24.05.2018 Beograd

Protest biciklista Beograda u subotu na Savskom nasipu

Protest biciklista Beograda u subotu na Savskom nasipu Foto: Pixabay
Biciklisti će se u subotu 26. maja provozati od centra Beograda i nasipom od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta iz protesta jer gradske vlasti odbijaju da spreče nelegalni saobraćaj nasipom uz reku Savu koji štiti Novi Beograd od poplava.

Iako su izgradnja u području Savskog nasipa i saobraćaj po nasipu suprotni važećim zakonima (Zakon o vodama, Zakon o planiranju i izgradnji), "gradske inspekcije žmure i dozvoljavaju da se nasip koji je po GUP definisan kao postojeća biciklistička staza koristi kao saobraćajnica za motorni saobraćaj", saopštio je jedan od organizatora protesta, Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

Biciklisti su ugroženi saobraćajem motornih vozila po nasipu, a ugrožen je i sam nasip jer nije izgrađen da bi podneo saobraćaj kojim se ruši njegova geotehnička stabilnost, piše u saopštenju.

Zbog nezakonitog motornog saobraćaja po nasipu, dalje od Bloka 45 nije bezbedno ni hodati, trčati, šetati.

Zato će biciklisti skupom i vožnjom u subotu uz obezbeđenje saobraćajne policije, pokazati da je Savski nasip namenjen svim građanima, piše u najavi.

Okupljanje počinje u 16:30 na Trgu Republike, a vožnja u okviru te redovne mesečne 86. Kritične mase, ka Savskom nasipu počinje u 17:00 sati.

Pešaci i trkači će ih čekati uz muziku na nasipu na kraju Bloka 45 gde biciklisti ; stižu oko 17:45 sati.

Posle šetnje i vožnje bicikla nasipom biće priređen piknik uz muziku.

Među domaćinima skupa su i "Beogradskakriticnamasa", udruženje "Savski nasip", Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", "99 odsto Beograd", ; Turistička organizacija "IBikeBelgrade", "Blokovi.com", Sportsko Udruženje "AK Sava" i Nova stranka.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side