15.09.2018 | 12:12h ► 18:57h Beograd

Potpredsednik Indije: Indija veruje da pitanje Kosova mora da bude rešeno mirno

Potpredsednik Indije: Indija veruje da pitanje Kosova mora da bude rešeno mirno Foto: Beta / Miloš Miškov
Potpredsednik Indije Venkaj Naidu izjavio je danas da Indija veruje da pitanje Kosova mora da bude rešeno mirno, kroz razgovore i dijalog.

Naidu je obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije rekao da su i Sbrija i Indija prošle kroz teške periode, ali su iz svih problema izašle snažnije.

"Naše dve zemlje su uvek podržavale jedna drugu. Srbija se i dalje suočava sa borbom za suverenitet i Indija ima čvrst stav o pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Indija veruje da pitanje Kosova mora da se reši mirnim putem, razgovorom i dijalogom", rekao je Naidu.

On je na početku govora poslanike pozdravio na srpskom i tokom govora ih je nazivao braćo i sestre.

Naidu je ocenio da odnosi Indije i Srbije imaju duboku tradiciju, da su duboko ukorenjeni u istoriji i da su obe zemlje posvećene razvoju demokratije.

On je rekao da su odnosi dve zemlje dobri i da su pojačani u poslednjih godinu dana.

"Interakcija između naroda Indije i Srbije dala je veliki doprinos njihovom intelektualnom i kulturnom kapitalu", rekao je Naidu.

On je rekao da mu je drago što Srbija deli stavove Indije da je neophodno reformisati Ujedinjene nacije, naročito Saveta bezbednosti i da su dve zemlje saglasne da je terorizam najveća pretnja miru i bezbednosti.

Naidu je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje 200 miliona dolara i da mora da bude mnogo viša, jer za to ima prostora, kao i da su potrebne mnogo veće investicije.

Potpredsednik Indije rekao je da je njegovo današnje obraćanje u Skupštini Srbije veoma važno jer se obeležava Međunarodni dan demokratije.

On je rekao da je Dom Narodne skupštine Srbije veoma važno istorijsko zdanje i dodao da je tu održan prvi samit Pokreta nesvrstanih.

Naidu se osvrnuo i na lik predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i rekao da je njegovo ime bilo poznato u domovima širom Indije.

"Tito se 1954. obratio parlamentu Indije. Drago mi je što se dijalog nastavlja kroz parlamentarnu grupu prijateljstva sa Indijom", rekao je Naidu.

On je podsetio na reči indijskog premijera Džavaharlala Nehrua ;"izgradimo društva u kojima je sloboda snažna… jer nam sloboda omogućava da uspostavimo uspešna društva" i rekao da Indija želi "svet bez diskriminacije, svet poštovanja, tolerancije, gde se slavi različitost".

 

Odnosi Indije i Srbije zasnovani na uzajamnom razumevanje i podršci

Potpredsednik Indije Venkai Naidu rekao je danas u Beogradu da su odnosi Indije i Srbije zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci.

Foto: Beta / Miloš Miškov

"Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci", rekao je Naidu na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Naiudovim rečima, poseta ima poseban značaj jer se obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Nju Delhija.

Naidu je rekao da Indija neće priznati nezavisnost Kosova.

"Indija podržava suverenitet Srbije i ne razmišlja o promeni tog stava", naveo je potpredsednik Indije.

On je izjavio da je s Vučićem razgovarao o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa ali i globalnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

"Posvećeni smo daljem radu na unapređenju odnosa i proširenju bilateralne saradnje, pre svega u oblastima ekonomije, poljoprivrede, prehrambene industrije, odbrane, nauke i tehnologije, IT sektora, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije", rekao je Naidu i dodao da je zadovoljan indijskim investicijama u Srbiji.

Takođe, dogovorena je bliska saradnja u UN i drugim međunarodnim organizacijama, gde je posebno istaknuta borba protiv terorizma.

"Terorizam nema religiju. Terorizam je neprijatelj čovečanstva", izjavio je Naidu.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog zajedničkog puštanja u opticaj poštanske marke indijske i srpske pošte povodom obeležavanja 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Nju Delhija.

Direktorka Pošte Srbije Mira Petrović uručila je potpredsedniku Indije uramljenu marku sa likom Nikole Tesle.

Naidu će kasnije danas razgovarati s premijerkom Anom Brnabić i predsednicom skupštine Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima.

 

Transformacije Srbije tokom reformi su izuzetne

Venkaj Naidu rekao je danas na poslovnom forumu Srbija-Indija da su transformacije Srbije, tokom reformi, izuzetne i da su promene vidljive svuda."Srećan sam što mogu da primetim da Srbija brzo raste i da je vodeća destinacija za investicije u centralnoj i jugoistočnoj evropi", rekao je Naidu.

Potpredsednik Indije ponovio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija mala zemlja, ali da on kaže da Srbija ima "visokog lidera" i da će biti visoko pozicionirana u budućnosti.

On je dodao da je rast indijske ekonomije 8,2 odsto i da ona predstavlja jednu od najbrže rastućih ekonomija na svetu.

Naidu je dodao da Indija ima oko 1,3 milijarde ljudi, a da je 65 odsto stanovništva mlađe od 35 godina.

"U proteklih pet godina napravili smo pozitivan zaokret u tržišnim indeksima, rezultatima spoljno trgovinske razmene, javnim investicijama i pitanjima koja se tiču blagostanja ljudi", rekao je Naidu.

Aleksandar Vučić je rekao da u Indiju nije lako ući ekonomski, ali je pozvao indijske investitore da dođu u Srbiju, jer će im biti otvorena i druga tržišta, pošto Srbija ima ugovore o izvozu bez carina.

"Hoćete da ulažete u Srbiju, hoćete da ispitate mogućnosti u drugim zemljama. Ja vam garantujem da nećete naći bolje mesto od Srbije. Šta god vam ponudi neka druga zemlja, ja vam garantujem, mi ćemo vam dati povoljnije uslove od bilo koje druge zemlje", rekao je Vučić.

On je pozvao investitore da dođu u Srbiju i "zarade mnogo", a da srpski privrednici razmisle o načinima saradnje sa Indijom.

Vučić je rekao i da Srbija izdvaja najveće subvencije i podsticaje za investitore.

"Od novca koji dajemo po radnom mestu, do poreskih i drugih vrsta olakšica. Pomažemo kao država i u svim neophodnim infrastrukturnim radovima", rekao je predsednik Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side