09.04.2013 Beograd

Povećanje penzija za 100 dinara

Povećanje penzija za 100 dinara
Primanja penzinera u Srbiji sve su manja, a najavljena aprilska povišica nikoga ne raduje jer će se jedva osetiti. Oko 1,3 penzinera dobiće povećanje od 500 dinara, a 214.689 njih samo 100 dinara.

U Republičkom fondu PIO računaju da bivšim radnicima državnih službi, javnog sektora, preduzeća, administracije, koji čine čak 1,3 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - prihodi čine sve manji udeo u prosečnoj republičkoj zaradi.

Tako je njihova prosečna penzija u februaru iznosila 24.968 dinara, što je svega 57,6 odsto prosečne plate, dok je u januaru penzija bila 63,7 odsto republičke zarade.

Ni ostale kategorije penzionera, kao što su vojna lica, poljoprivrednici i samostalni delatnici, nisu zaobišla slična urušavanja standarda.

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, najavljuju da će se ovi iznosi, već od naredne isplate, povećati:

"Kada je reč o redovnim povišicama, aprilska je ograničena na dva odsto, i stiže u maju. U oktobru se, međutim, vraćamo na stari način obračuna i povišica će zavisiti od kretanja inflacije i bruto društvenog proizvoda, ali se još ne zna koliki će to biti procenat. Budžetom je novac za tu namenu već određen, ali ako bude potrebe, može se uraditi i rebalans budžeta", rekao je Jovan Krkobabić, ministar rada.

Povišice će malo koga među najstarijima obradovati jer će se one u proseku kretati oko 500 dinara, a 214.689 poljoprivrednika može da računa na samo stotinak dinara više u kućnoj kasi jer su njihova primanja (9.933 dinara) ubedljivo najskromnija.

"Aprilsko usklađivanje neće doneti nikakvo poboljšanje. Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade", smatra Živomir Tešić, zamenik predsednika Udruženja sindikata penzionera Srbije. 

Prosečna penzija je u ovom času tri puta manja od prosečne potrošačke korpe. A 94 odsto penzionera prima manje od prosečne neto zarade.

autor: SA izvor: Večernje novosti
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 10.04.2013, 11:10h Miki

  Kakvo brdo gluposti i koja je ovo sramota!!! Gadjate se tu nekim prosecima koji nemaju veze sa zivotom!!! 100 dinara povisica! Jos sme tako da se nazove, javno!!Moj pokojni otac je sa 33god radnog staza, jedva, preko veze dobio invalidski penziju jer je u to vreme zamalo bio nepokretan i poceo da dobija celih 7000din u periodu od manje od godinu dana dok nije preminuo u 50oj godini,a majka nastavila da dobija kao porodicnu, koja je po budjavom zakonu srbije 70% manja! Pa se izracunajte gospodo. To je bilo 2005te, a sad jedva sastavlja 11.000din i kazite mi dal je to normalno i dal to moze da se nazove penzijom ili kako vec!? Crkavica je postala velika rec za to! I za to je moj otac grbacu lomio u drzavnom preduzecu skoro 2/3 svog zivota!? To se zapitajte gospodo i te problme resavajte, a ne sto se "trudite" da ovaj muceni narod jos vise ponizite sa pis...anih 100din

Pročitajte i...
 • SPC: Trajno razrešen episkop Filaret SPC: Trajno razrešen episkop Filaret

  Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da je trajno razrešio episkopa mileševskog Filareta, a za administratora eparhije određen je episkop budimljansko-nilšićki Joanikije.

 • Nikolić: Idejni tvorci velike Albanije ne miruju Nikolić: Idejni tvorci velike Albanije ne miruju

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da poslednji teroristički napadi u regionu "potvrđuju strepnje da idejni tvorci takozvane Velike Albanije ne miruju".

 • Rama: Albanaci u Preševu traže duhovno ujedinjenje Rama: Albanaci u Preševu traže duhovno ujedinjenje

  Premijer Albanije Edi Rama otkrio je danas u Prištini spomenik Ismail Ćemajliju i poručio da je "zajednički krov Albanaca Evropa", a da u Preševu "traže samo duhovno i kulturno ujedinjenje".

 • Vučić: Srbija za održivo rešenje za Srbe na KiM Vučić: Srbija za održivo rešenje za Srbe na KiM

  Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vucić izjavio je za nemački Velt da se nada što je moguće skorijem otvaranju poglavlja sa EU.

 • Stanojević: Ne čine samo alkoholičari nasilje u porodici Stanojević: Ne čine samo alkoholičari nasilje u porodici

  Alkoholizam utiče na nasilje u porodici, jer su "kočnice" onih pod dejstvom alkohola mnogo manje, ali je velika predrasuda da su samo alkoholičari spremni na teška krivična dela, rekla je koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

 • Ljajić: Razmotrićemo sve aspekte slučaja Šešelj Ljajić: Razmotrićemo sve aspekte slučaja Šešelj

  Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Lajić rekao je da će Vlada Srbije odluku o haškom optuženiku Vojislavu Šešelju doneti "kada razmotri sve aspekte slučaja" i u skladu sa zakonima.

 • Pajtić: Rado bih video Sašu Jankovića u DS Pajtić: Rado bih video Sašu Jankovića u DS

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da bi rado video ombudsmana Sašu Jankovića u redovima DS ukoliko bi nakon prestanka obavljanja funkcije Zaštitnika građana, Janković pokazao političke ambicije.

 • Postoji svedok ubistva suvlasnika Pink taksija Postoji svedok ubistva suvlasnika Pink taksija

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da beogradska policija ima očevica ubistva suvlasnika Pink taksija Teodora Gašeće na Zvezdari.

 • Stojanović: Situacija sa povratnicima u Klini zabrinjavajuća Stojanović: Situacija sa povratnicima u Klini zabrinjavajuća

  Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas u Klini, tokom obilaska povratnika koji su proteklih nedelja napadani i pljačkani, da je situacija gora nego što su prikazivali mediji, a takodje je izrazio nezadovoljstvo izveštajem Euleksovog mobilnog tima o tim napadima i razlozima koji su do njih doveli.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM