18.12.2017 | 10:24h ► 20:54h Beograd

Vučić: Sa Putinom o ekonomskoj, vojnoj saradnji, ali i o Kataloniji

Vučić: Sa Putinom o ekonomskoj, vojnoj saradnji, ali i o Kataloniji Foto: Beta / Emil Vas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o unapređenju ekonomske i vojne saradnje, situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, ali i o Kataloniji.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije iz Moskve rekao da će to biti njihov najduži zvanični susret, jer će trajati više od dva sata, posle čega je predviđena zajednička konferencija za novinare.

On je kazao da će pitanja prava srpskih radnika u Rusiji, trgovinski odnosi dve zemlje, kao i potpisivanje sporazuma o gasu biti najažnije ekonomske teme.

"Kako se Srbija razvija, uvećava se potrošnja gasa, od 200 do 300 miliona kubnih metara. Idemo u realizaciju uvećanja skladišta Banatski dvor sa 250 na 750 miliona kubnih metara, to smo već potpisali, a pokušaćemo da dogovrimo na milijardu kubnih metara, kako bi smo mogli da obezbedimo budućnost za naše građane i industriju", rekao je Vučić.

On je istakao i da Srbija sada ne može da reši situaciju sa ruskom kompanijom Gasprom kako da reši snabdevanje gasom posle 2019. godine, i naglasio da je jedina mogućnost Srbije da preuzima gas iz Bugarske koji bi dolazio gasovodom iz Turske.

Upitan o najavljenoj nabavci šest vojno-transportnih helikoptera MI-17, Vučić je kazao da će na tu temu večeras razgovaratai sa srpskim stručanjacima koji su u Moskvi razgovarali sa ruskim kolegama.

"Da li će biti MI-17 ili neka od varijacija helikoptera MI-17 ili MS-71š...to je sve na našim stručnjacima", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija danas ima ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo početkom '90-tih godina prošlog veka, kao i da zemlja mora biti dovoljno jaka da bi sačuvala vojnu neutralnost.

"Naše ratno vazduhoplovstvo do pre koju godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u međuvremenu nabavili šest erbasova, tri za policiju, odnosno tek treba da stignu, u toku je naše plaćanje. Dva MI-17 smo potpuno nove kupili...kao i šest MIG-ova 29", rekao je Vučić.

Vučić nije želeo da odgovori na pitanje da li će u Moskvi biti razgovora o kupovini sistema protivvazdušne odbrane.

"Suviše su to složena i škakljiva pitanja, posebno imajući u vidu činjenice da ceo svet gleda u to kao da niko ne želi da vidi Srbiju iole jaku i ne želim političku poziciju Srbije na bilo koji način da ugoržavam", dodao je on.

Vučić je ukazao i da su domaćini pokazali izuzetno gostoprimstvo, pa su čak čistili ulice dok delegacija Srbije prolazi.

"Oni su želeli da ukažu poštovanje, ne meni, već našoj zemlji i narodu", ocenio je Vučić i dodao da će svoju slavu Svetog Nikolu proslaviti u sprskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi.

 

Vučić čestitao novom kancelaru Austrije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je poslao čestitiku Sebastijanu Kurcu povodom njegovog stupanja na dužnost kancelara Austrije.

Vučić mu je ujedno zahvalio za podršku Srbiji na evropskom putu, navodi se u pismu srpskog predsednika.

"Jednom prilikom ste rekli da nije reč samo o tome da nešto budeš, već i da nešto uradiš. Ta poruka je bliska svakom ko je imao čast da mu bude ukazano poverenje da obavlja državničku dužnost, i siguran sam da Vam poverenje građana Austrije daje snažnu volju da ih vodite čvrsto utemeljenim putem uspeha i napretka", napisao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio nadu da će novi kancelar "snagom liderstva, zasnovanom na spoju mladosti i političkog iskustva, doneti mnogo dobrobiti za budućnost Austrije, kao i cele Evrope".

"Verujući u Vašu energiju i znanje, siguran sam da ćemo i kroz buduću saradnju doprinositi sve boljim političkim i ekonomskim odnosima naših dveju zemalja, i budite uvereni da Srbija ostaje prijatelj i pouzdan partner Austrije", piše u čestitki.

 

Kremlj: Putin sutra sa Vučićem u okviru njegove radne posete Moskvi

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće 19. decembra u Moskvi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je danas stigao u radnu posetu Moskvi, saopštio je Kremlj.

"Lideri će razmotriti razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva, u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj i kulturno-humanitarnoj saradnji, kao i međunarodne i regionalne teme", navodi se u današnjem saopštenju Kremlja.

Navodi se da će tokom susreta biti potpisano niz bilateralnih dokumenata i da će se predsednici obratiti novinarima.

 

Vučić: Vitalij Čurkin zaslužan što Srbi nisu označeni kao genocidan narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je večeras u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je rekao da je Čurkin između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je Irini Čurkin Orden srpske zastave prvog stepena uručio na svečanoj ceremoniji u ambasadi Srbije u Moskvi.

Prethodni predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je taj Orden dodelio ambasadoru Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu koji je iznenada preminuo 20. februara 2017. godine.

 

Vučić čestitao jevrejskoj zajednici Hanuku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku rabinu Isaku Asielu i svim pripadnicima jevrejske zajednice, povodom jevrejskog dana svetlosti Hanuke.

"Srdačno Vam čestitam Praznik svetla Hanuku. Sećanje na hrabre Makaveje neka bude podsticaj i inspiracija svima nama da čuvamo svoju veru i tradiciju, volimo svoga bližnjega, kako bismo čuvajući svoje razumeli i poštovali i tuđe", navodi se u čestitki.

Praznovanje Hanuke počelo je u noći 12. decembra i trajaće do 20. decembra.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side