Radić: Ohrabruje da makar neka međunarodna institucija postavi barijeru Prištini
20.11.2018 Beograd

Radić: Ohrabruje da makar neka međunarodna institucija postavi barijeru Prištini

Radić: Ohrabruje da makar neka međunarodna institucija postavi barijeru Prištini Foto: prtscr ytb
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas, povodom odbijanja zahteva Kosova da postane članica Interpola, da je ohrabrujuće da je bar neka od međunarodnih institucija od kredibiliteta postavila barijeru Prištini.

"U poslednje vreme je bilo mnogo poraza iz srpskog ugla. Svedoci smo velikog truda prištinskih vlasti da se oforme oružane snage i blagonaklonosti nekih zemalja za tu ideju, pa sve do neprijatnosti u protokolu u Parizu, prilikom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Sve su to loši pokazatelji i sada je stigla konačno jedna dobra vest", rekao je Radić agenciji Beta.

On je odbacio tvrdnje da bi odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu moglo imati i neke bezbednosne reperkusije i podsetio da Kosovo ni do sada nije bilo član te organizacije.

"Ostaće neki status kvo. Priština će svakako pokušati ponovo. Na duže staze, zbog činjenice da vodeće sile zapadne civilizacije podržavaju nezavisnost Kosova, to deluje onespokojavajuće. Ali za sada, dok bitka traje, bitno je da imamo što više aduta u našim rukama koji se mogu upotrebiti u dijalogu. To je, iz ugla onoga ko vodi pregovora, korisno i iz psihološko-progagandnog ugla", rekao je Radić.

 

Bojan Elek: Glasanje u Interpolu politički proizvod

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek ocenio je danas da je odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, "politički proizvod jednog političkog trenutka", za koji su i Beograd i Priština iskoristile ogromne resurse.

Elek je za agenciju Beta kazao da Beograd i Priština imaju obavezu da unapređuju policijsku saradnju, ali da takva saradnja može da bude ugrožena zbog podizanja tenzija uoči samog glasanja, prvenstveno kroz "ružne naslove u medijima".

"Beograd i Priština bi trebalo da policijsku saradnju reše na principijelnom nivou kroz pravno obavezujući sporazum, kojim treba da se završi dijalog u Briselu", ocenio je Elek.

Podsetio je da se trenutno saradnja Prištine i Beograda u Interpolu odvija preko misije Unmika, a da je misija Euleksa kontakt tačka za saradnju u Europulu.

"Kosovo će i dalje moći da aplicira za članstvo u Interpolu, ali sada je potrošilo svoj politički kapital i verovatno će čekati povoljniji trenutak, kada bude procenilo da može da dobije neophodnu dvotrećinsku većinu", rekao je Elek.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side