19.07.2019 Priština

Profesor ustavnog prava: Predsednik Kosova treba da raspiše izbore u roku od 45 dana

Profesor ustavnog prava: Predsednik Kosova treba da raspiše izbore u roku od 45 dana Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Profesor ustavnog prava u Prištini Mazlam Baraliu izjavio je da posle današnje ostavke premijera Ramuša Haradinaja, predsednik Kosova Hašim Tači treba da raspiše vanredne parlamentarne izbore koji treba da se održe u roku od 45 dana.

"Predsednik Kosova treba da proglasi izbore u roku od 45 dana i oni moraju imati karakter prevremenih ili vanrednih izbora. U zakonskim rokovima trebalo bi da ih organizuje sekretarijat Izborne komisije", rekao je Baraliu za prištinsku agenciju telegrafi.com.

Po odredbama Ustava Kosova, predsednik ima zakonsko pravo da pre objavljivanja odluke o raspisivanju vanrednih izbora, iz redova vladajuće koalicije predloži novog mandatara, koji bi u roku od 15 dana obavestio predsednika može li da obezbedi dovoljno glasova za izglasavanje nove Vlade ili ne.

U slučaju da mandatar ne može obezbediti potrebnu podršku za formiranje kabineta, predsednik Kosova ima pravo da poveri mandat drugom članu vladajuće koalicije.

U slučaju da ni taj kandidat ne može da obezbedi podršku u parlamentu, predsednik zakazuje vanredne i prevremene parlamentarne izbore.

Skupština Kosova može dvotrećinskom većinom da izglasa svoje raspuštanje.

Međutim, u aktuelnim odnosima unutar vladajuće koalicije koja ima samo 53 glasa u parlamentu, nemoguće je da neko od budućih mandatara obezbedi potrebnu većinu od 61 glasa, tako da je najizglednija opcija da predsednik Tači odmah odluči da raspiše prevremene i vanredne parlamentarne izbore.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da u svojstvu osumnjičenog, dođe u Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side