Premijer Francuske u zvaničnoj poseti Srbiji (FOTO)
06.11.2014 | 16:12h ► 19:23h Beograd

Premijer Francuske u zvaničnoj poseti Srbiji (FOTO)

Premijer Francuske u zvaničnoj poseti Srbiji (FOTO) Foto: Beta
Premijer Francuske Manuel Vals doputovao je danas u službenu dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje je razgovarato s najvišim zvaničnicima i potpisao više sporazuma o saradnji.

Njega je na beogradskom aerodromu dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a ispred Palate "Srbija" doček su mu priredili premijer Aleksandar Vučić, većina ministra i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vučić je francuskom premijeru Valsu poručio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i zahvalio Francuskoj na podršci na tom putu. "Mi smo posvećeni evropskom putu, posvećeni smo reformama i vladavini prava", poručio je Vučić.

 

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da Francuska podržava Srbiju u njenim evropskim integracijama, da ne očekuje od Beograda da žrtvuje odnose sa Moskvom, ali da će kao zemlja kandidat morati da se približi "evropskom konsenzusu".

"Francuska podržava Srbiju u procesu pristupanja EU i želimo da taj elan otvaranja pregovora bude sačuvan, i da EU i Srbija ove godine otvore još jedno poglavlje u okviru pregovora". rekao je Vals na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Francuski premijer je rekao da je podrška Francuske Srbiji "celovita" i da Pariz razume važnost koju Rusija ima za Srbiju. "Ne tražimo od Srbije da žrtvuje odnose sa Moskvom", rekao je Vals ali je i dodao da će Srbija kao "zemlja kandidat za EU morati da se približi evropskom konsenzusu".

Vals je to rekao pošto je sa Vučićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malijem potpisao Memorandum o izgradnji metroa u Beogradu.

Između Srbije i Francuske potisano je još pet sporazuma, među kojima su Sporazum o socijalnoj sigurnosti, Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije, Aerodroma Nikola Tesla i francuskog aerodroma Vansi (Vinci), Pismo o namerama između Elektroprivrede Srbije i preduzeća Šnajder elektriku i Sporazum o tehničkoj saradnji u oblasti javno privatnog partnerstva.

Vals je pozdravio napore Srbije u modernizaciji ekonomije, dijalogu sa Prištinom, u borbi protiv korupcije.

Francuski premijer je ocenio da ekonomski odnosi Srbije i Francuske "nisu na visini političkog partnerstva dve zemlje" i njihovih istorijskih odnosa.

"Naši privrednici se ne poznaju dobro. Tu politička volja ima svoju ulogu, kako bi to bilo promenjeno i kako bismo u tom smislu krenuli u novu dinamiku", naglasio je Vals i dodao da je između ostalog zato došao u Srbiju sa velikim brojem privrednika.


Govoreći o potpisanim sporazumima vezanim za aerodrom i metro, Vals je naglasio da će francuske firme, ukoliko budu izabrane za realizaciju projekta, "biti na visini zadatka".

Vučić Valsu: Očekujemo više francuskih firmi u Srbiji

Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje mnogo više francuskih firmi na tržištu Srbije gde je povoljna klima za investiranje.

"Očekujemo vas u mnogo većem broju, želimo da radimo i da vidimo konkretne reultate", kazao je Vučić.

Vučić je istakao da je Francuska jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije i da privredna i trgovinska razmena raste, dostižući desetogodišnji maksimum.

Vučić je rekao da u Srbiji posluje 91 francuska firma, sa oko 10.000 zaposlenih, i da očekuje da se ta cifra uvodstruči.

Premijer Srbije je istakao da, pored razgovora o solidarnosti, ljubavi i prijateljstvu, očekuje i razgovore o konkretnim projektima.

Naveo je da su 502 preduzeća u procesu privatizacije, a za neka se intersuju francuske kompanije.

Vučić je rekao da će se razgovarati i o saradnji u velikim infrastrukturnim projektima, poput proširenja kapaciteta i izgradnji druge piste beogradskog aerodroma, o izgradnji metroa u glavnom gradu.

Premijer je poručio da je Srbija dobro mesto i za francuske invrestitore: "Doneli smo dobar zakon o radu i zakon o privatizaciji i stečaju" i ocenio da je Srbija postigla punu političku stabilnost, koja je preduslov za ulaganja.

"Postoje dobri uslovi i sve bolji uslovi za ulaganje francuskih kompanija i očekujemo vaše neuporedivo veće prisustvo", kazao je Vučić.

Vals: Ekonomski odnosi Srbije i Francuske zadovoljavajući

Manuel Vals izjavio je da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske zadovoljavajući, ali da ima još mnogo prostora za njihovo unapređenje.

"Francuska je tek 10. privredni partner Srbije. Naši odnosi su zadovoljavajući, ali kako bi to rekle diplomate - ima još mnogo prostora za njihovo unapređenje", rekao je Vals na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije.

Vals je rekao da se njegova poseta događa u "ključnom trenutku" za srpsko-francuske bilateralne odnose.

Kazao je da je poslednji izveštaj Evropske komisije o evropskim integracijama Srbije "ohrabrujući" i da je Srbija "odlučno" krenula u reforme.

Najavio je potpisivanje niza sporazuma između Srbije i Francuske, i ocenio da je projekat izgradnje metroa u Beogradu "krucijalni" posebno u kontekstu vizije razvoja grada.

autor: VS/MŽ izvor: Beta / Foto: Beta, Tanjug, AP
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 6.11.2014, 20:08h Kole

    Da li ga je Dačić vodio na "Mislim... Kale... mislim... brdo" turu?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side