Poverenica osudila vređanje i stigmatizaciju obolelih od korona virusa
24.03.2020 Beograd

Poverenica osudila vređanje i stigmatizaciju obolelih od korona virusa

Poverenica osudila vređanje i stigmatizaciju obolelih od korona virusa Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas vređanje i stigmatizaciju osoba obolelih od korona virusa, kao i onih koji su u većem riziku od oboljevanja poput starijih osoba i državljana Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

Kako se navodi u saopštenju Poverenice, takvo ponašanje koje je najčešće na društvenim mrežama je nedopustivo i šalje diskriminatorske, dehumanizujuće i zakonom zabranjene poruke.

"Stigmatizacija osoba obolelih od COVID-19 virusa na osnovu njihovog zdravstvenog stanja, posebno u uslovima vanrednog stanja koje je Srbija proglasila u cilju suzbijanja širenja tog virusa, je nedopustiva, stvara konfuziju kod građana i povećava njihov strah", istakla ja Poverenica.

Ona je podsetila i da svako može da se nađe u istoj situaciji i da razumevanje kod svih mora biti na najvišem nivou.

"Nedopustiva je stigmatizacija starijih, posebno uzimajući u obzir sveprisutan nedopustiv govor da su stari ljudi beskorisni, nesposobni, slabi i da nije nikakva tragedija i ukoliko ih bude manje. Ovakav stav ne samo da je u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije, već predstavlja potpuno odsustvo razuma, razumevanja i solidarnosti sa našim najstarijima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su mere koje je Srbija preduzela u cilju sprečavanja širenja COVID-19 virusa, među kojima je i mera ograničenja kretanja, uvedena upravo u cilju zaštite života starijih, a ne zbog toga što su njihovi životi manje vredni.

Kada je reč o stigmatizaciji srpskih državljana koji su se u protekle dve nedelje vratili u zemlju iz inostranstva, Poverenica je navela da su oni državljani Srbije, da nisu prekršili nijedan zakon i da imaju pravo da se vrate u svoju zemlju i kao svi ostali građani poštuju mere izolacije i sve ostale propisane mere.

Poverenica je zaključila da je pokazivanje ljudskosti najteže, ali i najvažnije u trenucima ovakvih globalnih izazova.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side