02.08.2018 Beograd

Poverenik: Penzionerska kartica Fonda PIO sprečava prekomernu obradu ličnih podataka

Poverenik: Penzionerska kartica Fonda PIO sprečava prekomernu obradu ličnih podataka Foto: Medija centar
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je apelovao na institucije i preduzeća koja imaju potrebu za utvrđivanjem statusa penzionera da za tu svrhu koriste penzionersku karticu Fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO), kako bi se sprečila prekomerna obrada ličnih podataka penzionera.

Kancelarija Poverenika je reagovala zato što brojne organizacije koje penzionerima obezbeđuju određene benefite i dalje za potvrdu statusa zahtevaju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu.

"Poverenik je, dok je još bila na nivou ideje, podržao inicijativu Fonda PIO, s početka ove godine, o nameri izdavanja penzionerskih kartica sa minimumom potrebnih podataka za dokazivanje statusa penzionera, ocenivši da je rešenje korisno sa stanovišta obrade i zaštite podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju Poverenika.

On je naveo i da kartica za penzionere koju izdaje Fond PIO sadrži "minimum podataka" neophodnih za identifovanje osobe i da ga izdaje institucija u skladu sa zakonom, koja raspolaže matičnim evidencijama osiguranika i korisnika prava kao verodostojnim izvorom podataka.

Poverenik je takođe apelovao i na predstavnike lokalnih samouprava da se uzdrže od separatnog izdavanja personalizovanih dokumenata za penzionere, poput Senior kartica, kojima se povećava rizik prekomerne obrade podataka i kojima se "stvaraju nepotrebni troškovi".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side