Radić: Oružane snage Kosova su više politički nego vojni problem za Srbiju
22.10.2018 | 12:16h ► 12:41h Beograd

Radić: Oružane snage Kosova su više politički nego vojni problem za Srbiju

Radić: Oružane snage Kosova su više politički nego vojni problem za Srbiju Foto: prtscr ytb
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da eventualno formiranje oružanih snaga Kosova iz perspektive bezbednosti ne može da bude izvor problema ali da to predstavlja politički problem kojem Srbija mora da se suprotstavlja, s obzirom na jasnu nameru vlasti u Prištini da i na taj način pokažu sopstvenom javnom mnjenju da rade na zaokruživanju elemenata državnosti.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da je u celoj priči uglavnom reč o političko-propagandnom problemu jer se i u prošlosti pokazalo da je izvor opasnosti za Srbiju uvek sa Kosova dolazio od ilegalnih formacija koje su izvodile terorističke napade.

"I u ovom trenutku Priština ima jezgro za razvoj vojske. Imaju ministarstvo koje lako može da postane ministarstvo odbrane, imaju vojnu strukturu i organizovani su vojno, imaju puške. Ali za nas nije ključno pitanje da li neka formacija ima teško naoružanje ili ne. Za nas je politički problem sama ideja kosovske vojske i to je tema kojoj Srbija mora da se suprotstavlja i pred međunarodnom zajednicom bori da se to ne sprovede. A nije pitanje da li će neko imati minobacače ili ne", rekao je Radić.

On je naveo da ni Bezbednosne snage Kosova ni eventualne oružane snage nisu izvor vojnog ugrožavanja niti ima razloga da se veruje da će to biti u budućnosti, ali da nije džentlmenski to što se Priština u sred dijaloga odlučuje na taj potez.

Radić je naveo da su do sada te snage na terenu bile pod snažnom kontrolom Kfora i da je jasno da i u narednom periodu međunarodne snage neće dozvoliti postojanje konkurencije po pitanju postojanja druge oružane sile na Kosovu.

"Tek sa jasnom slikom kada će prestati mandat Kfora može da se priča o nastajanju oružanih snaga Kosova u punom formatu. Kfor će to dozvoliti tek kada budu imali termin kada odlaze. Čak i pristalice nezavisnosti Kosova neće dozvoliti da bude drugačije", rekao je on.

 

Janjić: Proces formiranja vojske Kosova ne mogu da zaustave ni Rusija ni Kina

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da proces formiranja vojske Kosova Srbija ne može da zaustavi, a ne mogu ni svetske sile kao što su Rusija i Kina, te da taj proces može biti samo usporen ili odložen.

Janjić je u izjavi za agenciju Beta rekao da očekuje da jedino Rusija na narednoj sednici Saveta bezbednosti UN poveže pravljenje vojske Kosova i ukidanje UNMIK-a kao jednostrani čin Zapada, što će biti "maksimum diplomatskog neslaganja".

"Interesno Rusiji to ne odgovara, jer je jasno da će kosovska vojska biti deo NATO-a, jer ona već sada sarađuje kao bezbednosna snaga", objasnio je Janjić. 

Janjić je naveo da početak formiranja vojske Kosova nije novost za Srbiju, ali da je političko bezbednosni momenat "prelomio" kod Amerike i Prištine da pokrenu taj proces.

"Stvorena je jedna povoljna situacija koju su Amerikanci iskoristili zajedno sa Prištinom, a to su bezbednosne napetosti od ubistva Olivera Ivanovića, hapšenja (Marka) Đurića, šetkanje po Gazivodama jednog i drugog predsednika, tenzije koje su tada nastajale", objasnio je Janjić.

On je podsedio da je Srpska lista sve do nedavno učestvovala u raspravama o nacrtima zakona da se formira vojska Kosova, ali je svoje glasanje uslovljavala zahtevima kao što je formiranje Zajednice srpskih opština i drugim političkim i finansijskim zahtevima.

"Za Beograd je ovo sužavanje njegovog političko bezbednosnog prostora i uticaja na Kosovo, a pogotovo na srpsku zajednicu", rekao je Janjić.

Po njegovim rečima za konačno formiranje vojske potrebno je između dve do pet godina.

"Srbija može sada da pravi veliku političku, bezbednosnu i diplomatsku buku, da se buni, zove ruske mirovne snage, proklamuje okupaciju, a objektivno je da ta buka preti destabilizaciji Srbije i uvlačenju njenog dela u oružane aktivnosti, što je granica koju niko ne sme da pređe", kazao je Janjić.

On je ukazao na to da je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer otkrio da će bezbednosno pitanje biti uvršćeno u Briselsku agendu i ocenio da je to "veliki napredak".

"Objektivno može da uradi ono o čemu je Vučić pričao sa Palmerom, da se u Briselu definišu pravila saradnje, razmena informacija, može da se aktivno uključi preko Srba na Kosovu u konstituisanje, delovanje i smanjenje nekih nadležnosti", kazao je Janjić.

Janjić je rekao da za sada formiranje snaga na Kosovu može da se podvede pod demilitarizaciju OVK i transformaciju koja je predviđena Rezolucijom 1244.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side