Predlog platforme Srbije zakasneo i nerealan
21.12.2012 Sarajevo

Predlog platforme Srbije zakasneo i nerealan

Predlog platforme Srbije zakasneo i nerealan Beta
Predlog platforme Srbije je 'zakasneo i nerealan', smatra bivši premijer Kosova i bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj, koji ističe da će kao budući premijer Kosova učiniti sve za normalizaciju odnosa s Beogradom i na samom Kosovu.

Haradinaj je rekao da je sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija već postignut dogovor da on preuzme funkciju premijera i da će početi da je obavlja u 2013. godini.

O nastavku dijaloga sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem, Haradinaj kaže da je reč o "strateški važnom dijalogu i procesu".

On veruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od zemalja koje to još nisu učinile. 

"Kosovo je suverena i nezavisna država i kosovska vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome", tvrdi Haradinaj u intervjuu agenciji Anadolija.

Podsećajući da su Ustavom Kosova zagarantovani "jednaka prava i obaveze svih naroda na Kosovu", Haradinaj je rekao da se kosovska vlada kreće u tom pravcu. 

On je izrazio nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati da blokiraju reformske procese, kao i da će shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo.

On je rekao da će kao budući premijer učiniti sve na "intenziviranju efikasnijeg rada na normalizaciji odnosa između dve zemlje i na samom Kosovu".

Haradinaj je kazao da sa pozicije premijera "nastaviti s radom na reformama i razvojnim strategijama" koje za cilj imaju normalizaciju i poboljšanje uslova života, kako u severnoj, tako i u južnoj Mitrovici i svim drugim delovima Kosova.

"Desilo se mnogo loših stvari i stradanja. Da su sprečena ta stradanja, sada bismo imali mnogo bolju situaciju i bolji život Srba, Bošnjaka, Albanaca, Turaka i drugih naroda koji žive u ovoj zemlji“, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je rekao i da nije "zadovoljan situacijom na Kosovu koju je zatekao po povratku iz Haga", i da je zato odmah "zavrnuo rukave i pokrenuo niz susreta u institucijama" i angažovao se na ponovnoj borbi rešavanja kosovskih problema.

autor: SA izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side