Poslanici ni reč o kandidatima, novi članovi REM-a biće poznati posle glasanja
14.02.2020 | 12:26h ► 15:59h Beograd

Poslanici ni reč o kandidatima, novi članovi REM-a biće poznati posle glasanja

Poslanici ni reč o kandidatima, novi članovi REM-a biće poznati posle glasanja Foto: Novi magazin/ SA
Poslanici Skupštine Srbije ni u petom satu rasprave o kandidatima za dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), nisu rekli ni reč o konkretnim predlozima niti su najavili za koja će dva od četiri predložena kandidata glasati.

Rasprava se uglavnom vodila o slobodi medija i izbornim uslovima.

Poslanic Snežana Paunović izjavila je da će SPS glasati za dva kanidata i da ona "ne mora sada da kaže za koja dva", ali im je poželela sreću u radu i rekla da je uverena da će oni obavljati svoj posao kako treba.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić rekao je da kada se govori o izboru članova Saveta REM, pre svega se govori o unapređenju izbornih uslova, i da je vladajuća stranka do sada učinila sve što je od nje traženo u međustranačkom dijalogu.

Poslanik poslaničke grupe "Nova Srbija - Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović rekao je da stanje u medijima svakako nije dobro, ali da je došlo do određenih pomaka od kada su pokrenuti protesti i od kada se Evropski parlament više zainteresovao za Srbiju.

Tokom sednice poslanik SNS-a Mirko Krlić naveo je da je predsednik Narodne stranke i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić "evropski rekorder" jer je u "Dnevniku 2" Radio-televizije Srbije za godinu dana gostovao 16 puta, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako kaže Krlić "nije nijednom bio gost u "Dnevniku".

Poslanik Miladin Ševarlić pitao je da li među televizijama sa nacionalnom pokrivenošću ima onih koji su poreski dužnici i pitao kako je moguće da se građani kažnjavaju kada duguju porez, a neki mediji ne.

Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke (SRS) kritikovao je vladajuću većinu da se žali na program RTS-a, a "Bujoševića ne smeju da dirnu, nego su mu produžili radni staž iako treba da je već u penziji".

On je rekao da naprednjaci sve rade pod pritiskom Evrope, pa su "u Upravni odbor RTS-a dovodili kvazi-stručnjake, pa nije ni čudo što se okreću protiv vlasti", a trebalo bi, kako predlažu radikali, da upravni odbor oslikava sastav Skupštine.

Poslanici bi o predlozima trebalo da glasaju do kraja dana i tada će saznati ko će biti novi članovi REM-a.

 

Poslanici započeli izbor dva člana REM-a

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas novu vanrednu sednicu na kojoj biraju dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić izneo je poslanicima kako je tekla procedura za izbor dva člana REM-a, nakon ostavki Gorana Pekovića i Đorđa Vozarevića.

Krlić je pročitao ko su kandidati i rekao da svi ispunjavaju uslove za rad u REM-u i dodao da je neplanirano ispunjena i rodna ravnopravnost pošto imamo dva kandidata i dve kandidatkinje

Od četiri kandidata, dva je predložio nadležni Odbor Autonomne pokrajine Vojvodine, a dva - udruženja izdavača elektronskih medija i udruženja novinara u Srbiji.

Prvi kadidat vojvođanskog odbora je dr sociologije Slobodan Cvejić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

On je na predstavljanju odboru ranije rekao da je radio brojna istraživanja o medijima, razvoju demokratije i institucija, da učestvuje u međunarodnim projektima, a radio je i u nekim vladinim telima kao što su odbori za obrazovanje i za saradnju sa UNESKO-m.

Drugi kandidat TV i filmski snimatelj Slaviša Grujić, diplomirao je u Moskvi i radio uglavnom na televiziji, bio je urednik na RTV i urednik novosadske Apolo televizije, kao i pokrajinski sekretar za kulturu 2012-2016. godine.

Dobitnik je nagrade za režiju na festivalu dokumentarnog filma 1993. godine.

Kandidatkinja udruženja izdavača elektronskih medija i Društva novinara Vojvodine Biljana Ratković Njegovan rekla je da je zaposlena na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu kao redovni profesor novinarstva, medija i javnog mnjenja, estetike medija i srodnih predmeta.

Objavila je više radova i knjiga, bavila se novinarstvom, a u RTV je 14 godina radila u Centru za istraživanje javnog mnjenja.

Predlog Udruženja novinara Srbije je Višnja Aranđelović, dugogdišnja novinarka Politike, specijalno se bavi medijskim temama, član je komisije Saveta za štampu, a najviše je, kako je ranije istakla, zanima etika, primena standarda i poštovanje novinarskog Kodeksa.

Poslanici će do kraja sednice izabrati nove članove REM-a čime će sastav Saveta biti kompletiran.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side