Presuda Šešelju čim se sudija upozna sa predmetom
16.12.2013 hag

Presuda Šešelju čim se sudija upozna sa predmetom

Presuda Šešelju čim se sudija upozna sa predmetom
Haški tribunal izrećiće presudu Vojislavu Šešelju pošto novi sudija Madaje Nijang ovlada spisom sa suđenja u kojem nije učestvovao, odlučilo je raspravno veća, a jutros saopštio sud.

Tu odluku jednoglasno su doneli predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), članica veća Flavija Latanci (Flavia Lattanzi) i sam sudija Nijang. Odlučivanje o presudi, veće će započeti čim se bude uverilo da se sudija Nijang "upoznao" sa spisom, o čemu će biti objavljena posebna odluka.

"Veće se složilo da je novi sudija sposoban da sagleda iskaze svedoka date u njegovom odsustvu na druge načine, uključujući i preko video snimaka. U skladu s tim, već je zaključilo da će sudija Nijang biti u stanju da proceni verodostojnost svedoka koji su saslušani na suđenju Šešelju, kao i da se u zadovoljavajućem stepenu upozna sa sudskim spisom", piše u saopštenju Tribunala.

Sudije su danas objavljenom odlukom praktično usvojile preporuku tužilaštva da je izricanje presude "u interesu pravde", a odbacile zahtev Šešelja za "hitno i neodložno puštanje na slobodu" zato što se "postupak ne može nastaviti na pravičan način" posle izuzeća sudije Frederika Harhofa.

Istovremeno, Šešelj je tražio i "naknadu štete" koju je, kako tvrdi pretrpeo, u iznosu od 12 miliona evra. 

Lider Srpske radikalne stranke, optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Posebno veće Tribunala, krajem avgusta, usvojilo je Šešeljev zahtev za izuzeće Harhofa, ocenjujući da je sudija - pismom prijateljima procurelim u danskoj štampi, u kojem je kritikovao poslednje oslobađajuće presude Tribunala - "pokazao pristrasnost u korist osuđujućih presuda".

U tom trenutku, sudija Harhof je sa ostalim članovima veća odlučivao o presudi Šešelju, koja je trebalo da bude izrečena 30. oktobra. Posle Harhofovog izuzeća, izricanje presude odloženo je na neodređeno vreme.

U odluci o izuzeću piše da je sudija Harhof ostavio utisak da je pristrasan time što je u svom pismu tvrdio da je do jeseni 2012. "manje-više utvrđena praksa" Tribunala bila da osuđuje vojne komandante za zločine koji su počinili njihovi podređeni.

Kritikujući promenu u toj praksi Tribunala - oslobađajućim presudama izrečenim Antu Gotovini, Momčilu Perišiću i Jovici Stanišiću - Harhof je promenu u tumačenju koncepta "udruženog zločinačkog poduhvata" pripisao politički motivisanom pritisku predsednika suda Teodora Merona na kolege, a za račun SAD i Izraela.

Neslaganje sa odlukom o izuzeću Harhofa izrazile su sudije Antoneti I Latanci, tvrdeći da njihov stav nije uzet u obzir. Odluku o izuzeću, tražeći njeno preispitivanje, tužilaštvo je nazvalo "neosnovanom". 

Posebno veće Tribunala, na kraju je odbacilo zahtev za preispitivanje i potvrdilo odluku o izuzeću sudije Harhofa. 

U pritvoru Tribunala, Šeselj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila obelodanjena. Posle jednog neuspešnog pokušaja I štrajka glađu optuženog, suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007.

U završnoj reči, marta ove godine, tužioci su zatražili da Sešelj bude osuđen na 28 godina zatvora, a optuženi, koji se brani sam, da bude oslobođen.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu Intervju Profesor Džinzu Čen, MIT: Ne postoji država koja će sama rešiti ovu krizu

  Ako uzmemo u obzir razliku u simptomima širom populacije, od asimptomatskih do fatalnih, bolest koju prouzrokuje SARS-CoV-2 je verovatno rezultat vrlo složene interakcije između virusa i ljudskog imunog sistema. Varijacije koje se pojavljuju u virusu, kao i razlike među ljudima, doprinose simptomima bolesti i krajnjem ishodu, pa je vrlo mala verovatnoća da će jedan lek biti efikasan za sve pacijente, kaže za Novi magazin dr Džinzu Čen.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . . U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte . . .

  Tema broja: Finansije u doba korone - Bankarski sefovi puni - Šta znači doštampavanje bilion evra, neograničena pomoć privredi u Nemačkoj, pet milijardi evra ovdašnjim preduzećima? Kako će preduzeća stizati do zajmova, koji će sektori prvi stradati, a koji prvi izaći na zelenu granu? Kako će se sve te milijarde evra u Srbiji i svetu pravično raspodeliti i ko će biti sudija? Bankari, privrednici sami ili slabost zdravstvenih sistema? - Priredila: Jelena Aleksić

 • Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja Bilčik: Garantovati slobodu medija i izražavanja i tokom vanrednog stanja

  Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je od suštinske važnosti da se garantuju sloboda medija i sloboda izražavaja čak i tokom vanrednog stanja.

 • Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji Tiodorović: Sada smo u udarnom talasu, nije vreme za diskusije o demokratiji

  Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u "udarnom talasu i to će sigurno da traje negde do Vaskrsa, a to je optimistički i uslovljeno održavanjem socijalne distance".

 • U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom U KC Vojvodine 126 pacijenata zaraženih koronavirusom

  U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 126 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih je osmoro u izuzetno teškom stanju i nalaze se na respiratorima.

 • Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena Pao deo fasade u centru Beograda, povređena žena

  U centru Beograda je pao deo fasade i tom prilikom je povređena četrdesettrogodišnja žena, javlja RTS.

 • Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića Popović: Senat zabrinut zbog kažnjavanja sveštenika i docenta Milićevića

  Članovi Senata Univerziteta u Beogradu (UB) jednoglasno su se složili da izdaju saopštenje, u kome će, kako je rekla rektorka Ivanka Popović, "odmereno" i "biranim rečima" izraziti zabrinutost zbog situacije u kojoj se našao docent Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta (PBF) Vukašin Milićević.

 • Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda Indeks: Vučić koristi pandemiju za suspenziju institucija, ukidanje sloboda

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pandemiju koronavirusa prvenstveno iskoristio za uvođenje vanrednog stanja, suspenziju rada parlamenta i preuzimanje još veće moći, uz psihološko-policijski teror nad građanima kroz kombinaciju svakodnevnih javnih istupa i drakonskih mera i ad hok ukidanja građanskih sloboda, piše hrvatski portal Indeks (Index.hr).

 • Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu Lazović: Vučić u političkoj kampanji, građani i opozicija u karantinu

  Aktivista Inicijative na davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je da, uprkos opštoj opasnosti od koronavirusa, režim sprovodi političku kampanju kako bi dobio na rejtingu i kako bi iz ove situacija "Aleksandar Vučić izašao kao spacilac".

 • Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa Novi način obaveštavanja KC Niš o stanju obolelih od koronavirusa

  Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog koronavirusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije, saznaje agencija Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side