09.04.2013 Beograd

Povećanje penzija za 100 dinara

Povećanje penzija za 100 dinara
Primanja penzinera u Srbiji sve su manja, a najavljena aprilska povišica nikoga ne raduje jer će se jedva osetiti. Oko 1,3 penzinera dobiće povećanje od 500 dinara, a 214.689 njih samo 100 dinara.

U Republičkom fondu PIO računaju da bivšim radnicima državnih službi, javnog sektora, preduzeća, administracije, koji čine čak 1,3 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - prihodi čine sve manji udeo u prosečnoj republičkoj zaradi.

Tako je njihova prosečna penzija u februaru iznosila 24.968 dinara, što je svega 57,6 odsto prosečne plate, dok je u januaru penzija bila 63,7 odsto republičke zarade.

Ni ostale kategorije penzionera, kao što su vojna lica, poljoprivrednici i samostalni delatnici, nisu zaobišla slična urušavanja standarda.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, najavljuju da će se ovi iznosi, već od naredne isplate, povećati:

"Kada je reč o redovnim povišicama, aprilska je ograničena na dva odsto, i stiže u maju. U oktobru se, međutim, vraćamo na stari način obračuna i povišica će zavisiti od kretanja inflacije i bruto društvenog proizvoda, ali se još ne zna koliki će to biti procenat. Budžetom je novac za tu namenu već određen, ali ako bude potrebe, može se uraditi i rebalans budžeta", rekao je Jovan Krkobabić, ministar rada.

Povišice će malo koga među najstarijima obradovati jer će se one u proseku kretati oko 500 dinara, a 214.689 poljoprivrednika može da računa na samo stotinak dinara više u kućnoj kasi jer su njihova primanja (9.933 dinara) ubedljivo najskromnija.

"Aprilsko usklađivanje neće doneti nikakvo poboljšanje. Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade", smatra Živomir Tešić, zamenik predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije. 

Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade.

autor: SA izvor: Večernje novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.04.2013, 11:10h Miki

  Kakvo brdo gluposti i koja je ovo sramota!!! Gadjate se tu nekim prosecima koji nemaju veze sa zivotom!!! 100 dinara povisica! Jos sme tako da se nazove, javno!!Moj pokojni otac je sa 33god radnog staza, jedva, preko veze dobio invalidski penziju jer je u to vreme zamalo bio nepokretan i poceo da dobija celih 7000din u periodu od manje od godinu dana dok nije preminuo u 50oj godini,a majka nastavila da dobija kao porodicnu, koja je po budjavom zakonu srbije 70% manja! Pa se izracunajte gospodo. To je bilo 2005te, a sad jedva sastavlja 11.000din i kazite mi dal je to normalno i dal to moze da se nazove penzijom ili kako vec!? Crkavica je postala velika rec za to! I za to je moj otac grbacu lomio u drzavnom preduzecu skoro 2/3 svog zivota!? To se zapitajte gospodo i te problme resavajte, a ne sto se "trudite" da ovaj muceni narod jos vise ponizite sa pis...anih 100din

Pročitajte i...
 • EUObserver: Cilj izbora u Srbiji da se učvrsti Vučićeva vlast EUObserver: Cilj izbora u Srbiji da se učvrsti Vučićeva vlast

  Izbore u Srbiji, iako su ih mnogi analitičari predstavili kao de fakto referendum o članstvu u EU, zapravo su imali za cilj da učvrste premijera Aleksandra Vučića kao nespornog lidera, dok je članstvo u EU pitanje koje je veoma daleko ogromnom delu stanovništva, ocenjuje portal EUobserver.

 • Vulin: U 2015. na radu stradala 24 radnika Vulin: U 2015. na radu stradala 24 radnika

  Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je izjavio da su u Srbiji prošle godine od povreda na radu stradala 24 radnika i da je najvažniji zadatak poslodavaca, nadležnih službi i zaposlenih da ove i narednih godine niko ne strada dok obavlja svoj posao.

 • Tači: NATO ključ stabilnosti na Kosovu i regionu Tači: NATO ključ stabilnosti na Kosovu i regionu

  Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u razgovoru sa američkim admiralom Markom Fergusonom izjavio da je NATO i dalje ključ stabilnosti na Kosovu i u regionu, a Kfor institucija u koju stanovništvo Kosova ima najviše poverenja.

 • Patrijarh: Naš narod se uvek obnavljao i dizao Patrijarh: Naš narod se uvek obnavljao i dizao

  Patrijarh Irinej sa episkopima čestitao je vernicima predstojeći Vaskrs poručivši da na ovaj sveti praznik saosećamo sa svim prognanim Srbima, posebno sa onima na Kosovu i Metohiji, te da se, uprkos stradanjima, naš narod uvek obnavljao i dizao nastavljajući da hoda putem Hristovim.

 • Bubanja: Videla sam mladića kako skače i pada u prolaz Bubanja: Videla sam mladića kako skače i pada u prolaz

  Vlasnica frizerskog salona na Obilićevom vencu Svetlana Bubanja Bjelić izjavila je danas u Višem sudu u Beogradu da je u toku sukoba navijača Patizana i Tuluza 17. septembra 2009. godine videla kako Bris Taton skače u prolaz između stepeništa i garaže i odmah nakon toga pozvala hitnu pomoć.

 • Mustafa: Vizna liberalizacija je pitanje nedelja Mustafa: Vizna liberalizacija je pitanje nedelja

  Kosovski premijer Isa Mustafa je izjavio da je sastanak sa liderima EU u Briselu bio veoma značajan i dodao da je "pitanje nedelja" kada će se doneti odluka o liberalizaciji viza za stanovnike Kosova.

 • Vulin: U 2015. na radu stradala 24 radnika Vulin: U 2015. na radu stradala 24 radnika

  Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin danas je izjavio da su u Srbiji prošle godine od povreda na radu stradala 24 radnika i da je najvažniji zadatak poslodavaca, nadležnih službi i zaposlenih da ove i narednih godine niko ne strada dok obavlja svoj posao.

 • Mekalister: Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24 Mekalister: Što pre otvoriti poglavlja 23 i 24

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je večeras u Briselu da bi, u cilju podrške Srbiji za nastavak evropskog puta, trebalo što pre otvoriti poglavlja 23 i 24, ukazujući da su građani, na proteklim izborima, podržali proevropski kurs.

 • NUNS: Kazniti napadače na novinare u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi NUNS: Kazniti napadače na novinare u novosadskoj Visokoj poslovnoj školi

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zaprepašćenje zbog skandaloznog napada poslovodstva Visoke poslovne škole u Novom Sadu na novinara “Blica” i fotoreportera agencije “Beta”.

 • Radno vreme prodavnica u Srbiji za praznik Radno vreme prodavnica u Srbiji za praznik

  Prodavnice većih trgovinskih lanaca u Sriji biće zatvorene u nedelju, 1. maja, na Uskrs, dok će ostalih dana praznika uglavnom raditi po izmenjenom radnom vremenu.

 • Smanjene osnovice za doprinose za penzije u Srbiji Smanjene osnovice za doprinose za penzije u Srbiji

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije podsetio je danas gradjane koji sami plaćaju doprinos za penzije da od uplate za maj 2016. godine važe nove osnovice osiguranja koje su smanjene za 6,4 odsto zbog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnom kvartalu.

 • Zbog nedostatka foruma odložen početak sednice Skupštine Kosova Zbog nedostatka foruma odložen početak sednice Skupštine Kosova

  U Skupštini Kosova danas je odložen početak sednice, zbog nedostatka kvoruma.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM