05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Jedan strateški cilj - članstvo u EU Vučić: Jedan strateški cilj - članstvo u EU

  Srbija ima jedan strateški cilj - članstvo u Evropskoj uniji, ali ima korektnu saradnju sa Rusijom, baš kao i Nemačka, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

 • Vukčević optimista da će Specijalni sud biti osnovan Vukčević optimista da će Specijalni sud biti osnovan

  Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je danas da očekuje da kosovske vlasti formiraju Specijalni sud za ratne zločine OVK, koji bi stavio tačku na istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca.

 • Branioci Šarića: Svedoci saradnici lažu, proces nije bio fer Branioci Šarića: Svedoci saradnici lažu, proces nije bio fer

  Branioci u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za šverc kokaina kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu nastavili su danas izlaganje završnih reči, tražeći od suda da odbije optužnicu.

 • Štampa: Srbija i Albanija spremne na određenu saradnju Štampa: Srbija i Albanija spremne na određenu saradnju

  Uprkos dugom niza zađevica koje su pre svega usmerene ka domaćoj publici, u Tirani i Beogradu postoji spremnost na određenu vrstu saradnje, ocenjuje štampa na nemačkom povodom posete premijera Srbije Albaniji.

 • Miler: Izvoz ruskog gasa na evropsko tržište u porastu Miler: Izvoz ruskog gasa na evropsko tržište u porastu

  Izvoz ruskog gasa na evropsko tržište je u porastu i nastaviće da raste u narednih 15 godina za oko 17 odsto, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i naglasio da postoji potreba za novim gasovodima između Rusije i Evrope o čemu će se pregovarati.

 • Dačić: Srbija podržava stabilnost i evropski put Makedonije Dačić: Srbija podržava stabilnost i evropski put Makedonije

  Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je danas u razgovoru sa makedonskom ambasadorkom u Beogradu Verom Jovanovski Tipko da Srbija i njeno rukovodstvo čvrsto podržavaju stabilnost i evropski put Makedonije.

 • Stojčić: U Novom Sadu počeće izmeštanje objekata železnice Stojčić: U Novom Sadu počeće izmeštanje objekata železnice

  Generalni direktor "Železnica Srbije" Miroslav Stojčić izjavio je danas da će Novi Sad biti prvi grad u našoj zemlji u kojem će početi ostvarivanje projekta izmeštanja železničke infrastrukture na nove lokacije.

 • Gašić ispratio srpske mirovnjake u Liban Gašić ispratio srpske mirovnjake u Liban

  U kasarni "Prvi pešadijski puk kneza Miloša Velikog" u Vranju danas je upriličen svečani ispraćaj 163 vojnika, koji će učestvovati u multinacionalnoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu, a ministar odbrane Bratislav Gašić je ocenio da je njihovo angažovanje dokaz vrhunske osposobljenosti pripadnika VS.

 • Janković: I dalje prisutni brojni oblici diskriminacije Janković: I dalje prisutni brojni oblici diskriminacije

  Novoizabrana poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je učinjeno mnogo na polju antidiskriminacione politike, ali da su u Srbiji i dalje prisutni različiti i brojni oblici diskriminacije.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Nedstor
Zlatiborac
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM