02.07.2018 Beograd

Primedbe na Ustavne amandmane ima i Konsultativno veće evropskih tužilaca

Primedbe na Ustavne amandmane ima i Konsultativno veće evropskih tužilaca Foto: Novi magazin/SA
Udruženje tužilaca Srbije upozorilo je danas da je posle Venecijanske komisije i Konsultativnog veća evropskih sudija, i Konsultativno veće evropskih tužilaca izrazilo primedbe na nacrt teksta amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa.

Udruženje je u saopštenju navelo da je to telo Saveta Evrope, specijalizovano za pitanja javnih tužilaštava, ocenilo da je neophodno da amandmanima na Ustav Srbije "pre svega bude proglašena nezavisnost javnog tužilaštva" i "proširen obim ovlašćenja Visokog saveta tužilaca u cilju zaštite položaja i nezavisnosti tužilaca".

"Veće je ocenilo i da odredbe koje se odnose na izbor i razrešenje članova Visokog saveta tužilaca, Vrhovnog javnog tužioca i javnih tužilaca ne pružaju dovoljnu garanciju zaštite od političkog uticaja i političke kontrole i da je potrebno da budu ponovo napisane, u skladu sa evropskim standardima", piše u saopštenju.

Dodaje se da je po mišljenju Konsultativnog veća evropskih tužilaca, neophodno preispitati sastav Visokog saveta tužilaca, vodeći računa da u tom telu većinu treba da imaju tužioci.

"Imajući u vidu vodeću ulogu ovog tela u kreiranju evropskih standarda javnih tužilaštava, pozivamo na razmatranje dostavljenog mišljenja, kao i na otvaranje široke javne rasprave u cilju pronalaska najboljeg ustavnog rešenja za građane Srbije", navelo je Udruženje tužilaca Srbije.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je ranije da će biti uvažene sve preporuke Venecijanske komisije na nacrt amandmana za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, ali da o tome neće ponovo biti javne rasprave, niti će se amandmani pisati ispočetka.

Ona je rekla da su svi komentari Venecijanske komisije prihvatljivi, i ocenila da mišljenje te komisije pokazuje da je "Ministarstvo pravde bilo na pravom putu".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side