29.07.2019 Kragujevac

Radnici kragujevačkog Vodovoda štrajkuju zbog malih plata

Zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" počeli su jutros u 7.00 štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada zbog niskih zarada koje su "zamrznute" na nivou iz 2009. godine, rečeno je Beti u sindikatu UGS "Nezavisnost" tog preduzeća.


Većina zaposlenih štrajkuje u nekadašnjem Zastavinom servisu, pošto su objekti Vodovoda dislocirani, a jedan deo i na svojim radnim mestima od 7 do 15 časova.

Član Štrajkačkog odbora Saša Mihajlović rekao je da je organizovan minimum procesa rada što znači da neće biti ugroženo snabdevanje poštrošača vodom, radiće šalteri Vodovoda i dežurne ekipe za intervencije na mreži, "ali usporeno".

On je naveo da radnici kragujevačkog Vodovoda imaju najniže zarade među svim drugim komunalnim preduzećima u Kragujevcu i drugim gradovima.

"Zarade su nam smanjene još 2009. godine, a onda posle donošenja zakona zamrznute na tom nivou 2014. godine sa cenom rada od 14.510 dinara. Većina zaposlenih, više od 400, ima ispod minimalne zarade od 27.300 dinara, koju zahvaljujući poslodavcu ostvaruju doplatom do punog iznosa", rekao je Mihajlović.

U organizaciji štrajka učestvuju sva tri sindikata u tom preduzeću od kojih su dva reprezentativna: Samostalni sindikat i UGS "Nezavisnost".

Mihajlović kaže da zaposleni očekuju da "model za rešavanje problema" dok je na snazi Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu zarada koji bi trebalo da bude ukinut od Nove godine.

Kako navode u sindikatima problem bi mogao da se reši potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora, teritorijalnog i s poslodavcem, kojim bi se dobila mogućnost za stimulaciju i pomoć.

U UGS "Nezavisnost" Vodovoda kažu da su već otpočeli razgovori sa predstavnicima osnivača - Grada Kragujevca u vezi sa rešavanjem problema, ali i dodaje da to nije gradski već problem Vlade Srbije.

"Plate su niske, nemamo mnogo vremena, očekujemo rešenje u narednih nekoliko dana. U suprotnom protest ćemo radikalizovati i podići na viši nivo, odnosno usmerićemo se na nadležna ministarstva i Vladu", rekao je Mihajlović.

Podsetio je da su radnici Vodovoda štrajkovali i 17. decembra prošle godine koji je okončan sporazumom sa osnivačem i poslodavcem da će u roku od šest meseci biti potpisan Kolektivni ugovor i rešen problem zarada, što nije ispoštovano.

Jednočasovni štrajk upozorenja radnici Vodovoda održali su i 4. jula ove godine kada su posle protestne šetnje do Gradske uprave predali svoje zahteve u kabinetu gradonačelnika Kragujevca.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side