27.08.2019 Beograd

Pripremni radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobednik počeće sutra

Pripremni radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobednik počeće sutra Foto: Wikipedia
Arhitekta Nevenka Novaković kazala je danas da će pripremni radovi na rekonstrukciji i restauraciji spomenika Pobednik početi sutra, dok se prvi zvanični radovi očekuju od ponedeljka, 2. septembra.

Novaković je istakla na konferenciji za novinare u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda da će u tom periodu deo platoa biti zatvoren, kako je kazala, "prektično pretvoren u gradilište".

Ona je istakla da bi na statičkoj restauraciji radovi trebalo da traju dva meseca, a nakon njih će biti postavljena skela, zatim i dizalica uz pomoć koje će biti demontirana skulptura.

Novaković je takođe kazala da će se radovi pre svega obavljati na temelju spomenika koji se naginje zbog težine i zbog toga što je postavljen na nekonsolidovanom nasipu.

"Pretpostavlja se da je odmah nakon postavljanja 1928. godine došlo do prvog krivljenja spomenika. To krivljenje je u nekom trenutku zaustavljeno, ali nije zaustavljeno u potpunosti", ocenila je Novaković.

Ona je istakla da su radovi na rekonstrukciji rađeni 1996. godine, kada je uz pomoć šipova pokušano da se zaustavi dalje pomeranje spomenika, ali se u tome nije uspelo.

Dodala je da su 1990. godine izvođeni radovi na restauraciji koji su podrazumevali samo čišćenje, jer je tad spomenik bio išaran grafitima.

Novaković je naglasila da je izmeštanje spomenika privremeno, da će on biti demontiran, odnet u radionicu, gde će biti izvršeni svi radovi na njegovoj popravci i odmah nakon toga će biti vraćen na svoje mesto.

Vajar Zoran Kuzmanović kazao je novinarima da se spomenik, nakon što se skine, nosi u njegov atelje gde će se raditi unutrašnja rekonstrukcija.

"Spomenik je napravljen od materijala koji je tad bio na raspolaganju. Oni nisu imali ove legure koje mi danas imamo. Radi se o najobičnijoj leguri gvožđa, najjednostavnijoj", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je pretpostavka da je unutrašnja konstrukcija, koja je od običnog gvožđa, vremenom načeta.

"Sada trenutno skulptura više nije oslonjena do pukotina bronze na bazi, već je oslonjena samo na šipovima koji su u nekoj meri oštećeni", ocenio je Kuzmanović. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side