Preminuo bivši ambasador Srbije Milan Simurdić
04.03.2020 Beograd

Preminuo bivši ambasador Srbije Milan Simurdić

Preminuo bivši ambasador Srbije Milan Simurdić Foto: Arhiva emins.org
U Novom Sadu je sinoć, nakon duge i teške bolesti, u 67-oj godini, preminuo Milan Miša Simurdić, bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj i Norveškoj, politikolog i diplomata.


Milan Simurdić je bio ambasador Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj u periodu od 2001. do 2005. godine, a potom i ambasador Srbije u Norveškoj od 2010. do 2015. godine. Bio je potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i predsednik Foruma za međunarodne odnose EPuS-a, organizacije koje su saopštile da su „sa najdubljim žaljenjem primili vest o smrti ambasadora Milana Simurdića, bivšeg potpredsednika Evropskog pokreta u Srbiji i predsednika Foruma za međunarodne odnose“.

„Ambasador Simurdić ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Evropskog pokreta u Srbiji i dao veliki doprinos izgradnji evropske Srbije, normalizaciji i poboljšanju odnosa sa susedima i boljem razumevanju sveta. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za Evropski pokret, Forum za međunarodne odnose i sve njegove prijatelje i poštovaoce“, navodi se u njihovom saopštenju.

Milan Simurdić rođen je u Splitu 1953. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Novom Sadu, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Potom je radio u Odboru za međunarodnu saradnju u Izvršnom veću Vojvodine, kao i u Saveznom sekretarijatu za vanjske poslove. Od 1988. do 1993. bio je na mestu prvog sekretara ambasade Savezne Republike Jugoslavije u Budimpešti.

Bio je ekspert za pitanja energetske bezbednosti. Sarađivao je sa regionalnom koalicijom nevladinih organizacija Igmanska inicijativa, koja se zalaže za normalizaciju odnosa između zemalja „dejtonskog četvorougla“.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side