15.07.2011 Beograd

Poternica Srbije za Nadom Šakić

Poternica Srbije za Nadom Šakić Nada Šakić i Maja Buždon, upravnica logora u Gradišci
Interpol je danas, na zahtev Srbije, raspisao poternicu za Nadom Šakić osumnjičenom za zločine u ustaškim logorima. Istovremeno, državni zvaničnici su objavili da imaju nezvanične informacije da je ona umrla u Hrvatskoj pre pet meseci.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen prvo je izjavio da je Ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje poternice za Nadom Šakić (85), a potom je izjavio da je dobio informaciju da je ona preminula u Hrvatskoj, gde je poslednjih godina živela pod drugim imenom.

"Ministarstvo pravde Srbije još nije zvanično obavešteno o njenoj smrti, već je informaciju dobilo od predstavnika medija. Srbija će od Hrvatske zatražiti zvaničnu potvrdu te informacije i ako je to tačno, nama je žao što je izbegla pravdu i kaznu koju zaslužuje", rekao je Homen.

Interpol Srbije raspisao je međunarodnu poternicu za Šakićevom, zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncetracionim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom drugom svetskog rata. Srpsko tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu protiv Šakićeve zbog sumnje da je izvršila genocid.

Šakićeva je bila udata za komandanta logora Jasenovac Dinka Šakića.

Dinka Šakića je 1998. godine Argentina izručila Hrvatskoj. Zbog odgovornosti za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, Dinko Šakić je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Kaznu je počeo da služi u najvećem hrvatskom zatvoru u Lepoglavi. Umro je 21. jula 2008. godine, u 87. godini, u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Nadu Šakić srpsko tužilaštvo tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane i na taj je način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila je da se pobiju sve preostale ženske osobe, kao i deca.

Rođena je u Livnu, a imala je argetinsko i hrvatsko državljanstvo. Ona je polusestra ustaškog pukovnika Vjekoslava Luburića, šefa kancelarije Ustaške nadzorne službe, čija je nadležnost bila organizacija, upravljanje i obezbeđenje koncentracionih logora.

On je bio osnivač logora smrti u Jasenovcu i sredinom oktobra 1942. godine u dužnost je oveo svoje polusestre, Zoru i Nadu.

Nada Šakić je imala 16 godina kada je došla u logor, a zabeležena su sećanja preživelih logoraša da je "bila žedna krvi, patološki je uživala u zverskom mučenju i najčešće ubijala bez ikakvog povoda“.

U Muzeju žrtava genocida u logorima smrti „Stara Gradiška“ i „Jasenovac“, Nada Tambić Šakić je identifikovana po fotografiji u ustaškoj uniformi sa upraviteljicom logora Marijom Majom Buždon.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu je 1998. godine usled nedostatka dokaza odbacilo optužbu protiv Nade Šakić za ratne zločine u logoru Stara Gradiška. Zagrebački tužilac je odbacio tužbu pošto, prema njegovoj oceni, istraga nije potvrdila da je Nada Esperanca Tambić de Bilanović Šakić, kao čuvar u logoru, počinila ratne zločine.

autor: ZM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side