Poverenica traži da problem nasilja nad ženama razmotri i Odbor Skupštine Srbije za bezbednost
05.12.2019 Beograd

Poverenica traži da problem nasilja nad ženama razmotri i Odbor Skupštine Srbije za bezbednost

Poverenica traži da problem nasilja nad ženama razmotri i Odbor Skupštine Srbije za bezbednost Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najavila je danas da će zatražiti održavanje sednica Odbora Skupštine Srbije za bezbednost zbog nasilja nad ženama.

 

Janković je to rekjla u Novom Sadu, na sednici Odbora Skupštine AP Vojvodine za bezbednost, čija je tema bilo nasilje nad ženama.

"O nasilju je važno govoriti javno, a posebno je značajno što o ovoj temi govorimo na sednici Odbora za bezbednost" što je "dobar način uključivanja i prihvatanja koncepta ljudske bezbednosti u sistemu nacionalne bezbednosti", istakla je Janković, navodi se u njenom saopštenju.

Janković je ocenila kao izuzetno važnu i ulogu medija i dodala da iako ima pomaka u tome na koji način mediji prenose informacije o femicidu, ima i naslova poput "Upucao konobaricu zbog neuzvraćene ljubavi" ili "Zapalio ženu jer je imala švalera".

"To je apsolutno nedopustivo i nije način da se ukaže na problem", naglasila je ona.

"Stalno moramo govoriti... da nijedna žena nije odgovorna zato što je doživela nasilje, niti nasilje nad ženama sme da bude doživljavano kao deo kulture i tradicije", upozorila je poverenica.

Ona je ukazala i na to da se često objavljuju sudske presude, a naglasak stavlja na malu kaznu, što demorališe žene da prijave nasilje. Uz to, sudovi često kao olakšavajuće okolnosti za napadača na žene prihvataju njegovo pijanstvo, mladost, starost, čak i nezaposlenost.

Janković je rekla da su članovi odbora za bezbednost na raznim nivoima većinom muškarci, što takođe govori o nejednakom odnosu moći muškaraca i žena.

Poverenica je kazala da se više od dve trećine femicida dogodi kod kuće, a da čak 70 odsto žena doživi neki oblik seksualnog uznemiravanja, progona ili partnerskog nasilja od svoje 15 godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side