11.01.2015 Toronto

Preminuo unuk Nikole Pašića

Preminuo unuk Nikole Pašića Foto: serbianheritageacademyofcanada.ca
Unuk i imenjak srpskog državnika Nikole Pašića preminuo je u kanadskoj prestonici Torontu, prenose danas beogradski mediji.

Rođen je u Parizu 1918. godine i skoro ceo život proveo je van otadžbine - školovao se u Briselu, Rimu i Londonu, a tokom Drugog svetskog rata bio je pripadnik pokreta Draže Mihailovića i logoraš na Banjici odakle je 1943. uspeo da pobegne.

Godinu potom izbegao je iz zemlje i dospeo do Engleske gde je na Oksfordu dovršio studije prava započete uoči rata i zatim radio skoro deceniju.

U Kanadu se preselio 1956. gde je u Torontu živeo sa suprugom Zorom.

Nikola Pašić je i "živa istorija" emigracije. Osnivač je i višegodišnji predsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu.

Punu deceniju, sve do Pašićevog povlačenja, Srpska akademija bila je vrelo sa koga su se generacije emigranata napajale znanjem o istoriji i demokratiji.

Predavanja su držali najpoznatiji univerzitetski i drugi eksperti, ali i najistaknutiji srpski disidenti iz Severne Amerike, Evrope i matice.

Premda je akademija trebalo da bude kulturna, a ne socijalna institucija njeni volonteri su pomogli hiljadama novodošlih, naročito brojnim pripadnicima "novog talasa" devedesetih godina.

On je kao pasionirani istoričar pomno proučavao istoriju Srbije, naročito tragična zbivanja u Drugom svetskom ratu i radio je na istorijskom srpskom izmirenju pripadnika zaraćenih strana i želeo da ono bude ostvareno simbolično podizanjem spomenika svim žrtvama, ali i stvarno - nacionalnim jedinstvom srpskog naroda u matici i dijaspori.

Nikola Pašić jedan je od dvojice Pašićevih unuka, drugi, arhitekta Vladislav bio je emigrant u Švajcarskoj i umro je u Ženevi 1978.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (3) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.01.2015, 18:23h Čitalac (1)

    "Nikola Pašić je i "živa istorija" emigracije. Osnivač je i višegodišnji predsednik Srpske nacionalne akademije u Torontu… Punu deceniju, sve do Pašićevog povlačenja, Srpska akademija bila je vrelo sa koga su se generacije emigranata napajale znanjem o istoriji i demokratiji… Predavanja su držali najpoznatiji univerzitetski i drugi eksperti, ali i najistaknutiji srpski disidenti iz Severne Amerike, Evrope i matice.“ ... – Čudo da – tako napojeni „znajem o istoriji i demokratiji“ – niste ZAHTEVALI od Kanađana da vam se osnuje „Republika Srpska“ sa prestonicom u nekom od torontskih predgrađa?

  • 11.01.2015, 13:53h Gojak Milija (1)

    Toronto nije prestonica Kanade.

  • 11.01.2015, 13:01h Unuk savremenika vašeg "slavnog" dede (2)

    " Punu deceniju, sve do Pašićevog povlačenja, Srpska akademija bila je vrelo sa koga su se generacije emigranata napajale znanjem o istoriji i demokratiji. Predavanja su držali najpoznatiji univerzitetski i drugi eksperti, ali i najistaknutiji srpski disidenti iz Severne Amerike, Evrope i matice..." ... - I svi zajedno VI DISIDENTI - mnogo ste naučili (pa i preučili se) e da biste što više POGURALI Srbiju u što veću propast... i - uglavnom - uspeli ste...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side