09.07.2013 Brisel

Ponovo vize za EU?

Ponovo vize za EU?
U Evropskom parlamentu aktuelizovano ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana. Ukoliko EP usvoji trenutnu verziju izveštaje, članice će same moći da privremeno uvedu vize.

Građani zemalja zapadnog Balkana uskoro bi ponovo mogli da budu stavljeni na listu onih kojima su potrebne vize za putovanja u Evropsku uniju, prenose Večernje novosti.

Ukoliko Evropski parlament u septembru usvoji trenutnu verziju izveštaja o viznom režimu, države-članice EU imaće pravo da same, bez aminovanja EP, privremeno uvode vize za građane Balkana ili nekih trećih zemalja.

Ovo je u utorak, u svom saopštenju, upozorila Tanja Fajon, poslanik EP i trenutni izvestilac iz senke za vizni režim za evropske socijaliste. Ona naglašava da je aktuelni izvestilac EP za vize, španski konzervativni poslanik Augustin Diaz de Mera, sročio tekst izveštaja koji Evropski parlament lišava nadzora i moći da kontroliše odluke pojedinačnih država.

“To znači da bi suspenzija bezviznog režima mogla odmah da se aktivira za više zemalja zapadnog Balkana i da bi vize privremeno mogle da budu uvedene bez nadzora parlamenta”, kaže Tanja Fajon.

Ona je skrenula pažnju da bi ukidanje ovlašćenja parlamentu za zajedničke odluke u okviru vizne politike, u budućnosti otvorilo Pandorinu kutiju i za druge vrste zakonodavstva.

izvor: Novosti
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.07.2013, 22:14h Iczar

  Sviranje na svakih 6-12 meseci i prdez uz vetrar. Uvedite vize i ode EU u auu.

 • 10.07.2013, 00:22h Miki

  Ova Fajon smara sa uvodjenjem viza.Ako Srbiji ponovo uvedu vize,uvesce ih i Sloveniji,tako da ce i miss Fajon biti u problemu:)!

 • 9.07.2013, 23:31h EURO95

  ZJIVI DOKAZ KOLIKO SRBIJU VOLI EU I ZATO CE JOJ VIZE POSTAVIT I NAPRAVITI FARMU JEDNU VELIKU

Pročitajte i...
 • Bajatović: Tvrdim da će gasa biti Bajatović: Tvrdim da će gasa biti

  Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da sa sigurnošću može da tvrdi da će ove zime gasa biti dovoljno.

 • Gde su pare za obnovu i poplavljene Gde su pare za obnovu i poplavljene

  Prošlo je četiri meseca od katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile Srbiju. U danima nakon poplava pomoć je skupljana na razne načine.

 • SPC: Paradirajte o svom trošku SPC: Paradirajte o svom trošku

  Srpska pravoslavna crkva i ove godine je protiv i osuđuje održavanje Parade ponosa, koju vidi kao "besprizorni" skup nametnut Srbiji i Beogradu, i poručuje da njeni učesnici imaju pravo da paradiraju, ali samo o svom i trošku svojih nalogodavaca.

 • Advokatska komora: Selakovićev ultimatum s pozicija sile Advokatska komora: Selakovićev ultimatum s pozicija sile

  Advokatska komora Srbije optužila je ministra pravde Nikolu Selekatovića da je u dopisu koji je uputio toj organizaciji postavio 'ultimatum sa pozicija sile izvršne vlasti' i da je tako povredio Ustav, kao i Zakon o advokaturi.

 • Mrkonjić najavio tužbu protiv Zorane Mihajlović Mrkonjić najavio tužbu protiv Zorane Mihajlović

  Nekadašnji ministar za saobraćaj i infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će tužiti aktuelnu resornu ministarku Zoranu Mihajlović zbog insinuacije da je on imao 'neki drugi interes' kada je dogovorao poslove izgradnje autoputa.

 • Janković: Paradom skretanje pažnje sa suštinskih problema Janković: Paradom skretanje pažnje sa suštinskih problema

  Zaštitinik građana Saša Janković rekao je danas da je potpuno neverovatno što se u Srbiji svake godine ponavlja pitanje da li će biti Parade ponose ili ne, što je, kako je rekao neka vrsta maskiranja i skretanja pažnje, otklon političkog establišmenta od rešavanja suštinskih problema.

 • Hakovane kamere - manijaci gledaju žene na depilaciji Hakovane kamere - manijaci gledaju žene na depilaciji

  Hakeri i dalje presreću sigurnosne kamere po Srbiji, a bezbedni nisu čak ni građani koji čekaju u redu za depilaciju intimnih delova tela

 • Udovički: Nema naročitog viška zaposlenih u javnoj upravi Udovički: Nema naročitog viška zaposlenih u javnoj upravi

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas je izjavila da nema prevelikog viška u ukupnom broju zaposlenih u javnoj upravi, ne računajući javna preduzeća.

 • Vučić poslao pismo podrške Obami Vučić poslao pismo podrške Obami

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ambasadoru SAD Majklu Kirbiju pismo upućeno predsedniku SAD Baraku Obami u kojem se ističe da Vlada Srbije podržava borbu protiv Islamske države Iraka i Levanta, da je spremna da, skromnim sredstvima kojima raspolaže, tu borbu pomogne.

 • Potraga za zatrpanim rudarom se nastavlja: Spasioci još uvek bez kontakta Potraga za zatrpanim rudarom se nastavlja: Spasioci još uvek bez kontakta

  Četa za spasavanje Rudnika mrkog uglja "Rembas" i dalje traga za rudarom Željkom Miletićem (36), na koga se jutros oko 08.30 sati, u jami "Strmosten", obrušila velika količina uglja, zemlje i kamenja, dok je bušio ugalj u jami.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM