22.10.2018 Beograd

Poslanici i ministarka o Inženjerskoj komori Srbije

Poslanici i ministarka o Inženjerskoj komori Srbije Foto: Novi Magazin / SA
Poslanici u Skupštini Srbije su danas popodne raspravljali o Inženjerskoj komori Srbije koja izmenama Zakona o ozakonjenju objekata više neće biti nadležna za davanje licenci inženjerima, već će to činiti Ministarstvo građevinarstva.

Tu odredbu je kritikovao poslanik Demokratske stranke Balša Božović, dok je ministraka Zorana Mihajlović istakla da inženjeri neće više plaćati članarinu i da će moći da se dodatno obučavaju.

Božović je rekao da je Evropski savet inženjerskih komora podržao nezavisnost Inženjerske komore Srbije, na sednicu doneo pismo tog evropskog tela o tome i izneo da tu piše da Srbija neće moći u EU ako strukovna udruženja ne budu nezavisna.

Božović je kazao da je cilj izmena zakona "potreba SNS da uđe u svaku poru u društvu" i da zato ne daje ni da strukovna udruženja budu nezavisna.

Ministarka je rekla Božoviću da "ne obmanjuje javnost", objasnivši da se on "buni" jer će moći da se vidi šta je sve 2003. godine potpisivao Dragoslav Šumarac - predsednik Inženjerske komore i visoki funkcioner DS.

Navela je da je Šumarac 2003. godine iskoristio Zakon o planiranju i izgradnji da komori prenese nadležnosti, i navela da su inženjeri, da bi zadržali licencu, morali da plaćaju članarinu od po 7.500 dinara godišnje.

"A da ste zaista bili brižni, i da je rukovodstvo komore bilo brižno, onda bi ulagalo u naše inženjere. Oni bi bili dodatno edukovani i mogli bi da rade vrlo komplikovane i teške projekte koji između ostalog danas radimo", rekla je Mihajlović i dodala da je Inženjerska komora postala "privatna".

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović je kazao da Božovića "boli činjenica što će da izgube vlast u Inženjerskoj komori jer samo to je ostalo još u Srbiji što su smatrali da je njihovo i gde su mogli da ubiraju prihode", ali "sada nema više reketa", rekao je Martinović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Neđo Jovanović je ocenio da je Inženjerska komora "imala obrise privatne komore" i da je činila "što-šta nečasno, naročito prema građanima", a da nijedna licenca nije oduzeta za propuste inženjerau radu.

Božović je negirao da je Šumarac uzimao veliki novac od komore, i naveo da je Šumarac za godinu dana primio 60.000 dinara, ali da je postao "predmet osvete pojedinaca koji nisu uspelli da ga smene na izborima u komori", a to su članovi komore iz SNS koji su imali "prihod od 5.000 do 15.000 evra".

U raspravu su se uključile i poslanice Srpske radikalne stranke, te je Nataša Jovanović Božovića nazvala "kreaturom", a Vjerica Radeta podsetila da je Božović tako pre nekoliko dana nazvao Vojislava Šešelja i nije bio kažnjen, i zato smatra da sada i njih dve mogu da koriste taj izraz.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side