04.11.2011 Podgorica

Protest Crne Gore Srbiji

Protest Crne Gore Srbiji
Crnogorske vlasti uručile su ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu protest zbog 'mešanja Srbije u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu'.

Crnogorska vlada je to učinila nakon razmatranja informacije zastupnika te zemlje pred Evropskim sudom po predstavci eparhije Budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica SPC protiv Crne Gore. Poseban osvrt tokom razmatranja je bio podnesak Vlade Srbije koji, po mišljenju Podgorice, predstavlja mešanje u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

"Tim povodom državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je ambasadora Srbije Zorana Lutovca i uručio mu oštar protest Vlade Crne Gore", stoji u saopštenju.

Reč je o tužbi koju je SPC podnela protiv Crne Gore za povraćaj imovine, i kojoj se pridružila Vlada Srbije.

Vlada Crne Gore ocenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusedskih odnosa, odnosno da pojedini elementi podneska Vlade Srbije od 23. septembra Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju "direktno mešanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore".

"Vlada smatra neprimerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih istorijskih fakata na štetu države Crne Gore i preusmeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja i odbacuje političke kvalifikacije koje vređaju slobodu savesti i veroispovesti velikog broja pravoslavnih vernika u Crnoj Gori", ističe se u saopštenju.

Kaluđerović je, kako je saopšteno, preneo Lutovcu i da je Vlada Crne Gore posvećena jačanju politike dobrosusedstva i regionalne saradnje i u okviru toga i razvoju i unapređenju svestranih odnosa sa Srbijom, u potpunosti zasnovanim na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side