18.04.2012 | 00:02h ► 12:19h Beograd

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara

Protestovale porodice stradalih zbog greške lekara
Porodice koji sumnjaju da su njihovi najbliži umrli greškom lekara protestovale su danas ispred Vlade Srbije, tražeći ubrzavanje sudskih postupaka za dokazivanju tih grešaka.

Majka Jelice Radović (19), koja je umrla nakon operacije čukljava na privatnoj klinici "Decedra", Dijana Radović, rekla je novinarima da je cilj protesta skretanje pažnje javnosti i institucija na probleme dužine trajanja sudskih postupaka i nesankcionisanje nesavesnih lekara.

"Okupili smo se kao neformalna grupa građana koja je doživela slične tragedije, kako bi probudili svest i savest kod onih ljudi koji su svojom voljom i željom izabrali da se bave lekarskom profesijom", rekla je Radovićeva.

Prema njenim rečima, neki sudski postupci za utvrđivanje grešaka lekara traju više od deset godina, zbog čega je njihov osnovni zahtev da ta suđenja dobiju prioritet, kako se nesreća koja je zadesila njih drugim građanima ne desi.

Okupljene porodice podržao je zaštitnik građana Saša Janković, koji je rekao novinarima da je većina porodica imala probleme s dobijanjem dokumentacije o smrti svojih najbližih.

"Mislim da ovi ljudi predugo čekaju pravdu, a pravda koja se predugo čeka, prestaje da bude pravda. Pojedini sudski postupci traju po deset i više godina i istina koju traže postaje sve dalja", kazao je Janković.

On je ocenio i da najveći deo lekara i medicinskog osoblja u državi svoj posao obavlja na savestan i profesionalan način, ali, kako je kazao, dok se ovakve greške ne budu brzo i efikasno rešavale, cela profesija će snostiti ceh.

"Iako nemam pravo da utičem na rad sudova, ja mogu iznova i iznova da pišem predsednicima sudova i tražim efikasnije delovanje, nadajući se da će pravda biti dostižna i za njih i da će ovakvih slučajeva biti manje", rekao je Janković.

Predstavnici porodica koji sumnjaju da su njihovi rođaci umrli greškom lekara, osnovali su krajem 2010. godine grupu građana u kojoj je pored ostalih porodica Stefana Gavrilovića, koji je 1997. godine umro na Institutu za majku i dete od sepse posle operacije krajnika. 

Zatim, porodica Ivane Đurđić (32), koja se 2000. godine ugušila usled nedostatka kiseonika u GAK-u u Višegradskoj, kao i porodica Marijana Jekić (26) iz Pančeva, koja je umrla 2006. jer lekari šest dana nisu ustanovili da joj je puklo slepo crevo.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ombudsmana prate četiri osobe Ombudsmana prate četiri osobe

  Policija i tužilaštvo pokrenuli su istragu o pretnjama upućenim zaštitniku građana Saši Jankoviću, saznaje Danas u bezbednosnim krugovima.

 • Potpisan Sporazum, kraj štrajka prosvetara Potpisan Sporazum, kraj štrajka prosvetara

  Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas nakon što su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i dva sindikata, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), potpisali Sporazum uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

 • Vučić: Hvala prosvetari Vučić: Hvala prosvetari

  Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je sindikatima prosvetara što su odlučili da prekinu štrajk, započet 17. novembra prošle godine.

 • Trojica povređenih radnika na putu za Nemačku Trojica povređenih radnika na putu za Nemačku

  Trojica radnika, koji su povređeni u pogonu "Tigar tajersa" u Pirotu, jutros su avionom prebačeni na dalje lečenje u Nemačku, preneo je RTS.

 • Pajtić: Spas za Srbiju su vanredni parlamentarni izbori Pajtić: Spas za Srbiju su vanredni parlamentarni izbori

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić ocenio je danas da su zbog lošeg stanja u državi Srbiji potrebni vanredni republički izbori i da je miting te stranke 25. aprila u Beogradu korak u tom pravcu.

 • Nikolić: Srpski narod razume tragediju jermenskog naroda Nikolić: Srpski narod razume tragediju jermenskog naroda

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, na komemoraciji povodom stogodišnjice zločina nad Jermenima, da Srbija, u vreme kad se politikantski neosetljivo manipuliše i samim pojmom "genocid", nije mogla da ne bude prisutna u Jerevanu i da, ako iko može da razume i oseti nesreću koja je zadesila Jermene, onda je to srpski narod.

 • Voda u Kruševcu još uvek nije za piće Voda u Kruševcu još uvek nije za piće

  Veći deo Kruševca i danas, četvrti dan za redom, ne moze da koristi vodu za piće iz gradskog vodovoda, a od analiza Zavoda za zaštitu zdravlja zavisi kada će moći da počnu da je konzumiraju.

 • Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo Verbić: Prosvetari imaju niže plate nego što bi trebalo

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić rekao je da sporazum koji je danas potpisan izmedu sindikata i Ministarstva prosvete podrazumeva isto ono što je bilo ponuđeno i pred druga dva sindikata u februaru.

 • Vesić: U nedelju potpisivanje ugovora, veliki dan za Beograd Vesić: U nedelju potpisivanje ugovora, veliki dan za Beograd

  Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će u nedelju biti potpisan ugovor za projekat "Beograd na vodi", čija će gradnja početi do kraja leta, a koji će doneti 13.000 radnih mesta i obezbediti stanove za skoro 17.000 ljudi.

 • Kraljevo: Izbodeni mladić van životne opasnosti Kraljevo: Izbodeni mladić van životne opasnosti

  Mladić iz Kraljeva P.U. (22) koji je juče operisan u kraljevačkoj bolnici, nakon što ga je grupa mladića izbola nožem u centru grada, u stabilnom je stanju i van životne opasnosti, izjavio je Tanjugu Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM