09.07.2013 Brisel

Ponovo vize za EU?

Ponovo vize za EU?
U Evropskom parlamentu aktuelizovano ponovno uvođenje viza za zemlje zapadnog Balkana. Ukoliko EP usvoji trenutnu verziju izveštaje, članice će same moći da privremeno uvedu vize.

Građani zemalja zapadnog Balkana uskoro bi ponovo mogli da budu stavljeni na listu onih kojima su potrebne vize za putovanja u Evropsku uniju, prenose Večernje novosti.

Ukoliko Evropski parlament u septembru usvoji trenutnu verziju izveštaja o viznom režimu, države-članice EU imaće pravo da same, bez aminovanja EP, privremeno uvode vize za građane Balkana ili nekih trećih zemalja.

Ovo je u utorak, u svom saopštenju, upozorila Tanja Fajon, poslanik EP i trenutni izvestilac iz senke za vizni režim za evropske socijaliste. Ona naglašava da je aktuelni izvestilac EP za vize, španski konzervativni poslanik Augustin Diaz de Mera, sročio tekst izveštaja koji Evropski parlament lišava nadzora i moći da kontroliše odluke pojedinačnih država.

“To znači da bi suspenzija bezviznog režima mogla odmah da se aktivira za više zemalja zapadnog Balkana i da bi vize privremeno mogle da budu uvedene bez nadzora parlamenta”, kaže Tanja Fajon.

Ona je skrenula pažnju da bi ukidanje ovlašćenja parlamentu za zajedničke odluke u okviru vizne politike, u budućnosti otvorilo Pandorinu kutiju i za druge vrste zakonodavstva.

izvor: Novosti
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.07.2013, 22:14h Iczar

  Sviranje na svakih 6-12 meseci i prdez uz vetrar. Uvedite vize i ode EU u auu.

 • 10.07.2013, 00:22h Miki

  Ova Fajon smara sa uvodjenjem viza.Ako Srbiji ponovo uvedu vize,uvesce ih i Sloveniji,tako da ce i miss Fajon biti u problemu:)!

 • 9.07.2013, 23:31h EURO95

  ZJIVI DOKAZ KOLIKO SRBIJU VOLI EU I ZATO CE JOJ VIZE POSTAVIT I NAPRAVITI FARMU JEDNU VELIKU

Pročitajte i...
 • Srbija bezbedna, nema pretnji od terorističkih napada Srbija bezbedna, nema pretnji od terorističkih napada

  Srbija je stabilna i bezbedna i nema neposrednih pretnji od terorističkih napada, kao ni lica koja su identifikovana da su na planu izvršenja terorističkih udara, izjavio je večeras ministars unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 • Ženama posebno mesto u budžetima gradova i opština Ženama posebno mesto u budžetima gradova i opština

  Poslovna asocijacija organizacija civilnog društva, NALED i predstavnici 20 lokalnih samouprava potpisali su danas Deklaraciju za unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, koja obavezuje gradove i opštine da u budžetu za sledeću godinu planiraju sredstva za posebne programe ekonomskog osnaživanja žena i smanjivanja rodne nejednakosti.

 • Tribina: Dan prisajedinjena treba da bude državni praznik Tribina: Dan prisajedinjena treba da bude državni praznik

  Dan prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje, Srbiji treba da bude državni praznik, istaknuto je večeras na tribini pod nazivom "Zauvek ujedinjeni", povodom 97 godina od toga istorijskog događaja.

 • Ombudsman: Krivični zakonik i dalje ne štiti žene Ombudsman: Krivični zakonik i dalje ne štiti žene

  Ministarstvo pravde i dalje nije razmotrilo deo inicijative Zaštitnika građana za izmenu Krivičnog zakonika u oblasti krivično-pravne zaštite žrtava porodičnog nasilja, saopštio je danas ombudsman Saša Janković, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 26. novembra.

 • Poljoprivrednici obilaze blokade kroz njive (FOTO, VIDEO) Poljoprivrednici obilaze blokade kroz njive (FOTO, VIDEO)

  Poljoprivrednici koji su danas krenuli traktorima ka Beogradu pokušavaju da policijske blokade zaobiđu prolaskom kroz atarske puteve, nakon što ih policija zaustavlja odmah po izlasku iz njihovih opština.

 • Kruševac: Zadržan u policiji zbog droge Kruševac: Zadržan u policiji zbog droge

  Kruševačka policija, po odobrenju Višeg javnog tužilaštva, odredila je zadržavanje B.P. (29) iz okoline tog grada, zbog sumnje na neovlašćenu proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

 • MUP: Milenović do danas nije prijavila napad MUP: Milenović do danas nije prijavila napad

  Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, od kada su mediji objavili da je napadnuta do danas, nije zvanično prijavila taj događaj MUP-u, niti je policiji dostavljen lekarski nalaz sa stepenom povreda, kako bi moglo da se kvalifikuje krivično delo.

 • Hiseni: Kosovo uznemireno zbog posete Dikovića Hiseni: Kosovo uznemireno zbog posete Dikovića

  Ministar unutrašnjih poslova Kosova Skender Hiseni razgovarao je danas sa komandantom Kfora Guljelmom Luiđijem Miljetom (Guglielmo Luigi Miglietta) i naveo da je Kosovo uznemireno zbog činjenice da je na Kosovu boravio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

 • Bugarski: Republika želi da štedi preko grbače opština i pokrajine Bugarski: Republika želi da štedi preko grbače opština i pokrajine

  Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski optužio je danas republičke vlasti da žele da uštede preko opština, gradova i pokrajine.

 • Ðurić: Sporazumi nisu odraz slabosti već istrajnosti Ðurić: Sporazumi nisu odraz slabosti već istrajnosti

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da sporazumi koje Srbija sklapa nisu odraz slabosti već istrajnosti da opstane na KiM sa svojim narodom i crkvom.

 • Gojkovićkin hidžab: Polemika i šala na društvenim mrežama Gojkovićkin hidžab: Polemika i šala na društvenim mrežama

  Gest predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, koja je prilikom posete Iranu i razgovora sa tamošnjim zvaničnicima nosila hidžab, koji je simbol tradicionalnog odevanja žena islamske veroispovesti, pokrenulo je polemiku na društvenim mrežama i u javnosti o ispravnosti tog postupka.

 • Radić: Odluka o obaranju aviona samo turska Radić: Odluka o obaranju aviona samo turska

  Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je odluka da se obori ruski avion Su-24 na granici sa Sirijom doneta na nacionalnom nivou, i da je to samo odluka Turske, a ne NATO, iako je ta zemlja veoma važan član tog vojnog saveza.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending