09.07.2013 Brisel

Ponovo vize za EU?

Ponovo vize za EU?
U Evropskom parlamentu aktuelizovano ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana. Ukoliko EP usvoji trenutnu verziju izveštaje, članice će same moći da privremeno uvedu vize.

Građani zemalja zapadnog Balkana uskoro bi ponovo mogli da budu stavljeni na listu onih kojima su potrebne vize za putovanja u Evropsku uniju, prenose Večernje novosti.

Ukoliko Evropski parlament u septembru usvoji trenutnu verziju izveštaja o viznom režimu, države-članice EU imaće pravo da same, bez aminovanja EP, privremeno uvode vize za građane Balkana ili nekih trećih zemalja.

Ovo je u utorak, u svom saopštenju, upozorila Tanja Fajon, poslanik EP i trenutni izvestilac iz senke za vizni režim za evropske socijaliste. Ona naglašava da je aktuelni izvestilac EP za vize, španski konzervativni poslanik Augustin Diaz de Mera, sročio tekst izveštaja koji Evropski parlament lišava nadzora i moći da kontroliše odluke pojedinačnih država.

“To znači da bi suspenzija bezviznog režima mogla odmah da se aktivira za više zemalja zapadnog Balkana i da bi vize privremeno mogle da budu uvedene bez nadzora parlamenta”, kaže Tanja Fajon.

Ona je skrenula pažnju da bi ukidanje ovlašćenja parlamentu za zajedničke odluke u okviru vizne politike, u budućnosti otvorilo Pandorinu kutiju i za druge vrste zakonodavstva.

izvor: Novosti
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.07.2013, 22:14h Iczar

  Sviranje na svakih 6-12 meseci i prdez uz vetrar. Uvedite vize i ode EU u auu.

 • 10.07.2013, 00:22h Miki

  Ova Fajon smara sa uvodjenjem viza.Ako Srbiji ponovo uvedu vize,uvesce ih i Sloveniji,tako da ce i miss Fajon biti u problemu:)!

 • 9.07.2013, 23:31h EURO95

  ZJIVI DOKAZ KOLIKO SRBIJU VOLI EU I ZATO CE JOJ VIZE POSTAVIT I NAPRAVITI FARMU JEDNU VELIKU

Pročitajte i...
 • Vučić: Voleli bismo da budemo kao Finska Vučić: Voleli bismo da budemo kao Finska

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Helsinkiju sa predsednikom Vlade te zemlje Aleksanderom Stubom sa kojim je razgovarao o putu Srbije ka Evropskoj uniji, predsedavanju OEBS-om, odnosima u regionu i o situaciji u Ukrajini.

 • Gašić i Šutanovac: Polemika o VBA Gašić i Šutanovac: Polemika o VBA

  Ministar odbrane Bratislav Gašić i bivši ministar Dragan Šutanovac su u Skupštini polemisali o optužbama da VBA bez odluke suda špijunira političke stranke.

 • Donja Borina: Sudar automobila i voza, pet osoba povređeno Donja Borina: Sudar automobila i voza, pet osoba povređeno

  Pet osoba je povređeno kada je putnički automobil naleteo na teretni voz na putnom prelazu u Donjoj Borini, saopštile su Železnice Srbije.

 • Borislav Stefanović: Pobeda Sirize će imati posledice Borislav Stefanović: Pobeda Sirize će imati posledice

  Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je danas povodom pobede ekstremne levice na vanrednim izborima u Grčkoj, da je to ozbiljna politička promena za južnu Evropu, Mediteran i Zapadni Balkan koja će imati svoje posledice.

 • Verbić: Glavni zadatak racionalizacija radnih mesta u prosveti Verbić: Glavni zadatak racionalizacija radnih mesta u prosveti

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je glavni zadatak Ministarstva, nezavisno od štajka koji je u toku, racionalizacijha radnih mesta u prosveti, za šta postoje relativno jednostavni mehanizmi.

 • Advokatska komora: Državni organi dužni da sarađuju sa zaštitnikom građana Advokatska komora: Državni organi dužni da sarađuju sa zaštitnikom građana

  VBA i Ministarstvo dobrane su odbili da zaštitniku građana Saši Jankoviću dostave dokumente pomoću kojih bi okončao zakonom predviđenu kontrolu, o čemu je on obavestio javnost, ali i o saznanjima da VBA nezakonito prikuplja podatke o aktivnostima političkih stranaka, vojnih i civilnih sindikata i sudijama.

 • Šabić: (Ne)zakonito snimanje policijske aktivnosti Šabić: (Ne)zakonito snimanje policijske aktivnosti

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da saopštenje Sindikata Komunalne policije u kontekstu situacije nastale povodom vezivanja i privođenja građanke zbog neposedovanja autobuske karte u kome Sindikat "oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane NN lica" i najavljuje podnošenje krivične prijave, nije primeren i opravdan način reagovanja.

 • Perčević iz pritvora svedočio na suđenju Bojiću Perčević iz pritvora svedočio na suđenju Bojiću

  Nekadašnji funkcijoner SPS-a i vlasnik "Interkomerca" Goran Perčević saslušan je danas u Palati pravde kao svedok na suđenju nekadašnjem ministru zdravlja Milovanu Bojiću.

 • RSZ: Na području Peći 18 zemljotresa za osam dana RSZ: Na području Peći 18 zemljotresa za osam dana

  Zemljotres magnitude 2,8 jedinica Rihterove skale registrovan je prethodne večeri, u 21.18 časova, u Pećkom području, na Kosovu, i osim uynemirenja građana nije pričinio nikakvu materijalnu štetu, rekao je danas Tanjugu zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

 • Sutra oblačno, mestimično sa slabim snegom Sutra oblačno, mestimično sa slabim snegom

  U Srbiji će sutra preovlađivati oblačno vreme, mestimično sa slabim snegom, pre podne uglavnom u centralnim i južnim krajevima, a posle podne u svim krajevima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Preporuke prijatelja
Frizer
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM