Probleme u Zrenjaninu rešavaju građanski aktivizam, bunt i mediji
29.02.2020 Zrenjanin

Probleme u Zrenjaninu rešavaju građanski aktivizam, bunt i mediji

Probleme u Zrenjaninu rešavaju građanski aktivizam, bunt i mediji Foto: Beta / Ljiljana Stupar
Za rešavanje problema građana važni građanski aktivizam i bunt, a ključnu ulogu imaju mediji, ocenili su večeras u Zrenjaninu učesnici tribine "(ZA)Gađenje Zrenjanina - od ideologije do ekologije".

Akademik Vladica Cvetković govorio je o problemu pijaće vode i istakao da građani ne očekuju pomoć intelektualaca jer, kako je naveo, polovini onih koji vode zemlju je dobro, a druga polovina intelektualaca ne može pomoći ni sebi.

"Vaša jedina šansa jeste u tome da prepoznate onaj deo akademske zajednice koji je spreman na žrtvu, a da nikako ne budete povezani sa sadašnjim režimom koji je besmisleno analizirati", rekao je Cvetković.

Arhitekta Dragoljub Bakić upitao je Zrenjanince jesu li postali malodušni ako 17 godina trpe to što nemaju zdravu pijaću vodu i ukazao da će im uskoro "uzeti" i vazduh kada počne sa radom fabrika za proizvodnju guma.

On je rekao da je osim vode, vazduha i zemlje zagađen i javni prostor, a da je Zrenajnin otet grad, kao i Beograd gde vladaju "ljudi s greškom", a da etika građanske neposlušnosti nalaže bunt i građansku neposlušnost.

Režiser Želimir Žilnik kazao je da se "crni film" u sadašnjem vremenu pravi pod imenom spektakla, zabave, zlatnog doba, ali da će se doživljavati kao mračno doba.

"Kada ga budemo gledali kasnije, jer je ta napirlitana stvarnost i politička nemoralnost jednog sistema koji ne funkcioniše onako kako Ustav propisuje, i to će ostati kao trajan fenomen koga ćemo se stideti", rekao je Žilnik.

Tribina je održana iako su ranije danas Novi optimizam i Građanski preokret, saopštili da aktivisti "Srpske stranke Zavetnici" nameravaju da je spreče i da su otvoreno pretili jednom od najavljenih učesnika, studentu Brajanu Brkoviću.

"Našu svakodnevnicu kroji politika, a mi se odričemo naše građanske odgovornosti, da li je to normalno i da idemo linijom manjeg otpora, nije, ali oni to žele i uspeli su u prethodnih 30 godina sistematskim blaćenjem pojma politike i građanskog aktivizma, da to udalje od svake mlade osobe", rekao je Brković.

Novinar Aleksandar Milošević je ukazao da u Zrenjaninu postoji čitav niz ekoloških za koje ne postoji razlog što postoje, a to su prljava proizvodnja guma, 2.500 hektara datih Tenisu za proizvodnju svinja i problem sa vodom koji lokalna samouprava ne može da reši 17 godina i da se u tome vidi nebriga društva za pitanje ekologije.

Zrenjanincima su se večeras obratili i poljoprivrednik iz tog grada Slavko Vukov, ekonomski novinar Biljana Stepanović, kao i novinarka Danica Vučenić koja je ukazala da ključnu ulogu u rešavanju problema imaju mediji jer se o ekološkim problemima saznaje "na kašičicu".

"Ako nema snažnih medija, nema odgovora na ova pitanja", kazala je ona.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side