Poverenica: Omogućiti ženama u Srbiji pođednako učešće u istraživačkom radu
11.02.2020 Beograd

Poverenica: Omogućiti ženama u Srbiji pođednako učešće u istraživačkom radu

Poverenica: Omogućiti ženama u Srbiji pođednako učešće u istraživačkom radu Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da se ženama u nauci mora omogućiti da pođednako učestvuju u istraživačkom radu i donošenju odluka.

Ona je rekla i da mlade žene treba ohrabriti da studiraju "MINT nauke" (matematika, inžinjerstvo i tehnologija) i grade karijeru u naučnim profesijama.

Kako je saopšteno iz kancelarije poverenice, ona je na otvaranju konferencije "Naučnice u društvu" koja se održava povodom obeležavanja 11. februara, Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, istakla da i pored toga što žene čine 43 odsto istraživača u Srbiji, tradicionalne rodne uloge i dalje imaju negativan uticaj na njihovo trajno opredeljenje da se bave naukom.

"To se odražava na njihov profesionalni i materijalni status, ali i na progres celog društva" dodala je poverenica.

Na otvaranju trodnevne konferencije na kojoj učestvuje više od pedeset naučnica, govorile su i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović,dopisna članica SANU Tanja Ćirković Veličković i koordinatorka projekta Miroslava Lukić Кrstanović.

Cilj konferencije je da se skrene pažnja na krucijalne problem sa kojima se naučnice suočavaju, pre svega u percepciji i vrednovanju njihovih doprinosa nauci i društvu , ali i da se podstakne saradnja i veće umrežavanje naučnica, navedeno je u saopštenju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side