusane vlade bila upravo profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima.

"To je ono što sam postavio kao zadatak i mogu da vam kažem da ćemo mi vrlo brzo definisati preporuku javnim preduzećima da uđu u taj proces", naveo je Cvetković.

"Formalno posmatrano, organi upravljanja javnim preduzećima donose odluku o izboru rukovodstva, prema tome ne može vlada da donese odluku, ali će stati politički iza toga da javna preduzeća otvore taj proces", precizirao je premijer.

Prema njegovim rečima, to, praktično, znači da će se otvoriti konkursi za rukovodeća javna mesta u najvećim javnim preduzećima, kao što su "Železnice Srbije" i  Elektroprivreda Srbije.

Na pitanje hoće li izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava onemogućiti da se ispune zacrtane odredbe o smanjenju budžetskog deficita, Cvetković je odgovorio da taj zakonski akt nije incirala vlada, ali da njegov kabinet "ni po koju cenu neće odustati od makroekonomskih okvira i stabilnosti zemlje."

"Naći ćemo uštede gde god je to moguće na drugim stranama, ali nećemo ići na povećanje budžetskog deficita, niti u ovoj niti u narednoj godini i to je ono gde ćemo biti rigorozni", kazao je Cvetković, podsetivši da je plan da u ovoj godini deficit budžeta bude 4,1 a iduće 3,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dobar deo manjka u republičkom budžetu nastalog primenom zakona biće pokriven preraspodelom sredstava, ali ukoliko to ne bude moguće ići će se na dodatnu preraspodelu sredstava sa lokalnim samoupravama, jer se još uvek značajan deo njihovih aktivnosti finansira sa centralnog nivoa, kazao je premijer.

O ovom problemu, kako je naglasio Cvetković, biće reči i tokom razgovora sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u drugoj polovini idućeg meseca, kada budu vođeni pregovori o novom aranžmanu iz predostrožnosti sa tom finansijskom institucijom.

"Aranžman sa MMF znači da ukoliko se dogodi neka nepredviđena okolnost, ta finansijska institucija je spremna da nam da milijardu evra", kazao je Cvetković i dodao da se taj sporazum ne zaključuje "prevashodno zbog novca, već se time legitimišemo pred međunarodnom poslovnom zajednicom kao zemlja koja vodi solidnu ekonomsku politiku i u koju treba imati poverenja."

U osvrtu na ekonomska kretanja u regionu i moguće "prelivanje" grčke krize na našu zemlju, Cvetković je rekao građani Srbije mogu biti mirni i da ne treba zbog toga da brinu. "Ja sam sa kolegama sektorski posmatrao kakva bi bila naša pozicija i mogu da kažem da građani treba da budu mirni, jer se mere preduzimaju i sve će biti u redu".

Govoreći o planovima za budućnost „Telekoma Srbije“, Cvetković je rekao da vlada za to preduzeće "priprema strategiju, sa kojom će izaći u doglednoj budućnosti i koja treba da definiše način funkcionisanja 'Telekoma' u narednom periodu." Država je već pokazala da ne želi da bude većinski vlasnik „Telekoma“, već će se raditi na dovođenju strateškog partnera za to preduzeće, ali se ne može očekivati da se to dogodi za nekoliko meseci.

U osvrtu na tekuća makroekonomska kretanja, Cvetković je ukazao da je sigurno da će se do kraja godine nastaviti pad inflacije. Inflacija će na kraju godine sigurno biti jednocifrena, a prema optimističkim procenama mogla bi da se približi i ciljanim okvirima, koji za kraj 2011. predviđaju inflatornu stopu od 4,5 plus minus 1,5 odsto.
 

izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side