02.12.2015 Beograd

Predstavljene preporuke civilnog društva zemljama OEBS-a

Predstavljene preporuke civilnog društva zemljama OEBS-a
Platforma građanske solidarnosti predstavila je danas preporuke za učesnike Ministarskog saveta OEBS i Beogradsku deklaraciju o slobodi izražvavanje usled, kako je rečeno na konferenciji za medije, smanjivanja prostora za rad civilnog društva i ugrožavanja fundamentalnih sloboda, naročito izbeglica i migranata.

Međutim, prema rečima šefa Radne grupe za predsedavanje Srbije OEBS-u Dejana Šahovića, Srbija je tokom predsedavanja OEBS-u promovisala aktivnosti i značaj rada civilnog društva, posebno kada je u pitanju oblast ljudskih prava.

Srbija je, kako je rekao, nastojala da ukaže na važnost ljudskih prava kao celine u OEBS, naročito prava nacionalnih manjina, slobode veroispovesti i uverenja, a organizovala je i mnoge sastanke posvećene očuvanju bezbednosti novinara i slobode štampe.

Šahović je ocenio da se OEBS suočava sa brojnim teškim pitanjima, ali da postoji nastojanje da se postigne konsenzus i izgradi dijalog.

Ralf Du Long iz Platforme građanske sollidarnosti predstavio je preporuke, naglasivši da su najvažnije one koje se bave smanjivanjem prostora za rad civilnog društva, ugroženosti slobode izražavanja i migracijama.

"Prostor za civilno društvo i fundamentalne slobode se smanjuje. Godine 2015, ali i prethodnih godina, svedočili smo konstantnom i rastućem pritisku na branioce ljudskih prava. To je zabrinjavajući trend i razvoj događaja", smatra on.

Du Long je dodao da se uz pomoć instrumenata OEBS ti problemi mogu prevazići uz učešće zemalja članica OEBS.

Kako je rekao, problemi ekonomskih migranata i izbeglica biće jedna od centralnih tema 2016. godine, za čije će rešavanje, kako je naglasio, posebno biti važan rad civilnog društva.

Predstavljajući Beogradsku deklaraciju slobode izražavanja, njegova koleginica iz Platforme građanske solidarnosti Kejti Moris upozorila je da je ta sloboda "napadnuta" u pojedinim zemljama članicama OEBS.

Ona je istakla da je posebno zabrinjavajuće ugrožavanje slobode izražavanja putem interneta i u medijima.

Šef Radne grupe za predsedavanje Švajcarske OEBS-u Rafael Negeli ukazao je na važnost očuvanja principa Helsinškog završnog akta i naglasio da dijalog sa civilnim društvom može učiniti OEBS jačim, efektivnijim i održivijim.

Stalni predstavnik Nemačke u OEBS Eberhard Pol pozdravio je donošenje preporuka i Beogradske deklaracije slobode izražavanja i poručio da će njegova zemlja obratiti posebnu pažnju na te dokumente kao predsedavajuća OEBS 2016. godine.

On je istakao da su ljuska prava povezana sa bezbednošću, te da nema jednih bez drugih. 

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side