Popov: Decentralizacija šansa i za Vojvodinu i za celu Srbiju
13.02.2019 Novi Sad

Popov: Decentralizacija šansa i za Vojvodinu i za celu Srbiju

Popov: Decentralizacija šansa i za Vojvodinu i za celu Srbiju Foto: Novi magazin/ Zoran Raš
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, izjavio je danas da je najavljena promena Ustava kroz procese EU integracija, šansa da se ponovo pokrene priča o decentralizaciji Srbije i položaju Vojvodine kao autonomne pokrajine, jer su te teme poslednjih godina potpuno skrajnute sa političke agende.

Popov je na okruglom stolu "Decentralizacija i ravnomerni regionalni razvoj" u Novom Sadu rekao da se kroz ove procese moraju ponovo pokrenuti zahtevi da se Vojvodini vrate njene nadležnosti i donese Zakon o finansiranju, ali da se zajedno sa time mora "zahtevati i decentralizacija cele Srbije".

"Srbija će svakako morati da menja Ustav na putu ka EU, a nakon toga bi došlo do prilike da se u centralnoj Srbiji iscrtaju statistički regioni, koji bi kasnije mogli da prerastu u funkcionalne regione, a sve to kroz inovativni zakonski okvir i dokumente koje bi trebalo doneti kroz Poglavlje 22", rekao je Popov.

Prema njegovim rečima, statistički regini mogli bi se isrtati po uzoru na stari Zakon o regionalnom razvoju, koji je pored Vojvodine predviđao još četiri regiona.

"Tako bi se izbegla neravnoteža, jer sada imamo samo Vojvodinu, Beograd i ostatak Srbije. Nastalo bi jedno zdravo takmičenje između ovih regiona, gradili bi se njihovi kapaciteti, a zamke neravnomernog regionalnog razvoja bile izbegnute", objasnio je Popov.

Dodao je da bi to u početku bila asimetrična decentralizacija, jer s početka novonastali regioni ne bi mogli da imaju istu količinu nadležnosti kao Vojvodina, koja ima dugu tradiciju autonomije i kapacitete da njome upravlja.

"Međutim, ovakav način decentralizacije bi konačno smanjio politički i društveni pritisak na Vojvodinu, kojoj u današnjem momentu ne bi trebalo zavideti na vrsti fasadne autonomije koju trenutno ima sa prenetim ovlašćenjima", dodao je Popov.

On je podsetio da EU u pretpristupnim fondovima izdvaja veliki novac za regionalni razvoj, te da institucije pre svega na lokalnom nivou, moraju biti pripremljene i obučene za korišćenje te vrste sredstava i potpisivanje tih ugovora.

Upozorio je da sadašnja zakonska rešenja to onemogućavaju lokalnim samoupravama, te da to usporava procese i preti da, osim gubitka fondova koji su Srbiji neophodni, ugrozi i dalje procese EU integracija.

Popov je kazao da najveći otpor ka decentralizaciji Srbije imaju političari, i to još od vremena režima Slobodana Miloševića, jer žele da zadrže kontrolu tokom tranzicionog perioda, koji je "pogodnan za korupciju i tranzicionu pljačku".

"Političari se najviše opiru. Više od 100 raznih strategija i akcionih planova skupljaju prašinu u Nemanjinoj i niko ne radi na njihovom sprovođenju, a decentralizacija, regionalizacija i ravnomeran regionalni razvoj su procesi koji najviše mogu pomoći da se zaustavi depopulacija stanovništva u Srbiji i odlazak ljudi", kazao je Popov.

Na okruglom stolu "Decentralizacija i ravnomerni regionalni razvoj" predstavljena je i istoimena analiza doadašnjih procesa koji su se odnosili na ovu oblast, a koja je urađena uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.02.2019, 20:22h PRAVIČNO i RANOPRAVNO

    Srbiji je potrebna PRAVICNA regionalizacija na 4 RAVNOPRAVNE POKRAJINE bez autonomije (nezavisnosti) u državnim nadležnostima. Npr : Vojvodina sa 1,9 miliona , Beograd sa 1,8 mil, Šumadija i Raška sa 2,1 mil, i Istočna Krajina sa 1,6 miliona ( Rebiblika Srpska bi bila Zapadna Krajina)

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side