27.08.2016 Zagreb

Pusić: Prekinuti sa preterivanjem u odnosu sa SRB i BiH

Pusić: Prekinuti sa preterivanjem u odnosu sa SRB i BiH Foto: Screenshoot
Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poručila je sinoć da u predizbornoj kampanji treba prestati sa preterivanjem u odnosu na Srbiju i BiH.

Ona je navela da srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji treba ukloniti kroz bilateralne pregovore.

"U predizbornoj kampanji se, nažalost, često govore preterane stvari", ocenila je Pusić sinoć u komentaru na svom Fejsbuku, koji se, kako navodi agencija Hina, očito odnosi na političku situaciju nastalu nakon objave audio snimke izjava Zorana Milanovića u razgovoru sa predstavnicima branitelja, koje su izazvale burne reakciju u Srbiji i BiH.

"Nacionalni naboj je i kod nas, a i u zemljama u našem susedstvu, postao gotovo standardni instrument političkog nadmetanja. Mislim da sa time treba da se prekine. Nijedna od naših država nastalih na jugoistoku Evrope u devedesetim godinama prošlog veka nije savršena i svi imamo još jako mnogo posla", napisala je Pusić.

"BiH verojatno više od drugih, ali najmanje svojom krivicom. U poslednjih 25 godina toliko je destrukcije bilo usmereno na tu zemlju da je impresivno da ipak uspeva da se održi na nogama. BiH zaslužuje svaku podršku u svojoj konsolidaciji i na svom putu prema EU članstvu. U razdoblju od 2012. pa do kraja 2015. tu je podršku od Hrvatske i imala i imaće je i u buduće", istakla je Pusić.

Ssto se Srbije tiče, odnosi sa Hrvatskom od kraja rata nisu nikada bili lošiji nego danas, što nikome nije u interesu, smatra Pusić i naglašava da Srbija ima vlast kakvu su njeni gradjani izabrali, a odnosi izmedju dvaju zemalja ne mogu da se temelje na simpatiji ili antipatiji, odnosno ljubavi ili mržnji, već na racionalnom interesu.

"Naš interes je mir i stabilnost u regionu, rešavanje problema pregovorima i dogovor tamo gde nas činjenica susedstva upućuje na dogovor. Naš interes je i privredna saradnja, saobraćaj, bezbednost ulaganja, bezbednost gradjana", napominje bivša šefica hrvatske diplomatije.

"U tom smislu je Zakon o regionalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji neodrživ i štetan i za naše medjusobne odnose kao i u kontekstu Evropske unije. O tome treba i bilateralno pregovarati kako bi se garantovala bezbednost gradjana i uklonio taj trajni povod za večno vraćanje na ustaše i četnike", poručila je Pusićeva.

autor: JP izvor: B92
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.08.2016, 10:08h A najbolje bi bilo...

    "Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić poručila je sinoć da u predizbornoj kampanji treba prestati sa preterivanjem u odnosu na Srbiju i BiH...." ... - ... A najbolje bi bilo vratiti i Hrvate i Srbe (i sve njihove razne kasnije religiozne derivate) tamo negde u prostor između Odre i Volge, recimo od Baltičkog mora do blizu Karpata (ali ne i na Karpate – da budu blizu Balkana!) ili tamo negde u vukoj***ne oko Buga, Dnjepra i Dona, u Samovo carstvo (ali dalje od Crnog mora – da ne pronađu ušće Dunava!)..., pa - neka se tamo prepiru, kolju, ubijaju... do mile volje - zabavljaju već kako hoće!!!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side