18.04.2012 | 00:02h ► 12:19h Beograd

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara
Porodice koji sumnjaju da su njihovi najbliži umrli greškom lekara protestovale su danas ispred Vlade Srbije, tražeći ubrzavanje sudskih postupaka za dokazivanju tih grešaka.

Majka Jelice Radović (19), koja je umrla nakon operacije čukljava na privatnoj klinici "Decedra", Dijana Radović, rekla je novinarima da je cilj protesta skretanje pažnje javnosti i institucija na probleme dužine trajanja sudskih postupaka i nesankcionisanje nesavesnih lekara.

"Okupili smo se kao neformalna grupa građana koja je doživela slične tragedije, kako bi probudili svest i savest kod onih ljudi koji su svojom voljom i željom izabrali da se bave lekarskom profesijom", rekla je Radovićeva.

Prema njenim rečima, neki sudski postupci za utvrđivanje grešaka lekara traju više od deset godina, zbog čega je njihov osnovni zahtev da ta suđenja dobiju prioritet, kako se nesreća koja je zadesila njih drugim građanima ne desi.

Okupljene porodice podržao je zaštitnik građana Saša Janković, koji je rekao novinarima da je većina porodica imala probleme s dobijanjem dokumentacije o smrti svojih najbližih.

"Mislim da ovi ljudi predugo čekaju pravdu, a pravda koja se predugo čeka, prestaje da bude pravda. Pojedini sudski postupci traju po deset i više godina i istina koju traže postaje sve dalja", kazao je Janković.

On je ocenio i da najveći deo lekara i medicinskog osoblja u državi svoj posao obavlja na savestan i profesionalan način, ali, kako je kazao, dok se ovakve greške ne budu brzo i efikasno rešavale, cela profesija će snostiti ceh.

"Iako nemam pravo da utičem na rad sudova, ja mogu iznova i iznova da pišem predsednicima sudova i tražim efikasnije delovanje, nadajući se da će pravda biti dostižna i za njih i da će ovakvih slučajeva biti manje", rekao je Janković.

Predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi rođaci umrli greškom lekara, osnovali su krajem 2010. godine grupu građana u kojoj je pored ostalih porodica Stefana Gavrilovića, koji je 1997. godine umro na Institutu za majku i dete od sepse posle operacije krajnika. 

Zatim, porodica Ivane Đurđić (32), koja se 2000. godine ugušila usled nedostatka kiseonika u GAK-u u Višegradskoj, kao i porodica Marijana Jekić (26) iz Pančeva, koja je umrla 2006. jer lekari šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ako se ne izvini, poslanik ostaje bez tri plate Ako se ne izvini, poslanik ostaje bez tri plate

  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Zoran Babić izjavio je da će po novom etičkom kodeksu poslanici morati da obaveštavaju javnost kada imaju lični interes da glasaju za neki zakon.

 • Rektor: Doktorat Miće Jovanovića je autentičan Rektor: Doktorat Miće Jovanovića je autentičan

  Rektor Megatrend univerziteta Slobodan Pajović izjavio je danas da je specijalna inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila autentičnost doktorata Miće Jovanovića na Londonskoj školi ekonomije.

 • Ivanović: Apsolutno nisam kriv Ivanović: Apsolutno nisam kriv

  Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za učešće u ratnim zločinima 1999. i 2.000.

 • Izbor Sertića za ministra do kraja nedelje Izbor Sertića za ministra do kraja nedelje

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izrazila je očekivanje da će sednica parlamenta na kojoj će Željko Sertić biti izabran za ministra privrede biti održana u toku ove nedelje.

 • Đukić Dejanović: Tražiću mišljenje Agencije o funkcijama Đukić Dejanović: Tražiću mišljenje Agencije o funkcijama

  U trenutku dok Aleksandar Vučić i Ivica Dačić apeluju na stranačke kolege da se odreknu duple funkcije, Vlada Srbije imenovala je socijalistkinju Slavicu Đukić Dejanović za v.d direktora Klinike za psihijatrijske bolesti 'Dr Laza Lazarević'.

 • Napadnuti novinari Informera Napadnuti novinari Informera

  Policija u Beogradu identifikovala je napadača na fotoreportera dnevnog lista Informer koji je snimao zgradu u koju se uselio bivši poslanik Demokratske stranke Dragan Šutanovac, saopšteno je danas u policiji.

 • Bela Reka: Potraga za zakopanim granatama iz Drugog svetskog rata Bela Reka: Potraga za zakopanim granatama iz Drugog svetskog rata

  U selu Bela Reka, kraj Šapca, pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije danas nastavljaju sa pretragom terena gde je pronađeno 18 artiljerijskih granata iz Drugog svetskog rata.

 • Mlađan Dinkić svedočio 4 sata u istrazi za "Galeniku" Mlađan Dinkić svedočio 4 sata u istrazi za "Galeniku"

  Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić svedočio je danas gotovo četiri sata u istrazi protiv osumnjičenih da su oštetili kompaniju Galenika za oko 75 miliona evra.

 • Migovima rok ističe 2018. Migovima rok ističe 2018.

  Neuspeh dogovora sa Rusijom oko nabavke novih aviona za Vojsku Srbije dovelo je domaću borbenu avijaciju u najtežu situaciju u poslednjih 100 godina. Na državnom nebu trenutno su svega tri "miga 29" i jedan "mig 21". Kraj njihovog veka upotrebe se bliži, a ukoliko država hitno ne povuče neki konkretan potez, najdalje za tri godine ostaće bez ikakve odbrane neba.

 • Mali Novak otputovao u Nemačku na lečenje Mali Novak otputovao u Nemačku na lečenje

  Četvorogodišnji Novak Kokorović, koji boluje od teške neurološke bolesti, otputovao je jutros u Nemačku na lečenje u pratnji majke Dušanke.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM