15.11.2018 Beograd

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju Foto: prtscr ytb
Apelacioni sud u Đakovici potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i aktuelnom zameniku premijera Kosova Fatmiru Ljimaju, optuženom za ratne zločine nad albanskim civilima 1998. godine.

Pozivajući se na navode Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), portal KoŠev je preneo da je sud u sredu oslobodio Ljimaja optužbe da nije preduzeo razumne i potrebne mere kako bi sprečio ubistvo dva albanska civila u oktobru 1998. godine, kada je bio komandant OVK.

Apelacioni sud je utvrdio da na prvostepenom suđenju "nije predstavljen nijedan dokaz da je optuženi počinio krivično delo".

U martu ove godine, Osnovni sud u Đakovici oslobodio je Ljimaja optužbi u vezi sa ubistvom Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Hodža i Biniši ubijeni su 2. oktobra 1998. godine u blizini sela Krvasari, a po navodima optužnice, Ljimaj je video tela žrtava i bio upoznat sa izvršenjem zločina.

Bivšem komandantu OVK i aktuelnom zameniku premijera Kosova već nekoliko puta se sudilo u prošlosti za ratne zločine ali je sud u svakom predmetu donosio oslobađajuću presudu.

U maju 2016. godine, Apelacioni sud na Kosovu potvrdio je odluku o oslobađanju Ljimaja i još devet boraca OVK optužbe za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u Klečki tokom 1998. i 1999. godine.

Nakon prethodnog suđenja u tribunalu UN u Hagu, Ljimaj je 2005. godine oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima osumnjičenim za saradnju sa Srbijom.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side