05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Brisel i Beograd ćute o Miloševiću Brisel i Beograd ćute o Miloševiću

  Predstavnici Evropske unije i Srbije nisu želeli da odgovore na pitanje Danasa da li postoje podaci o tome da li je nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević imao imovinu u inostranstvu.

 • Okupljanje desnice nakon izbora u DSS Okupljanje desnice nakon izbora u DSS

  Partije desne orijentacije u Srbiji, osim Srpske radikalne stranke, spremne su da se ujedine u jedan opozicioni blok, ali sve zavisi od toga ko će 12. oktobra biti izabran za novog predsednika Demokratske stranke Srbije, ocenjuju sagovornici Danasa iz tih partija.

 • Štrajk policije otkazuje Paradu ponosa Štrajk policije otkazuje Paradu ponosa

  Iako MUP još radi bezbednosnu procenu rizika za održavanje Parade ponosa, postoji velika verovatnoća da će manifestacija biti otkazana, jer dva dana pre šetnje najveći broj policajaca stupa u štrajk.

 • Mihajlovićeva najavila smene direktora Železnica Mihajlovićeva najavila smene direktora Železnica

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas smene direktora u "Železnicama Srbije", zbog odluke da ne potpišu aneks ugovora o realizaciji ruskog kredita za rehabilitaciju pruga.

 • Dačić: Ovo nisu Vučićeve mere, svi snosimo odgovornost Dačić: Ovo nisu Vučićeve mere, svi snosimo odgovornost

  Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je vlada jedinstvena po pitanju mera štednje, da se preduzimaju odlučni koraci kako bi se "spasila Srbija" i da cilj nije smanjivanje plata u javnom sektoru i penzija, već povećanje privredne aktivnosti, investicija i bolji život građana.

 • Kratki letovi za Australiju iz Beograda Kratki letovi za Australiju iz Beograda

  Aviokompanija "Etihad ervejz" omogućila je letove iz Beograda do Australije, a celo putovanje će trajati između 21 i 22 sata, izjavio je danas generalni menadžer te kompanije za Srbiju Đorđe Vukotić.

 • U Valjevu rođena prva beba iz zamrznutog embriona U Valjevu rođena prva beba iz zamrznutog embriona

  U Centru za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici u Valjevu rođena je prva beba implantacijom odmrznutog embriona, što je jedinstven slučaj u sistemu državnog zdravstva.

 • O merama Vlade Srbije O merama Vlade Srbije

  Mere koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavio su teške i bolne, ali su nužne, kao korak ka ozdravljenju privrede, ocenjuju danas za Tanjug ekonomisti i eksperti.

 • Gligorov: Najveći izazov smanjenje subvencija Gligorov: Najveći izazov smanjenje subvencija

  Stručni saradnik Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Vladimir Gligorov izjavio je da mere za oporavak srpske privrede, koje je predstavio srpski premijer Aleksandar Vučić, imaju za cilj da se postigne veća makroekonomska stabilnost, poveća poverenje investitora i smanji rizik od bankrota.

 • CINS: Privatno obezbeđenje dovelo do smrti šest osoba CINS: Privatno obezbeđenje dovelo do smrti šest osoba

  Privatno obezbeđenje u noćnim klubovima, preduzećima ili na javnom mestu u proseku svake druge godine ubije po jednu osobu, a u sukob sa građanima, novinarima, javnim ličnostima, pa čak i sa decom, uđe najmanje osam puta godišnje pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Android NM