05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vojna parada u Novom Sadu povodom Dana oslobođenja Vojna parada u Novom Sadu povodom Dana oslobođenja

  Povodom 72 godine od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu u tom gradu je danas održana vojna parada - prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije, koju je pratio državni vrh Srbije, kao i veliki broj građana.

 • Vučić: Da prevaziđemo poraze, i da idemo dalje Vučić: Da prevaziđemo poraze, i da idemo dalje

  Srećan sam što sam u spomen sobi u kasarni u Nišu mogao da vidim da neko vodi računa o Srbima koji su poginuli u NATO agresiji, što su njihova imena tu, što nisu zaboravljena, iako sve to radimo stidljivo, i dalje se svoje senke plašimo, kaže premijer Aleksandar Vučić.

 • Koha: Beograd izneo dva uslova za pozivni broj, Priština odbila Koha: Beograd izneo dva uslova za pozivni broj, Priština odbila

  Prištinski list "Koha ditore" piše danas da je u pregovorima Beograda i Prištine o sporazumu o telekomunikacijama u Briselu "srpska strana predstavila dva uslova u zamenu za davanje zelenog svetla Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji (ITU) koja treba da dodeli pozivni telefonski broj Kosovu", koje je Priština navodno odbila.

 • MUP: Rasvetljeno sinoćno ubistvo mladića u Šapcu MUP: Rasvetljeno sinoćno ubistvo mladića u Šapcu

  Policija je identifikovаla dvа osumnjičena za sinoćno ubistvo jednog mladića iz Šapca, а potom i uhаpsila jednog od njih, saopštio je danas MUP.

 • EU: Demarkacija granice Kosova s Crnom Gorom uslov za viznu liberalizaciju EU: Demarkacija granice Kosova s Crnom Gorom uslov za viznu liberalizaciju

  Šefica kancelarije i specijalna izaslanica EU na Kosovu, Natalija Apostolova danas je u Prištini rekla da je demarkaciju granične linije Kosova s Crnom Gorom Evropska komisija postavila Kosovu kao uslov za liberalizaciju viza, da bi se izbegli problemi kojih je bilo s drugim zemljama.

 • U Prištini seminar NATO, Srbija nije došla U Prištini seminar NATO, Srbija nije došla

  U Prištini se danas održava "Rouz-Rot seminar Parlamentarne Skupštine NATO" na kojem učestvuju poslanici iz 21 države članice te alijanse i partnerskih zemalja.

 • Nikolić: Srbija se opet bori za pravdu u međunarodnom pravu Nikolić: Srbija se opet bori za pravdu u međunarodnom pravu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da se Srbija danas, kao i mnogo puta u svojoj istoriji, opet bori za principe pravde u međunarodnom pravu i poretku i iste standarde za sve.

 • Žrtve zločina u Sjeverinu proglasiti civilnim žrtvama rata Žrtve zločina u Sjeverinu proglasiti civilnim žrtvama rata

  Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je danas da se žrtvama zločina u Sjeverinu mora obezbediti status civilnih žrtava rata, a svi koji su učestvovali u pripremama, organizaciji, komandovanju, izvršenju i skrivanju zločinaca osuđeni.

 • Sutra oblačno i toplije, do 19 stepeni Sutra oblačno i toplije, do 19 stepeni

  U Srbiji će sutra ujutro po kotlinama i u nižim predelima biti mestimično magla, dok će tokom dana u većem delu zemlje biti malo do umereno oblačno i toplije, a u Timočkoj Krajini oblačno i hladnije vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Minić: Poseta delegacije Krima Srbiji je problematična Minić: Poseta delegacije Krima Srbiji je problematična

  Predsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je danas da je posete delegacije Krima Srbiji problematična jer utiče pre svega na njene odnose sa Ukrajinom, navodeći da poseta takođe ne doprinosi unapređivanju položaja Srbije u procesu evrointegracija.

 • Vučić: Sutra detalji o istrazi o zbivanjima u Crnoj Gori Vučić: Sutra detalji o istrazi o zbivanjima u Crnoj Gori

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sutra saopštiti detalje do kojih su došli nadležni organi Srbije u vezi sa istragom koja se u Crnoj Gori vodi povodom optužbi za navodni pokušaj državnog udara u toj državi i hapšenjem grupe državljana Srbije.

 • Predsednik Skupštine Kosova: Prevremeni izbori su mogući izlaz Predsednik Skupštine Kosova: Prevremeni izbori su mogući izlaz

  Predsednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije, Kadriu Veselji je izjavio da su prevremeni poslanički izbori mogući izlaz iz sadašnje situacije na Kosovu ukoliko se o tome dogovore vlast i opozicija.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Sajam knjiga 2016
medijska pismenost
Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side
Android NM