05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Za 23 napada na pekare privedeno 11 osoba, šest maloletnika Za 23 napada na pekare privedeno 11 osoba, šest maloletnika

  Posle napada i uništavanja 23 objekta u Srbiji, uglavnom pekara, nakon fudbalske utakmice Srbija - Albanija, privedeno je ukupno 11 lica, od kojih je šest maloletnika, izjavio je danas poslanik SNS Milovan Drecun.

 • Bez struje 46.000 potrošača, sanacija do večeras Bez struje 46.000 potrošača, sanacija do večeras

  Sneg i snažni udari vetra doveli su do problema u snabdevanju električnom energijom, pa je bez struje jutros oko devet časova bilo oko 46.000 potrošača na području Prijepolja, Raške, Nove Varoši, Čačka, Guče, Sjenice, Ivanjice...

 • Rama za Dojče vele: Ta zastava je leteća avet koju su Albanci prvi put videli Rama za Dojče vele: Ta zastava je leteća avet koju su Albanci prvi put videli

  Albanski premijer Edi Rama ocenio je u intervjuu za "Dojče vele" da se odnosi između Beograda i Tirane, posle nedavnih dešavanja na beogradskom stadionu, nalaze u "embrionalnoj fazi" i izrazio uverenje da zemlje Balkana zajedno mogu da krenu napred ka ujedinjenoj Evropi.

 • Vekić: Stižu novi aparati za zračnu terapiju Vekić: Stižu novi aparati za zračnu terapiju

  Državni sekretar ministarstva zdravlja Borislav Vekić izjavio je danas da će kroz kredit Svetske banke u narednoj godini biti nabavljeno pet novih aparata za zračnu terapiju kako bi se konačno rešio problem listi čekanja za tu terapiju kod onkoloških pacijenata.

 • Ambasador Kirbi danas u poseti RTB Bor Ambasador Kirbi danas u poseti RTB Bor

  Ambasador Sjedinjenih Americkih Država u Srbiji Majkl Kirbi posetiće danas sa saradnicima Rudarsko-topionicarski basen Bor, saopšteno je iz borskog rudnika. Kirbi će, kako se navodi u saopštenju, najpre razgovarati sa menadžmentom kompanije, a razgovorima će, kako najavljuju iz RTB Bor, prisustvovati i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić, predsednik Upravnog odbora RTB-a Nemanja Stevanović, predstavnici američke kompanije "Friport Mekmoran" i čelnici opštine Bor.

 • Fajon: Srbija da se što pre uskladi sa EU Fajon: Srbija da se što pre uskladi sa EU

  Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu ne može direktno da utiče na evropski put Srbije - ako Srbija to ne želi, ocenila je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

 • Sutra o amandmanina na set privrednih zakona Sutra o amandmanina na set privrednih zakona

  Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas rad pretresom oko 35 amandmana na set zakona iz oblasti privrede, kojima se uređuje tržišta kapitala.

 • Joksimović: Novi koncept odnosa Srbije i Nemačke Joksimović: Novi koncept odnosa Srbije i Nemačke

  Ministarka zadužena za evropske intregracije Jadranka Jokismović izjavila je da vlada Srbije 'aktivno promoviše novi i bolji koncept nemačko-srpskih odnosa'.

 • Danas obeležavanje oslobođenja Novog Sada Danas obeležavanje oslobođenja Novog Sada

  Nizom manifestacija u Novom Sadu biće obeleženo 70 godina od oslobođenja grada i pobede nad fašizmom.

 • Zapaljena pumpa "Kenz petrol" u Jagodini Zapaljena pumpa "Kenz petrol" u Jagodini

  Benzinska pumpa "Knez petrol" zapaljena je jutros oko tri sata na Ribarskom putu na izlazu iz Jagodine prema Svilajncu, požar je ugašen i nema povređenih, izjavila je Tanjugu portparol Policijske uprave u Jagodini Ana Milojević.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM