13.03.2013 Beč

Prese: Izgubljena decenija za Srbiju

Prese: Izgubljena decenija za Srbiju
Pre deset godina ubijen je reformski-premijer Zoran Ðinđić, a sa njim je umrla i nada u promene, iako se njegovi nekadašnji protivnici danas pozivaju na njega, ocenjuje bečki dnevnik 'Prese'.

"Barem sećanje na ubijenog bivšeg premijera još ujedinjuje njegove posvađane naslednike. Bez reči i sa cvećem u rukama su hiljade u utorak obišle grob Zorana Ðinđića", prenosi list citirajući direktora pozorišta Kokana Mladenovića da je "Ðinđić bio poslednji koji je davao povod za nadu".

"Kada na njega mislim, mislim i na izgubljeno vreme i jednu izgubljenu generaciju", dodao je on.

"Prese" podseća da je Zvezdan Jovanović ispalio smrtonosni metak, da su uhapšeni i njegovi saučesnici, ali da nikada nisu otkriveni ljudi iz pozadine, koji su postigli svoj cilj - sa Ðinđićem je umrla i nada na promene.

List ističe da su njegovo nasleđe zajedno prokockali njegovi naslednici i nekadašnji suparnici.

Na putu od Ðinđića željene demokratizacije i približavanja zapadu čini se da je ova zemlja, pod teretom partijske i prijateljske privrede, krize, kao i nacionalističke manipulacije, zastala, podvlači dnevnik.

"Prese" naglašava da su njegovi naslednici izbegavali obračun sa obaveštajnim strukturama iz doba Miloševićevog režima, i umesto toga su se upustili sa sumnjivim tajkunima.

Ðinđićeve demokrate su mutirale u jednu partiju održavanja na vlasti, i zbog toga su prošle godine kažnjeni od svojih razočaranih birača, konstatuje bečki list.

List prenosi da nekadašnji portparol Slobodana Miloševića Ivica Dačić u međuvremenu citira nekadašnjeg protivniak Ðinđića, a duboki naklon došao je i od strane potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

"Kao "novi Ðinđić" se danas u srpskoj javnosti pominje čovek, koji je nekada želeo da preimenuje Bulevar Zorana Ðinđića u Bulevar Ratka Mladića", ukazuje "Prese".

List ujedno prenosi i reči majke ubijenog premijera, Mile, koja je kazala da bi bilo bolje da se razoktrije istina o smrti Zorana, jer što više vremena prolazi, to će se osetiti njegovo nedostajanje, pošto je pokušao da reši ono sto do danas nije rešeno u Srbiji.

"Habrost ga je koštala glave", poručila je ona.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.03.2013, 19:09h Lune

    O kakvim "reformama je rec"..slomu kuce Politika, Sartid, Secerane..i citav niz firmi od Ateksa..hm,hmm..neo liberalna sveopsta pljacka...da li ste vi normalni...?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side