19.07.2019 Beograd

Proroković za Betu: Haradinaj povlačenjem isterao Tačija na čistinu

Proroković za Betu: Haradinaj povlačenjem isterao Tačija na čistinu Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković izjavio je danas da ostavka Ramuša Haradinaja na mesto premijera Kosova ima "mnogo više veze sa unutrašnjim prilikama na Kosovu nego s radom Suda za zločine takozvane Oslobodilačne vojske Kosova".

"Haradinaj je oslobođen od strane Haškog tribunala svih optužbi u dva procesa protiv njega, čak je dobio i pismenu potvrdu na lični zahtev kako bi mogao da se dalje bavi politikom, ne vidim da bi neki novi proces bilo šta u tom kontekstu promenio", rekao je za agenciju Beta Proroković, nekadašnji državni sekretar tadašnjeg Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Po njegovim rečima, Haradinaj je ostavkom "isterao" kosovskog presednika Hašima Tačija "na čistinu".

"On (Haradinaj) odbija da povuče odluku o taksama na srpsku robu. Ovo (sa ostavkom) je uradio kako bi se bolje spremio na predstojeću predizbornu kampanju i neke nove izbore, kako bi svojoj stranci podigao rejting", ocenio je Proroković.

Proroković ne vidi ko bi sad mogao da povuče odluku o taksama "makar to bio i sam Tači jer će automatski" u javnom mnjenju na Kosovu "biti proglašen za izdajnika i teško da će predstavljati neki faktor u nekoj budućnoj vlasti".

Proroković je rekao da u samom pozivanju na sudsko saslušanje nema puno logike.

"Ako je pozvan Haradinaj, morao je da bude pozvan i Tači, on je bio znatno viši u tom njihovom hijerarhijskom lancu", reko je Proroković.

On smatra da pozivi za saslušanja nisu neko opterećenje za bavljenjen politikom u ovom trenutku na Kosovu.

"Haradinaj je odbio da povuče takse, ne pada mu na pamet da jednu takvu odluku potpisuje, i sad je taj vruć krompir stavio u ruke Tačija", rekao je Proroković.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side