08.08.2016 Beograd

Poverenik obustavio postupak nadzora u Poreskoj upravi i Zavodu za statistiku

Poverenik obustavio postupak nadzora u Poreskoj upravi i Zavodu za statistiku Foto: Medija centar Beograd
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je obustavio postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi (PU) i Republičkom zavodu za statistiku (RZS) jer je utvrđeno da nije vršena nezakonita obrada podataka prikupljenih u popisu stanovništva radi utvrđivanja poreza na izdavanje stanova.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, postupak je pokrenut krajem jula, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da će PU u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana prikupljene u popisu stanovništva.

Iako je poverenik od direktora PU i RZS dobio uveravanja da takva obrada podataka nije ni vrša ni planirana, postupak je nastavljen, a od obe institucije je zatraženo da se i pismeno izjasne o svim konkretnim pitanjima.

"Činjenice utvrđene u postupku potvrdile su da u konkretnom slučaju nezakonita obrada ličnih podataka nije vršena, kao i da ne bi bila moguća. RZS nakon završetka obrade prikupljenih podataka, odstranjuje identifikatore izveštajnih i statističkih jedinica u elektronskoj bazi podataka i uništava papirnu dokumentaciju", navodi se u saopštenju.

Budući da je rok čuvanja od tri godine istekao, individualni popisni obrasci u papirnoj formi iz Popisa 2011 su uništeni, zbog čega je Poverenik obustavio dalji postupak, navodi poverenik.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side