29.08.2018 | 11:23h ► 17:40h Beograd

Preminuo radnik na kojeg se srušio zid u centru Beograda

Preminuo radnik na kojeg se srušio zid u centru Beograda Foto: pixabay
Jedna osoba je preminula od posledica povreda zadobijenih nakon obrušavanja zida na gradilištu između ulica Sarajevske i Kneza Miloša u Beogradu, potvrđeno je u Hitnoj pomoći.

Na gradilištu se obrušio zid nekadašenjg objekta ambasade SAD i prema rečima radnika, zatrpao jednog njihovog kolegu koji je podlegao povredama.

Kako su za N1 rekli građani koji su bili svedoci nesreće,u trenutku rušenja zida u blizini su se nalazila trojica radnika od kojih je jedan završio pod ruševinama i, nažalost, preminuo.

Na mesto nesreće ubrzo su stigli vatrogasci, Hitna pomoć i policija, i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Vesić je rekao da investitor ima sve neophodne dozvole i da je prema nadzoru koji je izvršila gradska inspekcijska služba, poštovao sve propise.

Naveo je i da se na radnika obrušio zid nekadašnjeg objekta ambasade SAD.

 

Investitor: Sarađivaćemo sa nadležnima da se utvrde činjenice o pogibiji radnika

Kompanija KMR Development koja je investitor na gradilištu u centru Beograda na kojem je poginuo radnik kada se obrušio zid, saopštila je danas da će sarađivati sa nadležnim organima kako bi se sprovela istraga i utvrdile tačne činjenice.

Povodom izveštaja Inspekcije za rad Ministarstva rada koje je utvrdilo da je poginuli radnik bio zaposlen na "crno", kompanija KMR Development je saopštila da kao investitor posluju u skladu sa svim zakonima i propisima, a da anagažuju podizvođače na projektu koji zapošljavaju i angažuju radnike.

"Ukoliko je došlo do povrede zakona prilikom zapošljavanja istih, sarađivaćemo sa nadležnim organima kako bi sproveli istragu i utvrdili tačne činjenice. Još jednom, izražavamo najiskrenije žaljenje zbog nesrećnog događaja koji se dogodio jutros i izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici nastradalog radnika", stoji u saopštenju.

Inspekcija rada utvrdila je da radnik T.N. koji je jutros stradao na gradilištu stambeno-poslovnog objekta u Beogradu nije ima ugovor o radu i da nije imao prijavu na obavezno socijalno osiguranje.

 

Radojičić: Životi važniji od gradilišta

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izrazio je saučešće porodici radnika koji je poginuo na gradilištu u centru grada, gde se
nekada nalazila američka ambasada, i izjavio da je Beograd veliko gradilište, ali da su ljudski životi važniji od toga.

"Daćemo sve od sebe da bismo saznali ko je napravio grešku i kako se ovakve stvari više ne bi događale", rekao je Radojičić novinarima na mestu nesreće.

Podsetimo, na mestu bivše američke ambasade u centru Beograda, investitori iz Izraela grade luksuzni stambeni kompleks.

Parcelu na mestu stare američke ambasade su u septembru 2016. godine kupile izraelske firme "Yoši Avrahami" i "Almogim holdings", a rušenje je počelo sredinom prošle godine.

Predstavnik ove kompanije u Beogradu je KMR Development.

"Izražavamo najdublje žaljenje zbog nesrećnog događaja koji se dogodio jutros i izjavljujemo najiskrenije saučešće porodici našeg stradalog radnika. Zajedno sa nadležnim organima radimo na utvrđivanju okolnosti koje su dovele do ove nesreće i zbog toga u ovom trenutku ne možemo da vam damo više preciznijih informacija. Bićemo na raspolaganju porodici za sve ono što im je u ovom trenutku neophodno, a javnost ćemo obavestiti o detaljima čim nadležni organi utvrde tačne činjenice", navodi se u saopštenju KMR Development.

 

Ministarstvo rada: Radnik koji je nastradao na gradilištu u Beogradu radio na crno

Inspekcija rada je utvrdila da radnik T.N. koji je jutros stradao na gradilištu stambeno-poslovnog objekta u Beogradu nije ima ugovor o radu niti prijavu na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Navedeno je da je inspekcija, odmah po prijavi da je zatrpan radnik na gradilištu između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske, na mestu gde je bila zgrada ambasade SAD, izašla na teren i započela nadzor koji još traje.

Utvrđeno je da je prilikom obrušavanja zida zatrpan radnik T. N. (58), koji je preminuo usled zadobijenih povreda.

Poslodavac nastradalom radniku bila je firma Anker bau iz Boljevaca, čija je delatnost usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme, a koju je izvođač radova, Energo grupa, angažovao kao podizvođača.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rada, posle rušenja zgrade bivše ambasade SAD prethodnih godinu dana nisu se izvodili radovi, a inspekciji rada su 14, 15. i 24. avgusta ove godine prijave o početku radova dostavile firme KMG development, Energo grupa i Cantire grupa.

Prema zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, investitor radova je dužan da podnese nadležnoj inspekciji rada prijavu početka građevinskih radova najkasnije 15 dana pre početka radova, dok je poslodavac koji izvodi radove obavezan da izvesti nadležnu inspekciju rada o početku svog rada na gradilištu najkasnije osam dana pre početka izvođenja radova.

Inspektorat rada zatražio je od Građevinske inspekcije Grada Beograda informacije o izdavanju građevinske dozvole za rad na lokaciji u centru grada i o kontrolama izvođenja radova.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja apelovalo je na građane da prijave rad na crno i sve nepravilnosti iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, u cilju apsolutne zaštite svih zaposlenih i poslodavaca.

U okviru projekta tog ministarstva "Reci NE radu na crno" otvorena je besplatna telefonska linija 0800 300 307 putem koje se mogu prijaviti osim rada na crno i ostale nepravilnosti iz oblasti rada i bezbednosti i zdravlja na radu.

autor: JU, VV izvor: N1, Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side