Psovke i govor mržnje prema LGBT osobama u časopisu za gimnazije
07.10.2013 | 10:35h ► 15:01h Beograd

Psovke i govor mržnje prema LGBT osobama u časopisu za gimnazije

Psovke i govor mržnje prema LGBT osobama u časopisu za gimnazije
Psovke i govor mržnje prema homoseksualcima objavljeni su u časopisu Foruma beogradskih gimnazija u intervjuu Bore Đorđevića, pevača 'Riblje čorbe'.

Forum beogradskih gimnazija izdaje dvomesečni časopis Forum. U junskom broju u tom magazinu objavljen je intervju sa Borom Đorđevićem. Na pitanje o uticaju škole na povećanje nataliteta, Đorđević je odgovorio kako “pederi nisu prirodna stvar”.

Povodom neizbacivanja đaka iz škole zbog neopravdanih kaže: “Pa koji k... onda uči”, prenosi Blic.

U Forumu kažu da “ne može svako da psuje, ali da u svakoj kulturi postoje oni koji su se za to izborili”.

“Naš časopis ide u celu Srbiju i do sada nije bilo reakcija na intervju. Kada je u pitanju odnos prema LGBT populaciji, slažem se da u društvu postoji problem, ali je pitanje gde bi trebalo da bude granica naše tolerancije. Iz teksta sam shvatio da je muzičar Bora Đorđević protiv Parade ponosa i da je ona nespojiva sa nečim što je korisno za obrazovanje”, kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma, koji dodaje da najviše on odlučuje šta će izaći u časopisu.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Parade ponosa 2013, kaže da je govor mržnje tipičan za Boru Đorđevića i dodaje da tekst objavljen na sajtu Foruma pokazuje prosvetne radnike koji prednjače u negativnim stvarima, umesto u pozitivnim.

“Tako se huška na mržnju, a tamo gde ima mržnje, nema mesta toleranciji”, kaže on.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović protiv je ovakvih tekstova.

“Nije sporan ničiji privatan stav, ali mi se ipak čini da nije u redu objaviti tekst sa takvim kvalifikacijama na tom mestu”, priča Ognjanović.

Forum: Časopis nije namenjen učenicima 

U saopštenju Foruma koje je poslato novinskim redakcijama kao reakcija na tekst Blica, stoji da je časopis sindikalno-stručnog karaktera i da je namenjen “isključivo nastavnicima gimnazija u celoj Srbiji. Raspodeljuje se i čita u školskim zbornicama, a nije namenjen učenicima”.

“Smatrali smo da u intervjuu sa Borom Đorđevićem nije potrebno izvršiti korekciju njegove izjave, jer on je javna ličnost koja ima prava da komentariše i odgovori na pitanje koje se odnosilo pre svega na pojavu ‘bele kuge’ i srpsko obrazovanje. Napominjemo da je nastavnička populacija ozbiljna čitalačka grupa koja ume da razlikuje senzacionalizam od ozbiljnih socioloških pojava”, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da Forum nema ništa protiv da i druge zainteresovane strane reaguju i kažu šta misle.

“U tom smislu smo se obratili organizaciji LGBT i G-dinu Goranu Miletiću da u našem sledećem broju daju svoj intervju, ukoliko to budu želeli”, stoji u saopštenju.

Petrušić osudila izjave

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić danas je osudila iznošenje diskriminatornih stavova koje je muzičar Bora Đorđević izrekao u intervjuu.

"Nedopustivo je da se ovakve izjave nađu u glasilu jednog udruženja koje okuplja prosvetne radnike čija je dužnost da promovišu kulturu ljudskih prava, nenasilja i tolerancije", navela je Nevena Petrušić u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da posebno zabrinjava što predsednik Foruma gimnazija iznete stavove ne samo što ne osuđuje, već im nalazi opravdanje, i uz to postavlja pitanje "gde bi trebalo da budu granice tolerancije".

"Ovo treba da bude dodatni povod da ministarstvo prosvete preduzme sve neophodne mere kako bi ovakve pojave bile eliminisane", navela je poverenica.

Nevena Petrušić podsetila je da nadležno ministarstvo ni posle više od dve dve godine nije postupilo po preporuci poverenice da se iz nastavnih materijala eliminišu diskriminatorni stavovi i ugrade teme koje kod učenika razvijaju razumevanje i prihvatanje različitosti i uče ih toleranciji kao neophodnom uslovu zajedničkog života u demokratskom društvu.

autor: VPS izvor: Blic/Novi magazin/Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.10.2013, 14:37h mira (1)

    Pa gospodo ovo je sramota! Dugo se sumnjalo da ste simpatizeri jedne stranke, a ovo je jedna od potvrda toga. Vas casopis treba da govori o pravima prosvetnih radnika, ili strucnom osposobljavanju, a ne vulgarnim homofobicnim intervjuima. Kolega koji je odobrio ovaj clanak treba da bude udaljen iz prosvete jer ne samo da ne postuje zakon, vec nije moralno podoban da vaspitava mlace.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side