18.04.2012 | 00:02h ► 12:19h Beograd

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara
Porodice koji sumnjaju da su njihovi najbliži umrli greškom lekara protestovale su danas ispred Vlade Srbije, tražeći ubrzavanje sudskih postupaka za dokazivanju tih grešaka.

Majka Jelice Radović (19), koja je umrla nakon operacije čukljava na privatnoj klinici "Decedra", Dijana Radović, rekla je novinarima da je cilj protesta skretanje pažnje javnosti i institucija na probleme dužine trajanja sudskih postupaka i nesankcionisanje nesavesnih lekara.

"Okupili smo se kao neformalna grupa građana koja je doživela slične tragedije, kako bi probudili svest i savest kod onih ljudi koji su svojom voljom i željom izabrali da se bave lekarskom profesijom", rekla je Radovićeva.

Prema njenim rečima, neki sudski postupci za utvrđivanje grešaka lekara traju više od deset godina, zbog čega je njihov osnovni zahtev da ta suđenja dobiju prioritet, kako se nesreća koja je zadesila njih drugim građanima ne desi.

Okupljene porodice podržao je zaštitnik građana Saša Janković, koji je rekao novinarima da je većina porodica imala probleme s dobijanjem dokumentacije o smrti svojih najbližih.

"Mislim da ovi ljudi predugo čekaju pravdu, a pravda koja se predugo čeka, prestaje da bude pravda. Pojedini sudski postupci traju po deset i više godina i istina koju traže postaje sve dalja", kazao je Janković.

On je ocenio i da najveći deo lekara i medicinskog osoblja u državi svoj posao obavlja na savestan i profesionalan način, ali, kako je kazao, dok se ovakve greške ne budu brzo i efikasno rešavale, cela profesija će snostiti ceh.

"Iako nemam pravo da utičem na rad sudova, ja mogu iznova i iznova da pišem predsednicima sudova i tražim efikasnije delovanje, nadajući se da će pravda biti dostižna i za njih i da će ovakvih slučajeva biti manje", rekao je Janković.

Predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi rođaci umrli greškom lekara, osnovali su krajem 2010. godine grupu građana u kojoj je pored ostalih porodica Stefana Gavrilovića, koji je 1997. godine umro na Institutu za majku i dete od sepse posle operacije krajnika. 

Zatim, porodica Ivane Đurđić (32), koja se 2000. godine ugušila usled nedostatka kiseonika u GAK-u u Višegradskoj, kao i porodica Marijana Jekić (26) iz Pančeva, koja je umrla 2006. jer lekari šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara Uklonjena ploča sa mosta posle negativnih komentara

  Crna mermerna ploča postavljena pre tri dana na Pupinovom mostu je uklonjena, saznaje Tanjug, a to je učninjeno u dogovoru sa Kinezima sa kojima je bilo dogovoreno i njeno postavljanje.

 • Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu Nemačka štampa o Samitu: Događaj kakav bi se svideo Titu

  Peking privlači partnere jeftinim kreditima za projekte koje će realizovati u sopstvenoj režiji, a "zov milijardi" Puta svile osvaja uši u "ekonomski sušnoj" čekaonici Evropske unije, piše nemačka štampa o samitu u Beogradu.

 • Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO) Ne postoji policijski zapisnik o prebijanju Andreja Vučića (VIDEO)

  Policijski zapisnik o primeni sile pripadnika policije nad bratom premijera Srbije Andrejem Vučićem tokom Parade ponosa u Beogradu ne postoji, navodi se u odgovoru koji je MUP Srbije dostavio Komitetu pravnika za ljudska prava (JUKOM).

 • Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović Odbačena krivična prijava protiv Snežane Malović

  Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je krivičnu prijavu podnetu zbog neuspele reforme pravosuđa iz 2009. i štete od 1,5 milijardi dinara protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović, saznaje Danas.

 • Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO) Li Kećijang : Prijateljstvo dve zemlje sve čvršće (FOTO)

  U Palati Srbije je počeo bilateralni susret premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećijanga, a Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja.

 • Milena Ivanović: Početak suđenja, početak kraja nepravde Milena Ivanović: Početak suđenja, početak kraja nepravde

  Članovi porodice lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ocenili su danas da je sutrašnji početak suđenja Ivanoviću početak kraja nepravde prema njemu.

 • Prosvetari nastavljaju štrajk Prosvetari nastavljaju štrajk

  Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će nastaviti zakonski štrajk iako su sindikati obrazovanja postigli dogovor sa Ministarstvom prosvete o Posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika (PKU).

 • Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 20 srpskih žrtava Hrvatska: Identifikovani posmrtni ostaci 20 srpskih žrtava

  U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu danas je uz prisustvo članova porodica obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 20 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

 • Bilateralni susreti drugog dana Samita Bilateralni susreti drugog dana Samita

  Drugi dan Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope biće obeležen nizom bilateralnih i multilateralnih susreta domaćina i gostiju.

 • U nedeljniku Novi magazin U nedeljniku Novi magazin

  Treći samit „Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope“ --> Pritajeni tigar – neskriveni zmaj: Kineski ekonomski prodor u region i Evropsku uniju deo je kineskog globalnog investicionog buma. Posle Poljske (2012) i Rumunije (2013), i Srbija je ugostila visoke goste iz zemalja koje je Kina okupila u okviru saradnje „Kina+16“. Piše: Dragana Mitrović

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM