05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali prvo izvinjenjenje Pomirenje sa Srbijom na dobrom putu, ali prvo izvinjenjenje

  Šef kosovske diplomatije Hašim Tači tvrdi da Priština formira sud za ratne zločine kako bi pokazala da se Kosovo angažuje za pravednost i suočavanje sa prošlošću, što, kako je rekao, očekuje i od Srbije.

 • Stefanović od Euleksa traži rezultate istrage o ubistvu žandarma Stefanović od Euleksa traži rezultate istrage o ubistvu žandarma

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je danas, povodom godišnjice ubistva žandarma Stevana Sinđelića, pismo šefu Misije Euleksa Gabrijeleu Meučiju, u kojem ga je podsetio da ni srpska javnost ni porodica policajca nisu dobili odgovor ko ga je ubio, niti dokle je stigla istraga.

 • Đurić: Srbija i RS imaju podjednaku odgovornost za podršku Srbima na Kosovu Đurić: Srbija i RS imaju podjednaku odgovornost za podršku Srbima na Kosovu

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić izjavio je danas u Banjaluci da Srbija i Republika Srpska, koje je nazvao dvema srpskim republikama, imaju podjednaku odgovornost za podršku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 • Odalović: Za godinu dana pronađena samo jedna nestala osoba na Kosovu Odalović: Za godinu dana pronađena samo jedna nestala osoba na Kosovu

  Na području bivše Jugoslavije i danas se kao nestalo vodi 10.837 ljudi, dinamika rasvetljavanja njihovih sudbina je nezadovoljavajuća, a najviše zabrinjava to što je i dalje u mrtvačnicama 5.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka i delova tela, izjavio je danas šef Komisije Vlade Srbije za nestale, Veljko Odalović.

 • Đukić-Dejanović: Glavni odbor SPS verovatno početkom septembra Đukić-Dejanović: Glavni odbor SPS verovatno početkom septembra

  Potpredsednica Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da očekuje da početkom septembra bude sednica Glavnog odbora SPS na kojem treba da se izaberu stranački organi, ali je napomenula da datum zavisi od obaveza predsednika SPS i ministra, Ivice Dačića.

 • Albanci probili policijski kordon koji je štitio Srbe Albanci probili policijski kordon koji je štitio Srbe

  Grupa Albanaca danas je probila policijski kordon koji je obezbeđivao raseljene Srbe koji su došli u Ðakovicu da obeleže slavu, prenosi RTS.

 • Nikolić tražio podršku Nazarbajeva za zastitu baštine na Kosovu Nikolić tražio podršku Nazarbajeva za zastitu baštine na Kosovu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas zamolio predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva da pomogne Srbiji da zaštiti svoju kulturnu baštinu na Kosovu i da ne dozvoli da se srpska kulturna baština uvede u UNESKO na protivpravan i anticivilizacijski način, kao takozvana kosovska baština.

 • UNHCR: Značajna razlika između pojmova migrant i izbeglica UNHCR: Značajna razlika između pojmova migrant i izbeglica

  Izbeglica je svaka osoba koja je primorana da napusti svoju zemlju zbog oružanog sukoba ili opasnosti od progona, a migrant neko ko jo odlučio da dođe u drugu državu, najčešće zbog zaposlenja ili školovanja, naveo je danas UNHCR, naglasivši da država koja primi izbeglice, prema njima ima i određene zakonske obaveze definisane međunarodnim konvencijama.

 • RHMZ upozorava: Do 2. septembra veoma toplo, do 36 stepeni RHMZ upozorava: Do 2. septembra veoma toplo, do 36 stepeni

  Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da će na području Srbije do srede 2. septembra biti sunčano i veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom od 33 do 36 stepeni, a da će sunčano i toplo biti i sutra sa najvišom dnevnom temperaturom od 32 do 36 stepeni.

 • Vučković: Sporazumi iz Brisela nisu trijumf Srbije Vučković: Sporazumi iz Brisela nisu trijumf Srbije

  Vlada Demokratske stranke u senci ocenila je danas da ne postoji nijedan razlog da se sporazumi iz Brisela predstavljaju kao trijumf Srbije jer se tim dogovorima potpuno prekidaju institucionalne veze sa Srbima na severu Kosova.

 • Nikolić pozvao Kazahstan da investira u Srbiji Nikolić pozvao Kazahstan da investira u Srbiji

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da su politički odnosi Srbije i Kazahstana tradicionalno odlični, te istakao da je njegova želja da dve države na temelju prijateljstva razvijaju intenzivnu ekonomsku saradnju koja će biti od uzajamne koristi.

 • Gran pri "Naisa" Vlastimiru Ðuzi Stojiljkoviću Gran pri "Naisa" Vlastimiru Ðuzi Stojiljkoviću

  Odlukom žirija, najviše priznanje Gran pri "Naisa", ovogodišnjih 50. po redu filmskih susreta dodeljeno je nedavno preminulom glumcu Vlastimiru Ðuzi Stojiljkoviću za ulogu u filmu "Bez stepenika", saopšteno je večeras na svečanoj ceremoniji dodele nagrada u Niškoj tvrđavi.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending