14.06.2019 Beograd

Poslaničke grupe dobile poziv da predlože kandidate za poverenika za informacije od javnog značaja

Poslaničke grupe dobile poziv da predlože kandidate za poverenika za informacije od javnog značaja Foto: Novi Magazin / SA
Odbor za kulture i informisanje Skupštine Srbije uputio je danas poziv poslaničkim grupama da predlože kandidata za Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti. ;

Svaka poslanička grupa u roku od sedam dana od dana upućivanja poziva treba odboru da podnese obrazložen predlog kandidat za poverenika.

Pošto poslaničke grupe odboru dostave predloge odbor će sa kandidatima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o slobodnom pristupu informacija od javnog zanačaja i upućenim pozivom organizovati razgovor, nakon čega će utvrditi predlog kandidata za izbor poverenika i dostaviti Skupštini Srbije.

U pozivu je navedeno da se za poverenika se bira lice s priznatim ugledom u oblasti zaštite unapređenja ljudskih prava koje je završilo pravni fakultet i ima namanje deset godina radnog iskustva.

Kandidat ne može biti osoba koja obavlja funkciju ili je zaposlen u drugom državnom organu ili političkoj stranci.

Poverenik se bira na vreme od sedam godina i ista osoba može biti birana najviše dva puta na tu funkciju.

Povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću mandat je istekao krajem decembra prošle godine. On je funkciju obavljao u dva mandata.

Institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji postoji od 2004. godine, kao nezavisna i samostalna institucija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side