05.11.2011 Podgorica

Pravda za imovinu SPC preko Strazbura

Pravda za imovinu SPC preko Strazbura
Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je bila prinuđena da ostvarenje svojih prava zatraži preko Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, jer Crna Gora nema nameru da na pravno civilizovan način vrati Crkvi bespravno otetu imovinu.

Eparhija budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica SPC podneli su tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu protiv države Crne Gore zbog povraćaja nepravedno oduzete imovine.

Služba za informisanje Eparhije budimljansko-nikšićke danas je saopštila da se radi o sporu imovinsko-pravne prirode, odnosno da je suština u zahtevu Crkve za povraćajem nepravedno oduzete imovine.

"Eparhija budimljansko-nikšićka je, zbog činjenice da država Crna Gora još uvek nije donela zakon o pravednoj restituciji, bila prinuđena da ostvarenje svojih prava zatraži preko Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u čije delovanje ima puno poverenje, pa nam zbog toga u ovom sporu nije potrebna nikakva pomoć", navodi se u saopštenju.

U ovoj eparhiji se smatra da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu najbolje objasniti kakav je status drugih država, pa i Srbije, u ovom sporu.

Predstavnik MIP-a Crne Gore uručio je u petak ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu protest crnogorske Vlade zbog, kako je saopšteno, mešanja Srbije u sudski postupak koji SPC vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je premijer Srbije Mirko Cvetković kazao da se Srbija nije pridružila tužbi SPC.

Cvetković je, posle susreta sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem u Beogradu, rekao da je Srbija dobila zahtev Suda u Strazburu da u tom procesu učestvuje kao prijatelj suda.

autor: AA izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side