09.04.2013 Beograd

Povećanje penzija za 100 dinara

Povećanje penzija za 100 dinara
Primanja penzinera u Srbiji sve su manja, a najavljena aprilska povišica nikoga ne raduje jer će se jedva osetiti. Oko 1,3 penzinera dobiće povećanje od 500 dinara, a 214.689 njih samo 100 dinara.

U Republičkom fondu PIO računaju da bivšim radnicima državnih službi, javnog sektora, preduzeća, administracije, koji čine čak 1,3 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - prihodi čine sve manji udeo u prosečnoj republičkoj zaradi.

Tako je njihova prosečna penzija u februaru iznosila 24.968 dinara, što je svega 57,6 odsto prosečne plate, dok je u januaru penzija bila 63,7 odsto republičke zarade.

Ni ostale kategorije penzionera, kao što su vojna lica, poljoprivrednici i samostalni delatnici, nisu zaobišla slična urušavanja standarda.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, najavljuju da će se ovi iznosi, već od naredne isplate, povećati:

"Kada je reč o redovnim povišicama, aprilska je ograničena na dva odsto, i stiže u maju. U oktobru se, međutim, vraćamo na stari način obračuna i povišica će zavisiti od kretanja inflacije i bruto društvenog proizvoda, ali se još ne zna koliki će to biti procenat. Budžetom je novac za tu namenu već određen, ali ako bude potrebe, može se uraditi i rebalans budžeta", rekao je Jovan Krkobabić, ministar rada.

Povišice će malo koga među najstarijima obradovati jer će se one u proseku kretati oko 500 dinara, a 214.689 poljoprivrednika može da računa na samo stotinak dinara više u kućnoj kasi jer su njihova primanja (9.933 dinara) ubedljivo najskromnija.

"Aprilsko usklađivanje neće doneti nikakvo poboljšanje. Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade", smatra Živomir Tešić, zamenik predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije. 

Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade.

autor: SA izvor: Večernje novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.04.2013, 11:10h Miki

  Kakvo brdo gluposti i koja je ovo sramota!!! Gadjate se tu nekim prosecima koji nemaju veze sa zivotom!!! 100 dinara povisica! Jos sme tako da se nazove, javno!!Moj pokojni otac je sa 33god radnog staza, jedva, preko veze dobio invalidski penziju jer je u to vreme zamalo bio nepokretan i poceo da dobija celih 7000din u periodu od manje od godinu dana dok nije preminuo u 50oj godini,a majka nastavila da dobija kao porodicnu, koja je po budjavom zakonu srbije 70% manja! Pa se izracunajte gospodo. To je bilo 2005te, a sad jedva sastavlja 11.000din i kazite mi dal je to normalno i dal to moze da se nazove penzijom ili kako vec!? Crkavica je postala velika rec za to! I za to je moj otac grbacu lomio u drzavnom preduzecu skoro 2/3 svog zivota!? To se zapitajte gospodo i te problme resavajte, a ne sto se "trudite" da ovaj muceni narod jos vise ponizite sa pis...anih 100din

Pročitajte i...
 • DS: Ne koristimo nesreću zaposlenih u javnim preduzećima DS: Ne koristimo nesreću zaposlenih u javnim preduzećima

  Demokratska stranka saopštila je večeras, povodom protesta radnika novosadske "Informatike", da ne koristi nesreću zaposlenih u javnim preduzećima za političku promociju i da ne organizuje i ne učestvuje u protestima.

 • Poginuo radnik na gradilištu u Smederevu Poginuo radnik na gradilištu u Smederevu

  Pomoćni građevinski radnik u preduzeću "Febro-plan" H.H. (55) poginuo je danas kad se na njega urušila zemlja dok je radio u kanalu na gradilištu gasifikacije u Smederevu.

 • Preminuo novinar Rade Stanić Preminuo novinar Rade Stanić

  Posle duge i teške bolesti u Beogradu je danas preminuo poznati beogradski novinar Rade Stanić, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

 • Dačić: EU perspektiva ključna za dijalog Beograda i Prištine Dačić: EU perspektiva ključna za dijalog Beograda i Prištine

  Evropska perspektiva suštinski je doprinela unapređenju regionalne saradnje i odnosa na zapadnom Balkanu i bila je ključni faktor koji je doprineo uspehu dijaloga Beograda i Prištine, istakao je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 • Policija uhapsila blizance, sumnja da je jedan od njih ubica Policija uhapsila blizance, sumnja da je jedan od njih ubica

  Policija je uhapsila blizance iz Kruševca, čiji identitet nije objavila, zbog sumnje da je jedan od njih 2. marta prošle godine ubio poznatog kruševačkog stomatologa Milutina Rokića (65).

 • Unija upozorava ministra, SRPS odlaže radikalizaciju Unija upozorava ministra, SRPS odlaže radikalizaciju

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila je danas ministra prosvete Srđana Verbića da će školska godina za više stotina učenika propasti ako odmah ne povuče naredbu o umanjanju zarada onima koji su nastavili štrajk.

 • Bolest pluća među prvih 10 bolesti po smrtnosti Bolest pluća među prvih 10 bolesti po smrtnosti

  U vojnomedicinskoj akademiji (VMA) danas je održana bronhološka radionica na kojoj je ukazano na značaj koji pulmologija ima u dijagnostici i lečenju zbog činjenice da se respiratorna oboljenja ubrajaju u četiri vodeća zdravstvena problema.

 • Mogerini: Otvaranje poglavlja ove godine Mogerini: Otvaranje poglavlja ove godine

  Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da EU vidi evropsku budućnost Srbije i da je spremna da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena ove godine.

 • Nikolić: Ulazak u EU - prioritet Srbije Nikolić: Ulazak u EU - prioritet Srbije

  Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić danas je u razgovoru sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, naglasio da je Srbija posvećeno i kontinuirano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

 • Ugljanin: Bošnjaci diskriminisani u raznim oblastima Ugljanin: Bošnjaci diskriminisani u raznim oblastima

  Ključni problemi koji otežavaju položaj Bošnjaka u Srbiji je nepostojanje pravne sigurnosti, vladavine prava i jednakosti pred zakonom i državnim organima, izjavio je danas predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM