09.07.2013 Brisel

Ponovo vize za EU?

Ponovo vize za EU?
U Evropskom parlamentu aktuelizovano ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana. Ukoliko EP usvoji trenutnu verziju izveštaje, članice će same moći da privremeno uvedu vize.

Građani zemalja zapadnog Balkana uskoro bi ponovo mogli da budu stavljeni na listu onih kojima su potrebne vize za putovanja u Evropsku uniju, prenose Večernje novosti.

Ukoliko Evropski parlament u septembru usvoji trenutnu verziju izveštaja o viznom režimu, države-članice EU imaće pravo da same, bez aminovanja EP, privremeno uvode vize za građane Balkana ili nekih trećih zemalja.

Ovo je u utorak, u svom saopštenju, upozorila Tanja Fajon, poslanik EP i trenutni izvestilac iz senke za vizni režim za evropske socijaliste. Ona naglašava da je aktuelni izvestilac EP za vize, španski konzervativni poslanik Augustin Diaz de Mera, sročio tekst izveštaja koji Evropski parlament lišava nadzora i moći da kontroliše odluke pojedinačnih država.

“To znači da bi suspenzija bezviznog režima mogla odmah da se aktivira za više zemalja zapadnog Balkana i da bi vize privremeno mogle da budu uvedene bez nadzora parlamenta”, kaže Tanja Fajon.

Ona je skrenula pažnju da bi ukidanje ovlašćenja parlamentu za zajedničke odluke u okviru vizne politike, u budućnosti otvorilo Pandorinu kutiju i za druge vrste zakonodavstva.

izvor: Novosti
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.07.2013, 15:14h Iczar

  Sviranje na svakih 6-12 meseci i prdez uz vetrar. Uvedite vize i ode EU u auu.

 • 9.07.2013, 17:22h Miki

  Ova Fajon smara sa uvodjenjem viza.Ako Srbiji ponovo uvedu vize,uvesce ih i Sloveniji,tako da ce i miss Fajon biti u problemu:)!

 • 9.07.2013, 16:31h EURO95

  ZJIVI DOKAZ KOLIKO SRBIJU VOLI EU I ZATO CE JOJ VIZE POSTAVIT I NAPRAVITI FARMU JEDNU VELIKU

Pročitajte i...
 • Vučić: Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i teritoriju Vučić: Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i teritoriju

  Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i svoju teritoriju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska baze Merdare i dodao da će Žandarmerija dobiti novu opremu kako bi što efikasnije ispunjavala svoje zadatke, ali i da bi se bolje zaštitila.

 • Ubistvo u centru Beograda Ubistvo u centru Beograda

  U centru Beograda noćas je vatrenim oružjem ubijen jedan muškarac, a taksista je povređen u istom incidentu, izjavila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

 • Štrajk legitiman ali rešenje problema u razgovoru Štrajk legitiman ali rešenje problema u razgovoru

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je najavljeni štrajk prosvetara legitiman način da oni izraze protest i da na to imaju pravo ali da se on nada da se svi problemi mogu rešiti i za stolom.

 • Poklon Putina Srbiji - akumulatori za migove Poklon Putina Srbiji - akumulatori za migove

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sva tri aviona "mig 29" kao i "migovi 21" od sutra biti kompletno na raspolaganju, nakon što su za njih stigli akumulatori u Beograd, koji su donacija Ruske Federacije.

 • Počinje škola, uz protest prosvetara Počinje škola, uz protest prosvetara

  Za osnovce i srednjoškolce u Srbji završava se letnji raspust i nova školska godina počinje sutra, na nastavu kreću i đaci čije su škole oštećene u majskim poplavama ali i oko 68.500 prvaka, ali ni ovaj 1. septembar neće proći bez štrajka sindikata u obrazovanju.

 • SNV: Tajni spiskovi za hapšenje Srba na KiM SNV: Tajni spiskovi za hapšenje Srba na KiM

  Srpsko nacionalno veće severnog KiM ocenilo je danas da je izjavom da su izdati nalozi za hapšenje aktuelnog i bivšeg gradonačelnika Zubinog potoka, Stevana Vulovića i Slaviše Ristića, Euleks pokazao da postoje tajni spiskovi za hapšenje Srba.

 • Babić: Ovaj saziv usvojiće kodeks ponašanja poslanika Babić: Ovaj saziv usvojiće kodeks ponašanja poslanika

  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izrazio je danas očekivanje da će sadašnji saziv parlamenta usvojiti dugo očekivani kodeks ponašanja narodnih poslanika, i precizirao da je predlog tog dokumenta prosleđen na mišljenje Evropskom parlamentu.

 • Od sutra manje vozila GSP na ulicama Beograda Od sutra manje vozila GSP na ulicama Beograda

  Od sutra, 1. septembra, kada startuje zimski red vožnje, Beograđane će prevoziti za oko 10 odsto manje vozila GSP nego što je to uobičajeno za ovaj period, a karte će im kontrolisati oko 500 kontrolora.

 • Vladajuća većina apsolutno stabilna Vladajuća većina apsolutno stabilna

  Povodom poslednjih medijskih napisa o krizi u vladajućoj koaliciji, iz Socijalističke partije Srbije stigla je poruka da je vladajuća većina apsolutno stabilna.

 • KCS: Urađeno pet transplantacija zahvaljujući jednom donoru KCS: Urađeno pet transplantacija zahvaljujući jednom donoru

  U Kliničkom centru Srbije noćas je urađeno pet transplantacija organa zahvaljujući jednom donoru.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM