Poverenik apelovao na prosvetare da vode računa o podacima dece
19.03.2020 Beograd

Poverenik apelovao na prosvetare da vode računa o podacima dece

Poverenik apelovao na prosvetare da vode računa o podacima dece Foto: Beta/Milan Obradović
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da su mu se u poslednjih nekoliko dana učestalo obraćali roditelji školske dece koji su ukazivali da prosvetni radnici putem savremenih elektronskih sredstava komunikacije zahtevaju dostavu obaveštenja o zdravstvenom stanju učenika i njihovih članova porodice.

U saopštenju se navodi da prosvetni radnici te zahteve pravdaju zahtevom školskih uprava i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Poverenik je podsetio da je u prethodnom periodu u više navrata, putem saopštenja, apelovao na čitavu javnost, a naročito na medije i organe javne vlasti, da u aktuelnoj situaciji, vezanoj za aktivnosti sprečavanja širenja korona virusa, treba da vode računa da se tim aktivnostima ne povređuje pravo na privatnost obolelih lica.

"Poverenik ovim putem apeluje na škole i prosvetne radnike da, posebno prilikom upotrebe ovakvih sredstava komunikacije, vode računa o dopuštenosti obrade podataka o zdravstvenom stanju, te o merama zaštite istih podataka, kako isti ne bi bili dostupni licima koja nisu ovlašćena da raspolažu ovim podacima", dodaje se u saopštenju.

Takođe, ponovo je apelovao da prilikom planiranja i sprovođenja aktivnosti, svaki rukovalac podataka mora da vodi računa da se obrada podataka o ličnosti, kako obolelih tako i potencijalno zaraženih lica, vrši samo u okviru minimuma onih podataka koji su neohodni za ostvarenje svrhe zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Tim povodom Poverenik se obratio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i još jednom ukazao na neohodnost poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, pa i u kriznim i vanrednim situacijama, a to naročito iz razloga što su podaci o zdravstvenom stanju lica posebna vrsta podataka o ličnosti, čija je obrada veoma restriktivna.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side