19.01.2020 Beograd

Radomir Ilić: Srbija mora da premeni Ustav, pravosuđu potrebna eksterna kontrola

Radomir Ilić: Srbija mora da premeni Ustav, pravosuđu potrebna eksterna kontrola Foto: pixabay
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je danas da Srbija mora da promeni Ustav i "pravila igre", te da pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu.

"Mi imamo primer Francuske gde sudstvo nije grana vlasti, već autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik", rekao je Ilić za tv Prva i dodao da je to primer "dobre prakse".

Prema njegovim rečima, u Srbiji "umesto da predsednik postavlja sudije imamo one koji sede sa kriminalcima u hotelu Šumadija".

Na pitanje da li bi to predstavljao politički pritisak, Ilić je rekao da je od političkog pritiska napravljena fama.

"Šta ćemo sa pritiskom drugih sudija, advokata, komšija", rekao je Ilić. Govoreći o slučaju Filipa Koraća, on je rekao da su tu postojala dva puta "da se istraga obustavi ili da se istraga prekine" i da se postavlja pitanje kakvi su sve motivi mogli da budu da budu da se donese odluka o obustavi.

Kako je rekao, tužilaštvo i sudstvo su postali dva potpuno zatvorena sistema, a one koje je narod izabrao "niko ništa ne pita".

"Sudije danas biraju sudije, sudije danas razrešavaju sudije. One koji je narod birao i koje su građani izabrali niko ništa ne pita", rekao je Ilić.

Ocenio je da su sudstvo i tužilaštvo postale neodgovorne grane vlasti i zatvoreni sistemi koji brinu samo o sebi i koje niko ne kontroliše eksterno.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side