05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sektor za vanredne situacije u pripravnosti zbog najave nevremena Sektor za vanredne situacije u pripravnosti zbog najave nevremena

  Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi, saopštio je danas MUP Srbije, povodom najave da se u Republici narednih dana očekuju obilne padavine, praćene zahlađenjem.

 • U pucnjavi na Bežanijskoj kosi ranjena dva muškarca U pucnjavi na Bežanijskoj kosi ranjena dva muškarca

  U pucnjavi koja se dogodila pod za sada nerazjašnjenim okolnostima u beogradskom naselju Bežanijska kosa, ranjena su dva muškarca.

 • Sav novac s računa Jelene Ognjanović doniran za lečenje dece Sav novac s računa Jelene Ognjanović doniran za lečenje dece

  Jelena i Nebojša Ognjanović saopštili su da su, u vidu donacija za lečenje dece, utrošili sav preostao novac sa Jeleninog računa sakupljen za lečenje njihove pokojne ćerke Tijane.

 • Bakić: Privatni mediji pod većom kontrolom od javnog servisa Bakić: Privatni mediji pod većom kontrolom od javnog servisa

  Mediji u Srbiji postaju bilteni onih koji imaju moć i kapital, i nespremni su da se odupru propagandi, ocenjeno je danas na skupu "Medijski monitoring: politička komunikacija u medijima", koji organizuje Fondacija Konrad Adenauer.

 • Drecun: Talenti neće u Srbiju Drecun: Talenti neće u Srbiju

  Direktorka Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun izjavila je večeras da se Srbija po svetskim statistikama nalazi na dnu lista po mogućnosti da privuče talente i da ih zadrži.

 • Požar u magacinu PKB-a pod kontrolom Požar u magacinu PKB-a pod kontrolom

  U požaru koji je izbio u magacinu PKB-a u Luci Beograd nema stradalih i povređenih, a požar je pod kontrolom, izjavio je danas načelnik Uprave za vanredne situacije Beograda Rade Milošević.

 • Jerkov: Uzeli smo 360, a vratili 480 miliona Jerkov: Uzeli smo 360, a vratili 480 miliona

  Račun Demokratske stranke je na jučerašnji dan bio blokiran za nešto malo više od 29 miliona dinara, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Blokada računa demokrata, zbog kredita uzetih za kampanje, traje više od godinu, a u DS kažu da očekuju da će iz nje izaći najkasnije za mesec i po dana.

 • Odgovornost za javnu sferu treba da ima struka Odgovornost za javnu sferu treba da ima struka

  Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da za sve što se plasira u javnu sferu odgovornost imaju i valsnici medija, ali i glavni i odgovorni urednici, odnosno da je sva odgovornost na struci.

 • Pomoćni radnik Skupštine krao novac RIK-a Pomoćni radnik Skupštine krao novac RIK-a

  Policija je podnela krivičnu prijavu tužilaštvu protiv pomoćnog radika (35) u Narodnoj skupštini zbog sumnje da je ukrao novac iz kancelarije Republičke izborne komisije, saopšteno je dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 • Biljani Srbljanović uručena Povelja za građansku hrabrost Biljani Srbljanović uručena Povelja za građansku hrabrost

  Dramskoj spisateljici Biljani Srbljanović danas je uručena Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić", koju tradiconalno dodeljuju Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM