18.04.2019 Kragujevac

Predsednik sindikata Zastava oružje od danas ponovo na radnom mestu

Predsednik sindikata Zastava oružje od danas ponovo na radnom mestu Foto: prtscr ytb
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić danas se vratio na svoje radno mesto pošto je juče direktor fabrike Mladen Petković potpisao odluke kojima stavljaju van snage sva ranije doneta rešenje o raskidu radnog odnosa Iliću i zabrani njegovog ulaska u fabriku.

Ilić je Beti rekao da je u fabriku jutros ušao uobičajeno uz čekiranje na fabričkoj kapiji.

On je, podsetimo, dobio otkaz odlukom direktora Mladena Petkovića jer je 5. aprila prekršio radnu disciplinu, pošto se nije prijavio na fabričkoj kapiji, prilikom izlaska u vozilu SSSS zajedno sa predsednikom tog sindikata Ljubisavom Orbovićem, a zbog odlaska na sastanak sa rukovodstvom fabrike Zastava oružje.

Zbog otkaza predsedniku sindikata radnici su prošle sedmice održavali jednočasovne štrajkove upozorenja, a od najavljenog generalnog štrajka se odustalo odlukom Ilića koji je kako je naveo u obraćanju radnicima, smatrao da bi se time nanela šteta fabrici i zaposlenima.

Oko 1.500 oružara je potpisalo zahtev direktoru da poništi odluku o otkazu i Iliću i vrati ga na posao.

Podršku Iliću uz očekivanje da bude vraćen na posao uputile su i sindikalne organizacije fabrika namenske industrije Srbije, sindikat Vojvodine, kao i međunarodne sindikalne organizacije.

Predsedništvo SSSS je nedavno, izražavajući zabrinutost zbog otkaza Iliću, razmatralo mogućnost organizovanja protesta radnika iz cele Srbije u Kragujevcu kao i organizovanje prvomajskog protesta u tom gradu.

Direktor fabrike Mladen Petković se povodom otkaza Iliću nije javno oglašavao.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side