Radomirović: Zabrana davanja informacija dovešće do širenja straha i lažnih vesti
01.04.2020 Beograd

Radomirović: Zabrana davanja informacija dovešće do širenja straha i lažnih vesti

Radomirović: Zabrana davanja informacija dovešće do širenja straha i lažnih vesti Foto: Beta/Milan Obradović
Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, izjavio je danas predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

On je za agenciju Beta izjavio da bi "ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha među građanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku".

"Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zakjučak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima", kazao je Radomirović.

On je rekao da "ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija".

"Bitno je da novinari na lokalu imaju tačne i proverene informacije u svakom trenutku", rekao je Radomirović.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je medijski ispraćena situacija sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, kao i izveštavanjem o merama za sprečavanje njenog širenja, Radomirović je rekao da je svakako "moglo da bude i bolje".

"Brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da građani nemaju poverenja u nas novinare i u medije. Svakako ima prostora da se poboljša i naše izveštavanje i da se poveća povrenje građana u medije", kazao je Radomirović.

On je rekao da "ovo jeste prilika u kojoj se može vratiti poverenje građana u medije, tačnim i provovremenim informisanjem, ali da, nažalost, zaključak Vlade onemogućava takvo informisanje".

UNS podseća da se u zaključku Vlade Srbije navodi se da se ovlašćuje Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, "da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side