Poslanici Dveri traže ispitivanje doktorata Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković
23.11.2019 Beograd

Poslanici Dveri traže ispitivanje doktorata Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković

Poslanici Dveri traže ispitivanje doktorata Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković
Poslanici Dveri u Skupštini Srbije zatražili su od Ministarstva prosvete da pokrene postupak preispitivanja doktorskih disertacija Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković, navodeći da, pošto su u pitanju odbrane doktorskih radova na privatnim fakultetima, zahtev se odnosi na formiranje nepristrasne komisije i pokretanje procedure preispitivanja.

Zahtev su podneli Boško Obradović, Marija Janjušević, Dragan Vesović i Ivan Кostić.

"Nakon što je utvrđeno da je doktorska disertacija ministra Siniše Malog plagijat smatramo da je potrebno da se pokrenu postupci preispitivanja doktorskih disertacija ministra unutrašnjih poslova i sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojše Stefanovića i guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković, koja je i zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS)", navodi se u saopštenju Dveri.

Iz Dveri podsećaju da su naučni radnici Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić još 2014. godine objavili tekst u kom su naveli da je Stefanovićev doktorat plagijat, a kao posebno sumnjivo su istakli i to što jedan član komisije na dan odbrane nije bio prisutan, a dva člana se ne služe srpskim jezikom (Sung-Džo Park i Žan-Žak Šanaron).

Novinari CINS-a su 2016. godine, nakon provlačenja doktorata Jorgovanke Tabaković kroz softver Turnitin utvrdili veliku količinu teksta koja je doslovce prepisana iz tuđih radova bez citiranja.

"Кao što vidimo pored utvrđenog plagijata Siniše Malog, originalnost doktorskih disertacija ministra Stefanovića i guvernerke Tabaković je takođe sporna, ali pod pritiskom aktuelne vlasti ove disertacije još nisu preispitane. Očigledno pokušava da se zataška da je troje najbližih saradnika predsednika SNS (Aleksandra Vučića) uhvaćeno u krađi tuđe intelektualne svojine", saopštile su Dveri.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side