Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića
09.04.2020 Beograd

Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

Njemu je posle gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" na televiziji Nova S patrijarh srpski Irinej zabranio svako javno oglašavanje u medijima, suspendovan je sa svešteničke dužnosti i stavljen je na Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, piše list Danas o jučerašnjoj sednici Senata Univerziteta.

Milićević je o ovoj odluci obavestio Senat UB, a rektorka to prenela članovima Senata i napomenula da su u zaštitu docenta PBF stali studenti koji su započeli potpisivanje peticije. Među potpisnicima je oko 80 studenata PBF i 420 sa drugih fakulteta Beogradskog univerziteta, koji su pružili podršku Milićeviću i slobodi govora.

Rektorka je kazala da ovakav format sednice u uslovima vanrednog stanja nije pravo mesto za opširnu diskusiju o ovoj temi, ali da Senat nije mogao da je preskoči zbog eksplicitne zabrane slobode govora, koja je izrečena članu akademske zajednice UB.

Ona je rekla da ne želi da otvara teme koje su u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) ali je podsetila na odredbu Kodeksa profesionalne etike UB koji jasno definiše da članovi akademske zajednice imaju pravo da nastupaju javno i da iznose svoje stavove.

"Moramo imati uslove na Univerzitetu da svi članovi akademske zajednice pod istim uslovima mogu da nastupaju javno. Kao akademska zajednica moramo biti zabrinuti pomenutim dešavanjem, ali ni na koji način ne želimo da se to shvata kao mešanje u unutrašnje stvari SPC", poručila je rektorka Popović.

Dekan Građevinskog fakulteta Vladan Kuzmanović je kazao da bi Senat o ovom pitanju trebalo da se oglasi odmerenim saopštenjem. "Situacija je takva da našeg kolegu docenta Milićevića na neki način treba zaštititi i dati mu prava koja ima svaki član našeg univerziteta, ne mešajući se u neke druge odluke i poštujući koliko je moguće specifičnosti PBF", rekao je Kuzmanović.

Rektorka je potom dala reč dekanu PBF Zoranu Rankoviću, napominjući da njemu nije verifikovan mandat jer taj fakultet nije ispunio obaveze koje ima prema Univerzitetu, ali da je pozvan da prisustvuje Senatu zbog aktuelnih dešavanja u okolnostima vanrednog stanja.

Ranković je pojasnio da je Milićeviću zabrana javnog istupanja i sveštenosluženja izrečena kao svešteniku, a ne kao profesoru PBF, te da fakultet sa tim nema nikakve veze.

"To je odnos jednog sveštenoslužitelja sa nadležnih arhijerejom, tako da smatram da PBF nema nikakve ingerencije da bilo šta predlaže patrijarhu kao nadležnom arhijereju, a još manje bi imalo smisla da Senat daje neko mišljenje o tome, jer je to stvar koja se tiče crkve", rekao je Ranković.

Rektorka je replicirala da je, kada je reč o javnom istupanju, teško razdvojiti šta je neko rekao kao profesor, šta kao pojedinac, a šta kao stručnjak i da se ne može raspolutiti. Dodala je da većina profesora PBF ima i profesorsko i svešteničko zvanje i da je te dve stvari teško razdvojiti.

Zamolila je Rankovića za razumevanje, ali je naglasila da Univerzitet mora da izrazi zabrinutost što se ovakve stvari dešavaju.

Profesor Kuzmanović je, čitajući odluku patrijarha, rekao da u njoj ne piše eksplicitno da se zabrana javnog nastupa izriče Milićeviću kao svešteniku već se iz dopisa može protumačiti da mu je to zabranjeno i kao docentu, što, kako je ocenio, ne bi bilo u redu, piše list Danas. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori Intervju Rade Bojović: SPC glavni nosilac velikosrpske politike u Crnoj Gori

  Ponašanje zvanične Srbije prema Crnoj Gori je neprijateljsko, pijemontsko i asimilatorsko. Pritom je garnirano starim istorijskim lažima i obmanama o Crnoj Gori.

 • Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra Najplaćeniji funkcioneri mesečno primaju i po 20.000 evra

  Državni funkcioneri u Srbiji u proseku primaju platu oko 1.000 evra, ali pojedini značajno odskaču od tog proseka, objavljeno je na portalu nova.rs.

 • Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom Tepić: Biljana Popović Ivković se neće baviti MUP-om, već MUP njom

  Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić poručila je danas da se državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova neće baviti policijom, nego će se policija baviti njom.

 • Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu Izbore organizuje RIK, ali birači mogu da glasaju samo na lokalu

  Kada se istog dana održavaju lokalni, pokrajinski i republički izbori za organizaciju glasanja zadužena je Republička izborna komisija (RIK) i lokalna samouprava nema nadležnosti, ali je ipak moguće da građanin glasa samo na jednom nivou ukoliko tako odluči, izjavio je programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

 • Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot Ponoš: Vlast nema odgovor na bojkot

  Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast nema odgovor na bojkot izbora, koji će je delegitimizovati, jer nije reč samo o procentima izašlih birača i osvojenih glasova, nego i o tome kako će izgledati skupština u kojoj nema nikoga ko zastupa polovinu glasačkog tela Srbije.

 • Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put Italijanski ambasador zahvalio Srbiji na pomoći i podržao njen evropski put

  Italijanski ambasador u Beogradu Karlo lo Kašo zahvalio se danas Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji i istakao da je u krizi epohalnih razmera u interesu svih da se obezbede garancije za budućnost čitave Evrope i zato Italija veruje u integraciju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, podržavajući snažno evropski put Srbije.

 • DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije DW: Ratni zločinci žele u Skupštinu Srbije

  U Srbiji pod vlašću predsednika Aleksandra Vučića odrasta generacija koja nema pojma o istoriji, piše švajcarski Tagesancajger povodom kandidatura Vojislava Šešelja, Dragana Vasiljkovića i drugih osuđenih ratnih zločinaca na junskim izborima u Srbiji, prenosi danas Dojče vele (DW).

 • Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava Počinje vađenje 23 potopljena nemačka broda iz Dunava

  Od 220 rečnih brodova za koje se zna da ih je nemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svetskog rata, neposredno posle rata izvađeno je njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, rakao je predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Veljko Kovačević.

 • Skupština Kosova sutra bira novu Vladu Skupština Kosova sutra bira novu Vladu

  Sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati o novoj vladi na čelu sa Avdulahom Hotijem biće održana sutra u 11 časova, saopštio je šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši.

 • Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića Vulin: Vojska za ponos Srbije, sve ostvareno uz podršku Vučića

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da je tokom borbe sa epidemijom koronavirusa Vojska Srbije još jednom pokazala da u slučaju krize predstavlja stabilan i pouzdan oslonac svom narodu i državi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side