05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Srbiju nećete da zgazite Vučić: Srbiju nećete da zgazite

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Oplencu da građani i vlast moraju da se trude i rade još više, kako bi država ekonomski ojačala i imala snage da se suprotstavi političkim pritiscima.

 • Veber: Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika Veber: Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika

  Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da premijer Aleksandar Vučić treba da ode na komemoraciju u Srebrenicu 11. jula, ali i da prestane da podržava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 • U subotu ukopavanje posmrtnih ostataka 136 žrtava u Srebrenici U subotu ukopavanje posmrtnih ostataka 136 žrtava u Srebrenici

  Organizacioni odbor komemorativnog skupa u Srebrenici saopštio je da će 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 136 identifikovanih žrtava zločina 1995. godine koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske.

 • "Gardijan": Britanija i SAD žrtvovale Srebrenicu "Gardijan": Britanija i SAD žrtvovale Srebrenicu

  Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest nedelja pre masakra u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale u svojim nastojanjima da se postigne mir, piše londonski "Gardijan".

 • Izetbegović podržao britansku rezoluciju Izetbegović podržao britansku rezoluciju

  Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je pismo predsedniku Saveta bezbednosti UN Džerardu van Bohemenu, u kojem izražava svoju punu podršku nacrtu rezolucije SB o Srebrenici, koju je predložila Velika Britanija, objavila je Anadolija.

 • Patrijarh Irinej: Neprihvatljivo zatrpavanje temelja bazilike Patrijarh Irinej: Neprihvatljivo zatrpavanje temelja bazilike

  Patrijarh Irinej saopštio je danas da je neprihvatlnjivo planirano zatrpavanju temelja bazilike blizu Bele Palanke radi izgradnje novog autoputa.

 • Mađarska: Više od 1.500 migranata tokom vikenda Mađarska: Više od 1.500 migranata tokom vikenda

  Mađarska policija saopštila je danas da je tokom proteklog vikenda registrovala 1.576 novih migranata na teritoriji ove zemlje, a najviše njih uhvaćeno je na području Županije Čongrad koja se graniči sa Srbijom.

 • Zaštićeni svedok danas svedoči protiv Olivera Ivanovića Zaštićeni svedok danas svedoči protiv Olivera Ivanovića

  Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba biće nastavljeno danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem prvog od dvojice zaštićenih svedoka.

 • Gašić: Strani vojnici kroz Srbiju samo uz naš poziv Gašić: Strani vojnici kroz Srbiju samo uz naš poziv

  Podršku sporazumu država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u “Partnerstvu za mir” o statusu njihovih snaga danas su najavile stranke vladajuće većine i opozicione DS i SDS, a ministar odbrane Bratislav Gašić i poslanici su tokom rasprave poručili da nijedna strana vojska neće moći da koristi kapacitete naše vojske, niti da prolazi kroz našu teritoriju bez poziva Srbije.

 • Mediji: Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj Mediji: Kapetan Dragan u četvrtak u Hrvatskoj

  Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, ove sedmice biće izručen Hrvatskoj i njegovo prebacivanje iz Australije u Split očekuje se u 9. jula u jutarnjim satima, saznaje hrvatski Tportal.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending