05.01.2012 Beograd

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu

Protiv Srbije 5.000 predstavki u Strazburu
Državljani Srbije podneli su oko 5.000 predstavki protiv svoje države Evropskom sudu za ljudska prava, a najčešći razlozi su dugo trajanje sudskih postupaka i neizvršavanje presuda.

Broj predstavki protiv Srbije u Strazburu u stalnom je porastu. Nezvanično broj predstavki je oko 5.000, ali zvanične i tačne podatke imaćemo tokom ovog meseca, rekao je agenciji Beta zastupnik Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava Slavoljub Carić.

On je precizirao da se najveći broj predstavki odnosi na dugo trajanje sudskih postupaka u Srbiji i  neizvršavanje pravosnažnih presuda pred domaćim sudovima. 

U periodu od januara do juna 2011. godine, Srbija je po broju podnetih predstavki bila na sedmom mestu u  Evropi. Ispred Srbije su Rusija, Turska, Ukrajina, Rumunija, Italija i Poljska, ali, kako se ističe u izveštaju  Zastupnika, te zemlje imaju i znatno veći broj stanovnika, pa samim tim i veći broj potencijalnih podnosilaca  predstavki. 

Od ukupno 56 donetih presuda koje se odnose na Srbiju, u 49 je utvrđena bar jedna povreda odredaba  evropske Konvencije o ljudskim pravima. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Neobjašnjiva hrvatska oslobađajuća presuda Glavašu Vučić: Neobjašnjiva hrvatska oslobađajuća presuda Glavašu

  Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je oslobađajuća presuda Branimiru Glavašu još jedna u nizu teških i neobjašnjivih odluka donetih u Hrvatskoj direktno protiv srpskog naroda.

 • Protestna nota Hrvatskoj zbog incidenata u Srbu Protestna nota Hrvatskoj zbog incidenata u Srbu

  Srbija je uručila protestnu notu Hrvatskoj zbog niza incidenata tokom obeležavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu i očekuje hitnu reakciju hadležnih organa povodom etnički motivisanih incidenata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

 • Zatvorske kazne zbog pronevere u Novom Pazaru Zatvorske kazne zbog pronevere u Novom Pazaru

  Zbog pronevere 18 miliona dinara iz gradskog i budžeta Republike Srbije, Viši sud u Novom Pazaru osudio je bivše službenike lokalne samouprave Darka Drmanića na godinu i 10 meseci zatvora, a Denisa Rastodera na godinu i šest meseci, saznaje radio Sto plus.

 • Skot: Migranti žive u uslovima koji su sramota i za Mađarsku i za Srbiju Skot: Migranti žive u uslovima koji su sramota i za Mađarsku i za Srbiju

  Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kajl Skot ocenio je danas u Subotici da migranti koji borave u improvizovanom kampu u blizini graničnog prelaza Horgoš žive u uslovima koji su sramota i za Mađarsku i za Srbiju.

 • Putevi Srbije: Moguće zadržavanje na naplatnoj stanici Beograd Putevi Srbije: Moguće zadržavanje na naplatnoj stanici Beograd

  Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je da se u narednim satima očekuje zadržavanje na naplatnoj stanici "Beograd" zbog saobraćajne nesreće koja se u poslepodnevnim časovima dogodila kod Lozovičke česme.

 • Dačić zahvalio Ukrajini na aktivnom učešću u Kforu Dačić zahvalio Ukrajini na aktivnom učešću u Kforu

  Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa potpredsednicom Vlade Ukrajine Ivanom Klimpuš-Cincadze i tom prilikom su konstatovali uzajamnu privrženost principu teritorijalnog integriteta, koji je osnovni postulat mirnog razvoja međunarodnih odnosa.

 • Odalović: Nema grobnica u centru Prištine Odalović: Nema grobnica u centru Prištine

  Ostaci tela ljudi nisu nađeni ni na trećoj lokaciji koja je u potrazi za masovnom grobnicom istražena kod nezavršene pravoslavne crkve u Prištini, izjavio je danas sekretar Kancelarije Vlade Srbje za nestala lica, Veljko Odalović.

 • Migranti na Horgošu: Ostajemo ovde dok ne dobijemo odgovor Migranti na Horgošu: Ostajemo ovde dok ne dobijemo odgovor

  Šestoro migranata koji od nedelje štrajkuju glađu na mađarsko-srpskoj granici zbog, kako kažu, stroge kontrole mađarske granice, primljeno je u gradsku bolnicu u Subotici.

 • MUP: U sudaru nije učestvovalo vozilo Vlade, već privatno MUP: U sudaru nije učestvovalo vozilo Vlade, već privatno

  Vozilo koje je ranije danas učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi u Nemanjinoj ulici u Beogradu nije službeno vozilo Vlade Srbije, niti bilo kog drugog državnog organa, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Gojković: REM funkcioniše u zakonskim okvirima, tri nova člana uskoro Gojković: REM funkcioniše u zakonskim okvirima, tri nova člana uskoro

  Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje doneo je danas odluku da pokrene postupak izbora tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na predlog nadležnog odbora Skupštine Vojvodine i udruženja izdavača elektronskih medija.

 • Mihajlović: Nelegalna gradnja je krivično delo Mihajlović: Nelegalna gradnja je krivično delo

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović pozvala je danas predsednike opština u Beogradu i Srbiji da se postaraju da se Zakon o ozakonjenju dosledno primenjuje.

 • Linta: Kovač slepo sledi politiku Tuđmana Linta: Kovač slepo sledi politiku Tuđmana

  Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač i njegovi istomišljenici slepo slede politiku Franje Tuđmana koji je jasno rekao da je NDH istorijski izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom, a ne zločinačka tvorevina, saopštio je danas predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM