17.12.2017 Pristina

Preliminarni rezultati: Gani Drešaj gradonačelnik Istoka

Preliminarni rezultati: Gani Drešaj gradonačelnik Istoka Foto: printscr
Pobednik izbora za gradonačelnika opštine Istok je kandidat Alijanse za budućnost Kosova Gani Drešaj, koji je osvojio samo 52 glasa više od kandidata Demokratskog saveza Kosova Haki Rugove, prvi su rezultati danas održanih izbora.

Drešaj je osvojio 10.241 glasa, odnosno 50,1 odsto dok je njegov protivkandidat Haki Rugova, koji je do sada obavljao funkciju gradonačelnika osvojio 10.189 glasa odnosno 49,9 odsto.

Centralna izborna komisija (CIK) treba da prebroji glasove koji su pristigli poštom koji se smatraju "uslovnim glasovima", jer zbog male razlike u broju glasova mogu promeniti pobednika. Tek nakon prebrojavanja i tih glasova će se znati pobednik izbora, odnosno novi gradonačelnik Istoka.

CIK je ocenio da tokom izbornog procesa nije bilo problema koji bi mogli uticati na tok glasanja.

U prvom krugu, najviše glasova je osvojio kandidat DSK Rugova, dok je u drugom krugu nakon prebrojavanja glasova poštom pobedio Drešaj iz ABK.

Nakon odluke Izbornog panela za žalbe da usvoji žalbu DSK za nepravilnosti u glasanju poštom, Vrhovni sud Kosova je potvrdio tu odluku i Centralna izborna komisija je odlučila da se danas održi treći krug izbora za gradonačelnika te opštine.

Na 63 izborna mesta u toj opštini, pravo glasa ima 47.683 građana, a na poslednjim izborima za gradonačelnika glasalo 39,35 odsto upisanih glasača.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side