09.04.2013 Beograd

Povećanje penzija za 100 dinara

Povećanje penzija za 100 dinara
Primanja penzinera u Srbiji sve su manja, a najavljena aprilska povišica nikoga ne raduje jer će se jedva osetiti. Oko 1,3 penzinera dobiće povećanje od 500 dinara, a 214.689 njih samo 100 dinara.

U Republičkom fondu PIO računaju da bivšim radnicima državnih službi, javnog sektora, preduzeća, administracije, koji čine čak 1,3 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - prihodi čine sve manji udeo u prosečnoj republičkoj zaradi.

Tako je njihova prosečna penzija u februaru iznosila 24.968 dinara, što je svega 57,6 odsto prosečne plate, dok je u januaru penzija bila 63,7 odsto republičke zarade.

Ni ostale kategorije penzionera, kao što su vojna lica, poljoprivrednici i samostalni delatnici, nisu zaobišla slična urušavanja standarda.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, najavljuju da će se ovi iznosi, već od naredne isplate, povećati:

"Kada je reč o redovnim povišicama, aprilska je ograničena na dva odsto, i stiže u maju. U oktobru se, međutim, vraćamo na stari način obračuna i povišica će zavisiti od kretanja inflacije i bruto društvenog proizvoda, ali se još ne zna koliki će to biti procenat. Budžetom je novac za tu namenu već određen, ali ako bude potrebe, može se uraditi i rebalans budžeta", rekao je Jovan Krkobabić, ministar rada.

Povišice će malo koga među najstarijima obradovati jer će se one u proseku kretati oko 500 dinara, a 214.689 poljoprivrednika može da računa na samo stotinak dinara više u kućnoj kasi jer su njihova primanja (9.933 dinara) ubedljivo najskromnija.

"Aprilsko usklađivanje neće doneti nikakvo poboljšanje. Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade", smatra Živomir Tešić, zamenik predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije. 

Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade.

autor: SA izvor: Večernje novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.04.2013, 11:10h Miki

  Kakvo brdo gluposti i koja je ovo sramota!!! Gadjate se tu nekim prosecima koji nemaju veze sa zivotom!!! 100 dinara povisica! Jos sme tako da se nazove, javno!!Moj pokojni otac je sa 33god radnog staza, jedva, preko veze dobio invalidski penziju jer je u to vreme zamalo bio nepokretan i poceo da dobija celih 7000din u periodu od manje od godinu dana dok nije preminuo u 50oj godini,a majka nastavila da dobija kao porodicnu, koja je po budjavom zakonu srbije 70% manja! Pa se izracunajte gospodo. To je bilo 2005te, a sad jedva sastavlja 11.000din i kazite mi dal je to normalno i dal to moze da se nazove penzijom ili kako vec!? Crkavica je postala velika rec za to! I za to je moj otac grbacu lomio u drzavnom preduzecu skoro 2/3 svog zivota!? To se zapitajte gospodo i te problme resavajte, a ne sto se "trudite" da ovaj muceni narod jos vise ponizite sa pis...anih 100din

Pročitajte i...
 • Vučić: Neću podržati ideju o smeni Jankovića Vučić: Neću podržati ideju o smeni Jankovića

  Premijer Srbije Aleksandar Janković izjavio je večeras da neće podržati ideje koje postoje u njegovoj stranci da se sa mesta zaštitnika građana smeni Saša Janković jer je, kako je istakao, korisno imati tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor.

 • Vlast smenjuje Jankovića promenom zakona Vlast smenjuje Jankovića promenom zakona

  Srpska napredna stranka planira izmene Zakona o zaštitniku građana kako bi stvorila zakonske uslove da smeni ombudsmana Sašu Jankovića, saznaje Danas u vrhu SNS-a.

 • Vukčević: Bili smo blokirani radom Haga Vukčević: Bili smo blokirani radom Haga

  Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je večeras da je u mnogim slučajevima bilo blokirano u istraživanju zločina postupanjem haškog tužilaštva koje se bavilo procesuiranjem visokih državnih i vojnih funkcionera.

 • Pajtić: Izbori na proleće 2016. godine Pajtić: Izbori na proleće 2016. godine

  Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da se pokrajinski i lokalni izbori ne mogu održati pre proleća 2016. godine, kada bi, kako je dodao, zbog lošeg stanja u državi, trebalo raspisati i vanredne parlamentarne izbore.

 • Rašić: Polarizacija na Đurićeve i Vulinove Srbe na Kosovu Rašić: Polarizacija na Đurićeve i Vulinove Srbe na Kosovu

  Lider i poslanik Progresivne demokratske stranke u Skupštini Kosova Nenad Rašić izjavio je da odsustvo srpskih predstavnika sa današnje sednice te skupštine zbog "polarizacije na Đurićeve i Vulinove Srbe", ne doprinosi rešavanju problema Srba na Kosovu.

 • Poslanici Srpske liste ponovo u parlamentu Kosova Poslanici Srpske liste ponovo u parlamentu Kosova

  Poslanici Srpske liste danas, posle dvomesečne pauze, ponovo učestvuju u radu kosovskog parlamenta.

 • Marko Mišković: Optužen sam zbog svog prezimena Marko Mišković: Optužen sam zbog svog prezimena

  Marko Mišković ponovo je danas u Specijalnom sudu negirao sve optužbe koje ga terete da je oštetio putarska preduzeća i utajio porez, istakavši da je optužen samo zato što nosi prezime Mišković.

 • Sertić: Popravili smo ugled Srbije u svetu Sertić: Popravili smo ugled Srbije u svetu

  Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da su mere Vlade Srbije za restrukturiranje javnog sektora, fiskalne konsolidacije, odnosno oporavka privrede, omogućile da se popravi ugled Srbije u svetu, jer su napravljeni "ozbiljni pomaci".

 • Ðurić: Park mira ostaje dok gradonačelnici ne odluče Ðurić: Park mira ostaje dok gradonačelnici ne odluče

  Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da "Park mira" koji se nalazi na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici može da bude uklonjen jedino ako se o tome dogovore gradonačelnici severnog i južnog dela ovog grada.

 • Gašić: Sporost modernizacije najveći neuspeh vojske Gašić: Sporost modernizacije najveći neuspeh vojske

  Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da je najveći neuspeh sistema odbrane u prošloj godini sporost modernizacije, i poručio da će u 2015. to ministarstvo nastojati da nađe mehanizme kako bi se sredstva za Vojsku Srbije brže i lakše nabavljala.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Fonet web tv Tanjug
Android NM