18.04.2012 | 00:02h ► 12:19h Beograd

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara
Porodice koji sumnjaju da su njihovi najbliži umrli greškom lekara protestovale su danas ispred Vlade Srbije, tražeći ubrzavanje sudskih postupaka za dokazivanju tih grešaka.

Majka Jelice Radović (19), koja je umrla nakon operacije čukljava na privatnoj klinici "Decedra", Dijana Radović, rekla je novinarima da je cilj protesta skretanje pažnje javnosti i institucija na probleme dužine trajanja sudskih postupaka i nesankcionisanje nesavesnih lekara.

"Okupili smo se kao neformalna grupa građana koja je doživela slične tragedije, kako bi probudili svest i savest kod onih ljudi koji su svojom voljom i željom izabrali da se bave lekarskom profesijom", rekla je Radovićeva.

Prema njenim rečima, neki sudski postupci za utvrđivanje grešaka lekara traju više od deset godina, zbog čega je njihov osnovni zahtev da ta suđenja dobiju prioritet, kako se nesreća koja je zadesila njih drugim građanima ne desi.

Okupljene porodice podržao je zaštitnik građana Saša Janković, koji je rekao novinarima da je većina porodica imala probleme s dobijanjem dokumentacije o smrti svojih najbližih.

"Mislim da ovi ljudi predugo čekaju pravdu, a pravda koja se predugo čeka, prestaje da bude pravda. Pojedini sudski postupci traju po deset i više godina i istina koju traže postaje sve dalja", kazao je Janković.

On je ocenio i da najveći deo lekara i medicinskog osoblja u državi svoj posao obavlja na savestan i profesionalan način, ali, kako je kazao, dok se ovakve greške ne budu brzo i efikasno rešavale, cela profesija će snostiti ceh.

"Iako nemam pravo da utičem na rad sudova, ja mogu iznova i iznova da pišem predsednicima sudova i tražim efikasnije delovanje, nadajući se da će pravda biti dostižna i za njih i da će ovakvih slučajeva biti manje", rekao je Janković.

Predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi rođaci umrli greškom lekara, osnovali su krajem 2010. godine grupu građana u kojoj je pored ostalih porodica Stefana Gavrilovića, koji je 1997. godine umro na Institutu za majku i dete od sepse posle operacije krajnika. 

Zatim, porodica Ivane Đurđić (32), koja se 2000. godine ugušila usled nedostatka kiseonika u GAK-u u Višegradskoj, kao i porodica Marijana Jekić (26) iz Pančeva, koja je umrla 2006. jer lekari šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dačić: Savet bezbednosti priprema veliku manipulaciju Dačić: Savet bezbednosti priprema veliku manipulaciju

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je današnji dan veoma važan za srpski narod, ali ne i sudbonosan i da očekuje da su svi svesni kakve će negativne posledice imati eventualno usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN.

 • Politika: Šesta verzija britanskog predloga rezolucije Politika: Šesta verzija britanskog predloga rezolucije

  U petoj a zatim i u šestoj verziji nacrta rezolucije Velike Britanije o Srebrenici, koju je "Politika" dobila na uvid, rukom su precrtane "žene, devojke, muškarci i deca" i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo "hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

 • Filjuolo: Sačuvaćemo mir na severu Kosova Filjuolo: Sačuvaćemo mir na severu Kosova

  Situacija na Kosovu je mirna i stabilna i poboljšava se svakog dana, zahvaljujući odlučnosti Kfora i svih kosovskih bezbednosnih organizacija, ali zbog krhke prirode međunacionalnih odnosa još može da dođe do nepredvidivih situacija, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Frančesko Paolo Filjuolo.

 • Britanija podnela konačan predlog rezolucije Britanija podnela konačan predlog rezolucije

  Velika Britanija podnela je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS na svom sajtu i dodaje da je ta verzija nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni predlog.

 • Amnesti Internešnal: Srbija i Makedonija na udaru emigrantske krize Amnesti Internešnal: Srbija i Makedonija na udaru emigrantske krize

  Najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija što je posledica propale emigrantske politike Evropske unije, a hiljade izbeglih sa Bliskog istoka i Severne Afrike suočava se sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i njihova ljudska prava grubo su narušena, ocenjeno je u izveštaju "Amnesti internešenala“ (AI).

 • Nikolić pisao kraljici Elizabeti: "Posvetite pažnju Balkanu" Nikolić pisao kraljici Elizabeti: "Posvetite pažnju Balkanu"

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo britanskoj kraljici Elizabeti povodom inicijative Londona da se u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija usvoji Rezolucija o Srebrenici, objavio je "Danas".

 • Vučić: Tokom posete Merkelove novi ugovor sa Kontinentalom Vučić: Tokom posete Merkelove novi ugovor sa Kontinentalom

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tokom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji 8. i 9. jula, biti potpisan dodatni memornadum ili čak ugovor sa nemačkim Kontinentalom o otvaranju novog pogona u Srbiji.

 • Ponovo oskrnavljena i opljačkana crkva Svete Petke kod Kline Ponovo oskrnavljena i opljačkana crkva Svete Petke kod Kline

  Crkva Svete Petke u selu Drsnik kod Kline ponovo je jutros obijena i opljačkana i to je drugi napad na crkvu u poslednjih 48 sati. Prethodno je iz crkve odnet novac, a prilikom pljačke su oštećene i ikone, javio je Radio Kim iz Čaglavice.

 • Danas sunčano i veoma toplo, do 39 stepeni Danas sunčano i veoma toplo, do 39 stepeni

  Na području Srbije danas i sutra očekuje se veoma toplo vreme sa maksimalnom temperaturom od 36 do 39 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Novinarki upućene pretnje smrću: "Završićeš kao Ćuruvija" Novinarki upućene pretnje smrću: "Završićeš kao Ćuruvija"

  Novinarka crne hronike "Slobodne Dalmacije" Katarina Marić Banje dobila je koverat sa pretećom porukom koja je glasila "Otrovna si kao zmija, završićeš kao Ćuruvija", objavili su danas hrvatski mediji.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending