18.12.2017 Beograd

Radić: Hrvatska optužnicom želi da učvrsti crno-belu sliku o ratu 90-ih

Radić: Hrvatska optužnicom želi da učvrsti crno-belu sliku o ratu 90-ih Foto: pixabay
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da Hrvatska podizanjem optužnice za napad na Banske dvore posle 26 godina želi da učvrsti sopstvenu "crno-belu" sliku o ratu, po kojoj to nije bio dogovoreni i planirani građanski rat, već etnička agresija Srba.

"Hrvatska želi da učvrsti i ono što piše u njihovoj novoj Strategiji nacionalne sigurnosti gde se doslovce kaže da je jedan od ciljeva zaštite sigurnosti države i zaštita 'naučno dokazane istine o domovinskom ratu'", rekao je Radić agenciji Beta.

On je rekao da Hrvatska želi da dokaže da između tadašnjih rukovodstava Beograda i Zagreba nije moglo da bude bilo kakvog dogovora, čim je jedna strana pokušala da ubije rukovodstvo druge strane.

"Hrvatska želi da uguši svaki glas onih koji kažu da je rat bio politička propagandna igra. Od ponašanja hrvatske regularne vojske prilikom operacije Vojske Republike Srpske 'Koridor' pa sve do ponašanja Beograda i srpskog rukovodstva na Palama za vreme hrvatske akcije 'Oluja'", rekao je Radić i dodao da je takvo stanovište ne odgovara stvarnosti, zbog čega je i bilo potrebno više od četvrt veka da se napravi optužnica.

Protiv šestorice bivših visokih oficir Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane JNA podnete su krivične prijave zbog raketiranja Banskih dvora u Zagrebu u oktobru 1991. Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva najviših predstavnika državnih vlasti Hrvatske i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Radić je naveo da slika koju Hrvatska želi da stvori da je postojala velikosrpska agresija i pravedni odbrambeni rat, pada u vodu čim se uzme u obzir da je napad na Banske dvore izveden u trenutku kada je komandu nad JNA imalo Predsedništvo SFRJ, a ne Slobodan Milošević.

"Teza o pravednoj odbrani od srpske agresije pada u vodu i kada se pogleda etnički sastav pilota koji su 1991. pa sve do Sarajevskog primirja 1992. godine leteli u JNA i vrlo efikasno izvršavali zadatke. Neki su bili hrvatske nacionalnosti i kasnije leteli u hrvatskoj vojsci. Neki su stigli da zasluže priznjanja za svoje ratovanje od obe strane a jedan je tek prošle godine otišao u penziju. I kako se to uklapa u tezu o velikosrpskoj agresiji?", upitao je Radić.

Komentarišući izjave optuženih, koji su preuzeli odgovornost za napad na sebe tvrdeći da su odluku o napadu doneli samostalno, Radić je rekao da to rasterećuje državu eventualne odgovornosti ali da to može biti opasno po te ljude, s obzirom da su "hrvatski sudovi do sada pokazali visok nivo tvrdoglavosti u zastupanju teze da je zlo uvek na drugoj strani".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.12.2017, 20:50h ... A Srbi bi da to bude u KOLORU... (1)

    "Radić: Hrvatska optužnicom želi da učvrsti crno-belu sliku o ratu 90-ih..." ...-... A SRBIJA želi da ta slika bude u KOLORU, i to - ROZIKASTOM/RUŽIČASTOM KOLORU...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side